Угода про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану

Опубліковано 15 квітня 2014, о 14:11

Збереження китоподібних Чорного моряУгода про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану

 

Україна набула членства в Угоді відповідно до Закону України від "Про приєднання до Угоди про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану" від 9 липня 2003 року № 1067-IV.

Сторонами Угоди в межах Чорноморського басейну є Болгарія, Грузія, Румунія та Україна.

Основні напрямки співробітництва:

Обмін інформацією та досвідом про шляхів та напрямків співробітництва щодо збереження китоподібних;

виконання спільних досліджень та проектів, спрямованих на отримання нових знань та посилення заходів охорони китоподібних;

участь у міжнародних заходах, що проводяться в рамках Угоди;

відповідно до вимог Угоди.

Стан виконання. Всі види китоподібних, що є об’єктами регулювання Угоди і зустрічаються у територіальних водах України, занесені до Червоної книги України і охороняються відповідно до Закону України «Про Червону книгу України».

Відповідно до статті ІІ, § 1 Угоди, сторони зобов’язані заборонити будь-які форми навмисного вилучення китоподібних з природи та вжити заходів для попередження таких дій.

Крім цього, на 1-й зустрічі Сторін Угоди прийнято резолюцію 1.12 про збереження чорноморських афалін, яка містить рішення про посилення заборони їх умисного вилучення з природного середовища існування.

Наказом Мінприроди від 20.09.2011 № 328 «Про тимчасову заборону спеціального використання китоподібних Чорного та Азовського морів», зареєстрованим у Мін’юсті 04.10.2011 за № 1142/19880 встановлено заборону спеціального використання (вилучення з природного середовища існування)

дельфінів з будь-якої метою, крім випадків збирання решток загиблих дельфінів з науково-дослідною метою, строком на три роки.

Дослідження китоподібних виконуються переважно за рахунок коштів фахівців або міжнародних Збереження китоподібних Чорного моря грантів.

Представники України регулярно беруть участь у заходах в рамках Угоди. З 2007 по 2013 роки представник України входив до складу Бюро Угоди.

Забезпечено надання періодичних національних звітів до Секретаріату Угоди та сплату щорічних членських внесків.

Проблемою охорони китоподібних є випадки їх загибелі внаслідок потрапляння до рибальських сіток, а також викиди на берег, причини яких потребують відповідних досліджень. Частковим рішенням проблеми загибелі дельфінів у рибальських сітках є обладнання сіток спеціальними відлякуючими пристроями.

Загальною проблемою впровадження міжнародних договорів з питань захисту дикої фауни є тривалість процесу планування, затвердження і виконання тендерних процедур, що є причиною хронічного невиконання польових досліджень стану популяцій диких тварин за рахунок Державного фонду навколишнього природного середовища через невідповідність між часом фактичної появи реального фінансування і об’єктивними часовими рамками, необхідними для проведення таких польових досліджень. Зазначені дослідження є основним джерелом отримання достовірних даних про стан та тенденції популяцій мігруючих видів диких тварин.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку