Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на робочому засіданні розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функцій прокуратури (реєстр. № 1168 від 25.12.2012 р.), поданий народним депутатом України В.Яремою.

Законопроект спрямований на приведення законодавства у відповідність  до Конституції України, висновків Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) та передбачає обмеження функцій прокуратури, зокрема, функції нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами.

Зокрема, проект стосується наступних законів, які прямо чи опосередковано мають відношення до питань охорони навколишнього природного середовища та додержання прав громадян у цій сфері:

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»;

Закон України «Про пожежну безпеку»;

Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»;

Закон України «Про відходи»;

Закону України «Про металобрухт»;

Закон України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них»;

Закон України «Про правові засади цивільного захисту».

Так, законопроектом пропонується встановити, що :

прокуратура позбавляється функції нагляду за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища та права на звернення до судів з позовами про відшкодування шкоди, заподіяної в результаті порушення   законодавства  про  охорону  навколишнього  природного середовища, та про припинення екологічно небезпечної діяльності (ст.37 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»);

прокуратура позбавляється статусу органу, що здійснює вищий нагляд за додержанням і правильним застосуванням ядерного законодавства (ст. 25 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», законодавства про відходи (ст. 37 Закону України «Про відходи»), законодавства про металобрухт (ст. 14 Закону України «Про металобрухт»);

відміняється інформування органів прокуратури у разі зупинення виробництва при виявленні порушень вимог до технологічних процесів (ст. 7 Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них»).

Таким чином, прокуратура позбавляється непередбачених Конституцією України та невластивих їй функцій. А функції державного контролю та нагляду будуть здійснюватись відповідними центральними органами виконавчої влади, як це передбачено Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та спеціальними законами.

Комітет відзначив, що даний законопроект, виключаючи функції прокурорського нагляду з ряду галузевих законів,                                         не пропонує внесення змін до Закону України «Про прокуратуру», і , зокрема до статті 19, яка передбачає  нагляд за додержанням і застосуванням законів, що стосуються охорони навколишнього природного середовища».

Така неповнота правового регулювання  призводить до виникнення колізій при правозастосуванні, довільного трактування законодавчих норм у різних законах.

Викликає занепокоєння і питання подальшої роботи природоохоронних прокуратур, а також недостатні повноваження Державної екологічної інспекції та її територіальних органів у здійсненні державного контролю за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства у сфері охорони довкілля.

Міністерство екології та природних ресурсів України у своєму висновку зазначило, що функції, покладені на органи прокуратури України щодо нагляду за додержанням законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також функція представництва інтересів держави в суді, у випадках передбачених законом виступають додатковими гарантіями забезпечення законності у даній галузі і мають бути збережені.

Мінприроди зазначає, що практичний досвід, а також численна кількість актів прокурорського реагування свідчить про необхідність подальшого здійснення прокуратурою функцій нагляду за додержанням суб’єктами господарювання природоохоронного законодавства та пропонує законопроект відхилити.

На робочому засіданні було відзначено, що, у зв’язку зі значною кількістю порушень законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, контроль за його додержанням має посилюватись і до нього мають залучатись усі державні органи, визначені законами.

 Остаточне рішення за результатами обговорення на робочому засіданні проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функцій прокуратури (реєстр. № 1168) буде прийнято на одному з найближчих засідань Комітету.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18
30 березня 2024 09:00
27 березня 2024 15:28