Рахункова палата: "Субвенція виділена, заплановані заходи на території зон спостереження недовиконані"

Опубліковано 11 вересня 2014, о 16:24

Рахункова палата провела аудит ефективності використання у 2012 і 2013 роках субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зон спостереження АЕС у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Рівненській, Херсонській та Хмельницькій областях.

 

Результати аудиту показали, що за наявності відкритих у повному обсязі асигнувань на місцях бюджетна програма виконана не повною мірою. У 2012 році з 152,8 млн. грн. перерахованої місцевим бюджетам субвенції використано 96,4 млн. грн., у 2013 році - з виділених 178,5 млн. грн. спрямовано на оплату заходів і робіт 48,3 млн. гривень.

 

У результаті окремі заплановані заходи недовиконані, роботи на низці об'єктів не завершені. При цьому станом на початок 2014 року в залишках на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів обліковується 135,6 млн. грн. невикористаних коштів субвенції, тобто управління ними неефективне.

 

Основні причини цього - довготривале і недосконале формування місцевими держадміністраціями і виконавчими органами міських рад пропозицій до переліків об'єктів, неефективні управлінські рішення на місцях і тривалий процес проведення тендерів і укладання договорів, непроведення територіальними органами Казначейства платежів з оплати виконаних робіт за відсутності фінансового (грошового) підкріплення.

 

Результати аудиту також засвідчили, що кошти субвенції планувалися і спрямовувалися в основному на вирішення окремих поточних проблем щодо поліпшення стану об'єктів сфери охорони здоров'я, освіти, дорожнього господарства, ЖКГ тощо на території зон спостереження АЕС.

 

Водночас заходи, спрямовані на створення та підтримання у належному стані захисних споруд, забезпечення засобами індивідуального захисту і препаратами стабільного йоду, планувалися та здійснювалися в недостатніх обсягах.

 

Розглянуто Колегією Рахункової палати 12.08.2014

http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16744203

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку