08 грудня 2021 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
08 грудня 2021, 18:00

08 грудня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітетом було розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони використання тварин у цирку та інших незаконних видовищних заходах із залученням тварин (реєстр. №5406), поданий народними депутатами України Скороход А.К., Павлішем П.В., Качурою О.А., Галушком М.Л. Метою законопроекту є повна заборона з 1 січня 2022 року на використання тварин у циркових виставах та інших незаконних видовищних заходах із залученням тварин, в тому числі виставок тварин, що постійно гастролюють. В законопроекті пропонується встановити заборону на такі видовищні заходи із залученням тварин: контактний зоопарк, пересувний звіринець, бої тварин (собачі, півнячі і т.д.), нацьковування тварин одна на одну, циркові виступи із залученням тварин (стаціонарний цирк, пересувний цирк, цирк на сцені, цирк-шапіто). До законопроекту надійшли зауваження від Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міндовкілля, Мінкультури, Мінфіну. Комітет схвалив висновок та прийняв рішення про необхідність доопрацювання зазначеного законопроекту.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких Законів України (щодо охорони від рубок лісу рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, реєстр. № 5696), внесений народним депутатом України Скороход А.К. та іншими народними депутатами України. Метою законопроекту, як зазначено у пояснювальній записці, є посилення правових основ охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу. До законопроекту надійшли зауваження від Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу зазначив, що окремі його положення потребують доопрацювання. Держлісагентство не підтримує прийняття законопроекту.

Комітет зазначив, що запропоновані норми законопроекту втратили актуальність, оскільки 08 листопада 2021 року введений в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу» (№ 1684-IX від 15.07.2021), яким зокрема до статті 85 Лісового кодексу України та статі 11 Закону України «Про Червону книгу України» внесені зміни, якими запроваджено створення охоронних зон для збереження біорізноманіття у лісах, у межах яких встановлюється режим ведення лісового господарства та режим охорони, що забезпечує довгострокове збереження об'єктів Червоної книги України. За наслідками розгляду Комітет схвалив висновок і прийняв рішення щодо відхилення зазначеного законопроекту.

Комітет розглянув законопроект про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022 – 2026 роки реєстр. № 5723, підготовлений до другого читання. Метою законопроекту є врегулювання на законодавчому рівні питання щодо розроблення нової Загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки на заміну Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки. За результатами розгляду пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, було підготовлено порівняльну таблицю законопроекту до другого читання. Комітет схвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у другому читанні зазначений законопроект прийняти в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув проект Постанови про проведення VI Міжнародної спільної конференції Європейської організації вищих органів аудиту та Арабської організації вищих органів аудиту «Дослідження вищими органами аудиту ефективності політики боротьби зі зміною клімату та її наслідками» у травні 2022 року в м. Києві (реєстр. № 6344), внесений народним депутатом України Стефанчуком Р.О. Метою прийняття цієї постанови визначено забезпечення належної організації підготовки та проведення зазначеної міжнародної конференції, створення організаційного комітету, розроблення та затвердження комплексного плану заходів з підготовки та проведення, визначення в установленому порядку обсягів та джерел фінансування. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з метою отримання висновку щодо можливості проведення зазначеного заходу та визначення Кабінету Міністрів України відповідальним за його проведення.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року (реєстр. № 6227), внесений Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту визначено актуалізацію Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, затвердженої Законом України від 21.04.2011 № 3268-VI, на виконання рішення РНБОУ від 02.12.2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки», введеного в дію Указом Президента України від 02.12.2019 № 874, та рішення РНБОУ від 16.07.2021 «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави», введеного в дію Указом Президента України від 23.07.2021 № 306. Комітет схвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 6203), внесений Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту є вирішення проблемних питань, пов’язаних із охороною життя та здоров’я людей, майна і навколишнього природнього середовища від пожеж та запобігання їх виникненню. Комітет схвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за незаконне ввезення/вивезення тварин, порушення правил утримання та поводження з тваринами, використання тварин у видовищних заходах, їх вилучення тощо (реєстр. № 5697), внесений народними депутатами України Скороход А.К., Лубінцем Д.В., Галушком М.Л. та іншими народними депутатами України. Мінкультури та Мінфін у своїх висновках зазначили, що законопроект потребує доопрацювання.

Комітет зазначив, що запропоновані норми законопроекту втратили актуальність, оскільки 08 листопада 2021 введений в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу» № 1684-IX від 15.07.2021. Зазначеним Законом статті 89 «Жорстоке поводження з тваринами» та 154 «Порушення правил утримання собак і котів» КУпАП викладено в нових редакціях. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення зазначеного законопроекту.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до статті 3 Закону України «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій» (реєстр. № 6305), внесений Кабінет Міністрів України. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг визначитися самостійно щодо рішення по цьому законопроекту. При цьому Комітет підтримує забезпечення створення гарантованих умов фінансової підтримки розвитку та повноцінного функціонування Чорнобильської радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

За результатами розгляду законопроекту про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства (реєстр. № 6369), внесеного Президентом України Зеленським В.О., Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин зазначений законопроект за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Комітет розглянув питання про стан виконання Рекомендацій слухань у Комітеті на тему: «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи: проблеми та перспективи розвитку зони відчуження», схвалених рішенням Комітету від 14 квітня 2021 р. № 76/12. В обговоренні взяли участь члени Національної комісії з радіаційного захисту населення України, зокрема, Чехун В.Ф., Носовський А.В., Сушко В.О., Яценко В.М. та Долін В.В. в частині забезпечення фінансуванням постійного моніторингу паливовмісних матеріалів, що знаходяться в об’єкті «Укриття», програм наукового супроводу діяльності в зоні відчуження, медичної допомоги у зоні відчуження з метою зміцнення соціального захисту громадян України, які працюють у зоні відчуження, а також своєчасного оновлення відповідних законодавчих актів, спрямованих на подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України прискорити виконання Рекомендацій в частині внесення на розгляд Верховної Ради України відповідних законопроектів, узагальнити пропозиції членів Національної комісії з радіаційного захисту населення України, виголошені під час засідання Комітету, доручити народному депутату України, голові підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Кривошеєву І.С. здійснювати подальший контроль за виконанням Рекомендацій за наслідками слухань у Комітеті та встановити щоквартальне звітування за їх виконанням для відповідних центральних органів виконавчої влади.

Комітет розглянув питання про депутатське звернення народного депутата України А.І. Холодова стосовно діяльності ПрАТ «АК» Київводоканал», зокрема Бортницької станції аерації. В обговоренні взяли участь представники Міндовкілля та ПрАТ «АК» Київводоканал» в частині недопуску до перевірок та отримання результатів проведених заходів державного нагляду (контролю) Держекоінспекцією Столичного округу. Прийнято рішення взяти на контроль зазначене питання та визначити відповідальними народних депутатів України – голову підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Прощука Е.П., члена Комітету Лабунську А.В.

Комітет розглянув питання про розгляд депутатського звернення народного депутата України Н.І. Приходько стосовно вирішення проблемних питань у сфері охорони навколишнього природного середовища в місті Києві. В обговоренні взяли участь представники Міндовкілля та Київської міської державної адміністрації в частині виданих дозволів на викиди забруднюючих речовин, стану моніторингу атмосферного повітря, водних ресурсів і моніторингу водних об’єктів. Комітет прийняв рішення доручити Голові Комітету звернутися з листом до центральних органів виконавчої влади для отримання відповідної інформації. Доручити народному депутату України, заступнику Голови Комітету Криворучкіній О.В. взяти зазначене питання на контроль.

Окрім цього Комітет затвердив пропозиції щодо питань, які потребують законодавчого врегулювання, до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік відповідно до предметів відання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Голові Комітету доручено вносити за необхідності правки до зазначених пропозицій.