На нараді у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 6 лютого 2013 р. розглянуто проект Закону про посилення державного контролю за використанням природних ресурсів, що перебувають у приватній власності суб‘єктів господарювання (реєстр. № 1046), поданий народними депутатами України Симоненком П. М., Кудрею В. І., Гордієнком С. В.

Законопроектом передбачається підвищити рівень відповідальності суб‘єктів господарювання щодо виконання вимог природоохоронного законодавства стосовно ефективного і збалансованого використання природних ресурсів шляхом посилення державного контролю за використанням природних ресурсів, що перебувають у приватній власності суб‘єктів господарювання і запровадження примусового їх відчуження у державну чи комунальну власність у разі порушення суб‘єктом господарювання встановленого законом правового режиму їх використання. При цьому державний облік і контроль щодо зазначених природних ресурсів пропонується покласти на Мінприроди та Держекоінспекцію.

За інформацією одного з авторів законопроекту, народного депутата України Гордієнка С. В., його прийняття сприятиме наведенню порядку в зазначеній сфері, особливо під час видобування нафти і газу.

Хоча ідея посилення відповідальності за порушення правового режиму використання природних ресурсів заслуговує на підтримку, проте на нараді було відзначено, що більшість положень законопроекту на сьогодні вже врегульовано чинним законодавством, а запропоноване запровадження санкцій та перерозподіл функцій між уповноваженими органами виконавчої влади по земельних ресурсах, з питань рибного господарства, лісового господарства та спеціально уповноваженим органом з питань екології та природних ресурсів потребує додаткового обґрунтування.

Було наголошено, що згідно із статтею 13 Конституції України усі суб‘єкти права власності рівні перед законом. Тому посилення відповідальності за порушення правового режиму використання природних ресурсів має стосуватися суб‘єктів всіх форм власності.

На відсутності потреби у прийнятті законопроекту зазначено у висновках Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та Вищого адміністративного суду України. До тексту законопроекту та супровідних иатеріалів є зауваження Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України.

Результати розгляду буде враховано під час прийняття рішення щодо законопроекту на засіданні Комітету.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 15:28
25 березня 2024 17:07
23 березня 2024 09:00
22 березня 2024 13:29
21 березня 2024 11:44
18 березня 2024 14:26
15 березня 2024 15:55
14 березня 2024 17:29
04 березня 2024 17:24
26 лютого 2024 15:35