Привітання Комітету з Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС !

Комітет
14 грудня 2021, 01:00

Шановні ліквідатори аварії на ЧАЕС!

 Тридцять п’ять років тому на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша в світовій історії техногенна катастрофа, яка забрала життя і здоров’я тисяч наших співвітчизників, спричинила тяжкі екологічні наслідки, відізвалася болем та стражданнями у багатьох родинах.

14 грудня в Україні – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Саме 14 грудня 1986 року на Чорнобильській АЕС було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим енергоблоком, що стало великою перемогою і убезпечило Україну та світ від подальшої небезпеки радіоактивного забруднення. Незважаючи на те, що офіційно День ліквідаторів був введений в 2006 році, відзначається він в Україні саме з 1986 року.

Надання державного статусу Дню ліквідатора ще раз нагадує суспільству про проблеми ліквідаторів – чорнобильців, людей які врятували майбутнє для своїх нащадків та віддали свої життя і здоров’я заради спасіння нашої землі.

Комітет і надалі сприятиме розробленню та затвердженню планів створення на території зони відчуження сучасної інфраструктури для проведення міжнародних досліджень з радіології, радіобіології, охорони навколишнього середовища, поводження з радіоактивними відходами, встановлення природоохоронного режиму Чорнобильського заповідника, забезпеченню проведення радіоекологічної інвентаризації виведених з господарського обороту територій зони безумовного (обов’язкового) відселення.

Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської катастрофи, тим, хто зупинив розбурхану стихію некерованої ядерної реакції і зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Щиро бажаємо вам та вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди. Хай завжди поруч з Вами буде людська подяка за ваші добрі справи!