Комітет приділяє увагу проблемним питаннями та перспективам розвитку зони відчуження

Комітет
14 грудня 2021, 09:13

Після аварії на Чорнобильській АЕС постало питання про консервацію 4-го енергоблоку, що обмежило б вихід радіоактивних речовин та іонізуючого випромінювання у навколишнє середовище. До кінця 1986 року зруйнований реактор був накритий так званим саркофагом – об’єктом «Укриття». Об’єкт «Укриття» надав фахівцям час для напрацювання подальших важливих високотехнологічних рішень. А Новий безпечний конфаймент з терміном експлуатації 100 років створить умови для виконання третього етапу Стратегії перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно-безпечну систему – вилучення залишків ядерного палива і паливовмісних матеріалів, виконання робіт з демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття».

В рамках проведення заходів, пов’язаних з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, Комітет з питань екологічної політики та природокористування провів 8 квітня 2021 року слухання у Комітеті на тему: «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи: проблеми та перспективи розвитку зони відчуження», а 8 грудня 2021 року Комітет на своєму засіданні заслухав питання про стан виконання Рекомендацій слухань у комітеті на тему: «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи: проблеми та перспективи розвитку зони відчуження».

З інформаційними матеріалами з порушеного питання можна ознайомитися за посиланнями:

 

Інформаційні матеріали державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України» «Основні радіологічні та медичні наслідки аварії на ЧАЕС»

 

Стаття Національної комісії з радіаційного захисту населення України, Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького Національної академії наук України «Виклики радіаційних катастроф: уроки Чорнобиля (1986-2021 рр.)»

 

Інформаційно-аналітична довідка щодо виконання проектів міжнародної технічної допомоги на майданчику Чорнобильської АЕС

 

Виступ Директора Інституту проблем безпеки АЕС Національної академії наук України, члена Національної комісії з радіаційного захисту населення України Носовського Анатолія Володимировича на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування (8 грудня 2021 року)

 

Інформаційні матеріали Державної установи «Інститут геохімії навколишнього середовища Національної академії наук України» щодо Доповіді про стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні у 2021 р.

 

Виступ Віце-президента Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», члена Національної комісії з радіаційного захисту населення України (НКРЗУ) Володимира Яценка на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування (8 грудня 2021 року)

 

Institute of Endocrinology and Metabolism «Thyroid cancer in Ukraine after the Chornobyl disaster: the current Achievements and strategy of Further research»