На засіданні голова Комітету Ірина Сех акцентувала увагу на законопроектах, які готуються до другого читання. Зокрема, на проекті закону про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо спеціальних дозволів на користування надрами) (реєстр.№0874). Законопроектом передбачається внести зміни до статей 16 і 20 Кодексу України про надра, згідно з якими пропонується врегулювати порядок надання спеціального дозволу на видобування корисних копалин суб’єктам, що є власниками "спеціального дозволу на геологічне вивчення, у тому числі на дослідно-промислову розробку родовищ", у випадку промислового відкриття ними родовищ корисних копалин. Такий дозвіл (на видобування корисних копалин) надається за умови виконання додаткових процедур включення зазначеного родовища, що передається для промислового освоєння, до Державного фонду родовищ корисних копалин. У разі відмови відповідного суб’єкта видобувати корисні копалини на зазначеній ділянці надр проводиться аукціон на отримання спеціального дозволу на видобування корисних копалин відповідно до вимог Кодексу про надра.

До першого читання Комітет готує проект закону про посилення державного контролю за використанням природних ресурсів, що перебувають у приватній власності суб’єктів господарювання (реєстр. №1046). Метою законопроекту є "підвищення рівня відповідальності суб'єктів господарювання за виконанням вимог законодавства з питань використання природних ресурсів та встановлення механізмів відчуження у власність держави природних ресурсів, що перебувають у приватній власності суб’єктів господарювання, в разі порушення правового режиму їх використання". Документом пропонується встановити загальні приписи щодо відповідальності за порушення законодавства з питань використання природних ресурсів, включаючи, зокрема, застосування такої санкції, як примусове відчуження природних ресурсів приватної власності.

Комітет планує розглядати й інші законопроекти, які будуть зареєстровані в установленому порядку протягом другої сесії

Планом роботи Комітету передбачено проведення виїзних засідань за темами: "Екологічна безпека АЕС, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, розвиток соціальної інфраструктури м. Славутич"; стан виконання Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему; забезпечення екологічної безпеки при експлуатації АЕС України"; організація системи моніторингу техногенної частини земної кори та попередження надзвичайних ситуацій в Кривбасі; про забезпечення радіаційного та соціального захисту населення в районах видобутку і переробки уранової сировини; екологічні проблеми промислового комплексу Івано-Франківського регіону та шляхи їх вирішення; екологічні проблеми гірничо-хімічних підприємств Львівської області та шляхи їх вирішення"; екологічні проблеми гідрологічного заказника "Молочний лиман" та річки Молочна і шляхи їх вирішення; про ситуацію, пов’язану з підтопленням в м. Мелітополь та Мелітопольському районі та інші.

Передбачається також обговорення питань, які розглядаються Комітетом в порядку контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради України, власних рішень: інформація Рахункової Палати України щодо аудиту використання коштів держбюджету на забезпечення життєдіяльності Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР); про стан фінансування та виконання заходів Загальнодержавної цільової програми "Питна вода України" на 2011 - 2020 роки; про стан виконання Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року в частині видобування вуглеводнів та шляхи зменшення відповідних екологічних ризиків; про стан фінансування та ефективність використання виділених коштів на ліквідацію наслідків надзвичайної екологічної ситуації у калуському регіоні Івано-Франківської області; про ефективність використання коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію положень Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та виконання раніше прийнятих рішень.

Планується й проведення парламентських слухань на тему: "Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні"; "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи"; "Екологічні та економічні перспективи реалізації регіональних програм за рахунок надходжень місцевих бюджетів від надрокористування".

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47