Протокол засідання Комітету № 12 -03.07.2013

Опубліковано 31 серпня 2013, о 17:58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державне агентство лісових ресурсів України

Макарчук Ярослав Іванович - Перший заступник Голови

 

Міністерство аграрної політики та продовольства України

Слободян Володимир Ярославович – головний спеціаліст сектору взаємодії з Верховною Радою України

 

Міністерство соціальної політики

Подорожній Сергій Михайлович – директор Департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

 

Державне агентство земельних ресурсів України

Бердніков Євген Сергійович –заступник Голови

 

Рахункова Палата України

Гарбуз Михайло Юркович – заступник директора департаменту з питань АПК, природоохоронної діяльності та надзвичайних ситуацій

Нікітін Денис Юрійович – заступник директора департаменту, начальник відділу з питань природоохоронної діяльності

Чудний Олег Валентинович – заступник директора департаменту з питань промисловості, виробничої інфраструктури та державної власності

 

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України

Дунас Степан Васильович – Заступник Голови

 

Державне агентство рибного господарства України

Чуклін Андрій Валерійович – заступник директора Департаменту охорони, використання водних біоресурсів та регулювання рибальства

 

Київський еколого-культурний центр

Борейко Володимир Євгенович – директор

 

Українське товариств мисливців та рибалок

Шуляр Микола Степанович –Голова президії Всеукраїнської Ради

Щегельський В’ячеслав Тадеушович –голова президії обласної організації

 

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація рибалок України»

Чистяков Олександр Володимирович – керівник

 

Всеукраїнська екологічна ліга

Тимочко Тетяна Валентинівна – голова

 

 

Громадська рада при Міністерстві екології та природних ресурсів України

Красуленко Сергій Васильович – член Громадської Ради

 

Всеукраїнська громадська організація «Громада Рибалок України»

Неліпа Андрій Володимирович – президент

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

Комітет є головним по законопроектам

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (реєстр. № 2109а від 23.05.2013р., внесений народним депутатом України Онищенком О.Р.).

Допов: Мовчан Наталія Володимирівна

 

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" (щодо надання органам самоврядування права на місцях самостійно та більш ефективно використовувати кошти місцевих фондів) (реєстр. № 2168а від 30.05.2013р., внесений народним депутатом України Гузенком К.О. та іншими).

Допов: Мовчан Наталія Володимирівна

 

3. Про проект Закону про внесення змін до Водного і Земельного кодексів України щодо земель водного фонду (реєстр. № 2183а від 31.05.2013р., внесений Кабінетом Міністрів України).

Допов: Мовчан Наталія Володимирівна

 

4. Про проект Закону про встановлення заборони на вирубку лісів та введення мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів (реєстр. № 2032а від 16.05.2013р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В.).

Допов: Воловенко Ольга Петрівна

 

5. Про проект Закону про мораторій на полювання (реєстр. № 2004а від 15.05. 2013р., внесений народним депутатом України Кіссе А.І.).

Допов: Воловенко Ольга Петрівна

 

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо збереження у людини і після її смерті статусу, категорії або інвалідності та причинного зв'язку з Чорнобильською катастрофою (реєстр. № 2222а від 04.06.2013р., внесений народним депутатом України Гончаровим А.Д.).

Допов: Халімон Галина Василівна

Сириця Тарас Федорович

 

 

Законопроекти, щодо яких Комітет має надати свої пропозиції

 

7. Про проект Закону про штучно створені земельні ділянки на водних об'єктах в межах акваторії морських портів (реєстр. № 2968 від 13.05.2013р., внесений народним депутатом України Трухановим Г.Л.)

Допов: Мовчан Наталія Володимирівна

 

8. Про проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за незаконне полювання та заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) (реєстр. № 2216а від 04.06.2013 р., внесений народними депутатами України Головком М.Й. та Сиротюком О.М.).

Допов: Воловенко Ольга Петрівна

 

9. Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сплати екологічного податку підприємствами окремих галузей промисловості (реєстр. № 2807 від 15.04.2013р., внесений народним депутатом України Матвієнковим С.А.).

Допов. Хоренжая Ірина Віталіївна

 

10. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи) (реєстр. № 2072а від 21.05.2013р., внесений народними депутатами України Розенком П.В., Ковальчуком В.А., Геращенко І.В., Павленком Р.М., Матіос М.В., Ткачуком Г.В., Побером І.М., Корнійчуком О.О.).

Допов: Сириця Тарас Федорович

 

11. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення у відповідність до норм Конституції України положень законів, що регламентують право на страйк) (реєстр. № 2204а від 04.06.2013р., внесений народними депутатами України Павловським А.М. та Бригінцем О.М.).

Допов: Сириця Тарас Федорович

 

 

12. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, шахтобудівних (вуглебудівних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості (реєстр. № 2203а від 04.06.2013 р., внесений народними депутатами України Турмановим В.І.).

Допов: Макаренко Іван Дмитрович

Кравченко Денис Олександрович

 

 

13. Про проект Постанови про заходи щодо збереження ланшафтно-архітектурного комплексу "Садиба Даховських" в Черкаській області (реєстр. № 2334а від 18.06.2013р., внесений народним депутатом України  Яценком А.В.)

 Допов: Воловенко Ольга Петрівна

 

14. Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу коштів ресурсних платежів) (реєстр. № 2375а від 20.06.2013р., внесений народним депутатом України Азаровим О.М.).

Допов: Хоренжая Ірина Віталіївна

 

 

15. Різне:

 

1. Про проект Плану роботи Комітету на період 3 сесії VII скликання (вересень 2013 – січень 2014р.р.)

Допов: Борисюк Михайло Миколайович

Халімон Галина Василівна

 

2. Про затвердження звіту про роботу другої сесії Верховної Ради України VII скликання (лютий – липень 2013 року).

 Допов: Борисюк Михайло Миколайович

Халімон Галина Василівна

 

3. Про рішення за результатами виїзного засідання Комітету 12-14 червня 2013 року до м. Мелітополь Запорізької області.

Допов: Мовчан Наталія Володимирівна

 

4. Про лист Рахункової палати України щодо результатів перевірки ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих у 2011-2012 роках на розвиток мінерально-сировинної бази.

Допов: Бережний Євген Олегович

 

 

 

 

5. Про затвердження рішення слухань у Комітеті на тему: «Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в України».

Допов: Бережний Євген Олегович

 

6. Про лист Рахункової Палати щодо аудиту використання коштів на промислову безпеку і охорону праці.

Допов: Макаренко Іван Дмитрович

Кравченко Денис Олександрович

 

7. Про звернення громадських організацій екологічного спрямування щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання природоохоронного законодавства при використанні біоресурсів) (реєстр. № 2732 від 04.04.2013р., внесений Кабінетом Міністрів України)

Допов:Сех Ірина Ігорівна

Воловенко Ольга Петрівна

 

8. Щодо прискорення розроблення постанов Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. №1210» та «Про внесення змін та доповнень до «Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

 Допов: Кальченко Валерій Михайлович

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Мовчан Н.В. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (реєстр. № 2109а від 23.05.2013р., внесений народним депутатом України Онищенком О.Р.).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Глазунов С.М., Бучко В.А., Тимочко Т.В., Борисюк М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (реєстр. № 2109а) прийняти за основу.

2. Співдоповідачем при розгляді законопроекту визначити народного депутата України, Голову Комітету Сех І.І.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Мовчан Н.В.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Мельничук Л.Ю.

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Гузенка К.О. та головного консультанта секретаріату Комітету Мовчан Н.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" (щодо надання органам самоврядування права на місцях самостійно та більш ефективно використовувати кошти місцевих фондів) (реєстр. № 2168а від 30.05.2013р., внесений народним депутатом України Гузенком К.О. та іншими).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Чуб В.Є., Бутківський В.В., Парубок О.Н., Кальченко В.М., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Королюк Л.І., Тимочко Т.В., Борисюк М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" (щодо надання органам самоврядування права на місцях самостійно та більш ефективно використовувати кошти місцевих фондів), (реєстр. № 2168а від 30.05.2013р.), внесений народним депутатом України Гузенком К.О., направити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

2. Співдоповідачем при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Сех Ірину Ігорівну.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Мовчан Н.В.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Мельничук Л.Ю.

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Мовчан Н.В. про проект Закону про внесення змін до Водного і Земельного кодексів України щодо земель водного фонду (реєстр. № 2183а від 31.05.2013р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Томахін М.Л., Бердніков Є.С., Бутківський В.В., Борейко В.Є., Тимочко Т.В., Бучко В.А., Чуб В.Є.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Водного і Земельного кодексів України щодо земель водного фонду (реєстр. № 2183а), поданий Кабінетом Міністрів України,  прийняти за основу.

2. Співдоповідачем при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Сех Ірину Ігорівну.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Мовчан Н.В.

 

Рішення прийнято: за – Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Мельничук Л.Ю.

утрималась: Сех І.І.

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Воловенко О.П. про проект Закону про встановлення заборони на вирубку лісів та введення мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів (реєстр. № 2032а від 16.05.2013р., внесений народним депутатом України Ляшком О.В.).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Аверченко С.М., Макарчук Я.І., Томахін М.Л., Чуб В.Є., Тягнибок А.Я.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України про встановлення заборони на вирубку лісів та введення мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів (реєстр. № 2032а від 16.05.2013 року).

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Першого заступника Голови Комітету Лукашука Олега Григоровича.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Воловенко О.П.

 

Рішення прийнято:

Відхилити: за – Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Котеляк Л.Л., Мельничук Л.Ю.

На доопрацювання: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Тягнибок А.Я., Чуб В.Є., Парубок О.Н.

 

5.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Воловенко О.П. про проект Закону про мораторій на полювання (реєстр. № 2004а від 15.05. 2013р., внесений народним депутатом України Кіссе А.І.).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Парубок О.Н., Тягнибок А.Я., Глазунов С.М., Томахін М.Л., Макарчук Я.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України про мораторій на полювання (реєстр. № 2004а від 15.05.2013 року).

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Сех Ірину Ігорівну.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Воловенко О.П.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Мельничук Л.Ю.

 

6.

 

СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Гочарова А.Д. та заступника завідуючого секретаріату Комітету Халімон Г.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо збереження у людини і після її смерті статусу, категорії або інвалідності та причинного зв'язку з Чорнобильською катастрофою (реєстр. № 2222а від 04.06.2013р., внесений народним депутатом України Гончаровим А.Д.).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Подорожній С.М., Борисюк М.М., Кальченко В.М., Лукашук О.Г., Чуб В.Є.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо збереження у людини і після її смерті статусу, категорії або інвалідності та причинного зв'язку з Чорнобильською катастрофою)», поданий  народним депутатом України Гончаровим А.Д. (реєстр. № 2222а від 04.06.2013р.) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду законопроекту визначити голову підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, управління радіоактивно забрудненими територіями, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Кальченка Валерія Михайловича.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Халімон Г.В.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Мельничук Л.Ю.

не голосував: Тягнибок А.Я.

 

7.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Сех І.І. та головного консультанта секретаріату Комітету Мовчан Н.В. про проект Закону про штучно створені земельні ділянки на водних об'єктах в межах акваторії морських портів (реєстр. № 2968 від 13.05.2013р., внесений народним депутатом України Трухановим Г.Л.).

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету з питань транспорту і зв’язку проект Закону про штучно створені земельні ділянки на водних об'єктах в межах акваторії морських портів реєстр. № 2968 від 13.05.2013р., внесений народним депутатом України Трухановим Г.Л., за результатами розгляду у першому читанні направити на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

2. Рішення направити до Комітету з питань з питань транспорту і зв’язку.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Мовчан Н.В.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Мельничук Л.Ю.

 

8.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Сех І.І. та головного консультанта секретаріату Комітету Воловенко О.П. про відкликання суб’єктами законодавчої ініціативи проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за незаконне полювання та заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) (реєстр. № 2216а від 04.06.2013 р., внесений народними депутатами України Головком М.Й. та Сиротюком О.М.).

 

Відповідальний: Воловенко О.П.

 

9.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Хоренжої І.В. про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сплати екологічного податку підприємствами окремих галузей промисловості (реєстр. № 2807 від 15.04.2013р., допрацьований, внесений народним депутатом України Матвієнковим С.А. та Бойком В.С.).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Кальченко В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету доопрацьований проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сплати екологічного податку підприємствами окремих галузей промисловості (реєстр. № 2807 від 15.04.2013р.), поданий народними депутатами України С.Матвієнковим, В.Бойком відхилити.

2. Рішення направити Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

 

Відповідальний: Хоренжая І.В.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Мельничук Л.Ю.

 

10.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Сириці Т.Ф. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи) (реєстр. № 2072а від 21.05.2013р., внесений народними депутатами України Розенком П.В., Ковальчуком В.А., Геращенко І.В., Павленком Р.М., Матіос М.В., Ткачуком Г.В., Побером І.М., Корнійчуком О.О.).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Глазунов С.М., Аверченко С.М., Кальченко В.М., Борисюк М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи)» (реєстр. № 2072а від 21.05.2013р.), поданий народними депутатами України Розенком П.В., Ковальчуком В.А., Геращенко І.В., Павленком Р.М., Матіос М.В., Ткачуком Г.В., Побером І.М., Корнійчуком О.О.

2. Рішення направити до Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

 

Відповідальний: Сириця Т.Ф.

 

Рішення прийнято:

за основу: за – Сех І.І., Аверченко С.М., Кальченко В.М., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М.

на доопрацювання: Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Чуб В.Є, Бутківський В.В., Мельничук Л.Ю.

 

11.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Борисюка М.М. та Сириці Т.Ф. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення у відповідність до норм Конституції України положень законів, що регламентують право на страйк) (реєстр. № 2204а від 04.06.2013р., внесений народними депутатами України Павловським А.М. та Бригінцем О.М.).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Бутківський В.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1.     Рекомендувати Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення на доопрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо приведення у відповідність до норм Конституції України положень законів, що регламентують право на страйк) (реєстр. № 2204а від 04.06.2013р.), поданий народними депутатами України Павловським А.М., Бригинцем О.М.

2.     Рішення направити до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Сириця Т.Ф.

 

Рішення прийнято:

на доопрацювання: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Тягнибок А.Я., Котеляк Л.Л., Кальченко В.М., Сікора О.М., Парубок О.Н.

відхилити: за – Глазунов С.М., Балицький Є.В., Чуб В.Є., Бутківський В.В., Мельничук Л.Ю.

 

12.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Сех І.І. про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, шахтобудівних (вуглебудівних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості (реєстр. № 2203а від 04.06.2013р., внесений народними депутатами України Турмановим В.І., Іоффе Ю.Я., Гончаровим А.Д.)

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Борисюк М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.     Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття проекту Закону України "Про внесення змін до деяких Законів України щодо забезпечення соціальних гарантій працівникам гірничих, вуглебудівних (шахтобудівних) підприємств, державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості" (реєстр. № 2203а від 04.06.2013), поданий народними депутатами України Турмановим В.І., Іоффе Ю.Я., Гончаровим А.Д. за основу.

2.     Рішення направити до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Кравченко Д.О.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М., Мельничук Л.Ю.

 

13.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Воловенко О.П. про проект Постанови про заходи щодо збереження ланшафтно-архітектурного комплексу "Садиба Даховських" в Черкаській області (реєстр. № 2334а від 18.06.2013р., внесений народним депутатом України  Яценком А.В.).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Глазунов С.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.     Рекомендувати Комітету з питань культури і духовності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття проекту Постанови про заходи щодо збереження ланшафтно-архітектурного комплексу "Садиба Даховських" в Черкаській області (реєстр. № 2334а від 18.06.2013р.), внесеного народним депутатом України  Яценком А.В.

2.     Рішення направити до Комітету з питань культури і духовності.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Воловенко О.П.

 

Рішення прийнято: за – Балицький Є.В., Лукашук О.Г., Аверченко С.М., Кальченко В.М., Сікора О.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н.

утримались: Сех І.І.

на розгляд головному Комітету: за – Глазунов С.М., Тягнибок А.Я., Котеляк Л.Л., Бутківський В.В., Мельничук Л.Ю.

 

14.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Хоренжої І.В. про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу коштів ресурсних платежів) (реєстр. № 2375а від 20.06.2013р., внесений народним депутатом України  О. Азаровим, І. Бережною, Є. Мураєвим ).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Глазунов С.М., Аверченко С.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.     Рекомендувати Комітету з питань бюджету проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. № 2375а від 20.06.2013р.), поданий народними депутатами України О. Азаровим, І. Бережною, Є. Мураєвим розглянути із врахуванням зауважень Комітету.

2.     Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Хоренжая І.В.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М., Мельничук Л.Ю.

 

15.

 

1. СЛУХАЛИ: інформацію Борисюка М.М. про проект Плану роботи Комітету на період 3 сесії VII скликання (вересень 2013 – січень 2014р.р.).

 

В обговоренні взяли участь: Сех І.І., Глазунов С.М., Бутківський В.В., Сікора О.М., Чуб В.Є., Лукашук О.Г., Тягнибок А.Я.

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд зазначеного питання на засідання Комітету 04 липня 2013 року.

 

Відповідальний: Халімон Г.В.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Бутківський В.В., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М., Мельничук Л.Ю.

 

 

2. СЛУХАЛИ: інформацію Сех І.І. про затвердження звіту про роботу другої сесії Верховної Ради України VII скликання (лютий – липень 2013 року).

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1.     Інформацію взяти до відома.

2.     Затвердити Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за період роботи другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (лютий – липень 2013 року).

3.     Надіслати Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за період роботи другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання до Головного організаційного управління Апарату Верховної Ради України.

4.     Доручити Голові Комітету Сех І.І. та завідувачу секретаріату Комітету Борисюку М.М. за результатами роботи другої сесії внести корективи до зазначеного Звіту.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Халімон Г.В.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М., Мельничук Л.Ю.

 

 

3. СЛУХАЛИ: інформацію Сех І.І. про рішення за результатами виїзного засідання Комітету 12-14 червня 2013 року до м. Мелітополь Запорізької області.

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

І. Інформацію щодо екологічних проблем гідрологічного заказника «Молочний лиман» та річки Молочної і шляхи їх вирішення, ситуацію, пов’язану з підтопленням в м. Мелітополь та Мелітопольському районі та дотримання підприємствами м. Мелітополь вимог природоохоронного законодавства взяти до відома.

ІІ. Рекомендувати:

1. Кабінету Міністрів України:

забезпечити фінансування у повному обсязі Загальнодержавної програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро до 2021 року відповідно до визначених напрямів та заходів;

при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2013 рік» та при розробці пропозицій до проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2014 рік» передбачити в повному обсязі фінансування заходу «Будівництво з’єднувального каналу для відновлення водного сполучення Азовського моря з Молочним лиманом», передбаченого Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки у сумі 24913,948 тис.грн;

забезпечити фінансування у сумі 999,416 тис.грн. та реалізацію проекту «Реконструкція ґрунтової дороги від села Степанівка Перша до з’єднувального каналу Азовського моря з Молочним лиманом»;

для забезпечення екологічного оздоровлення басейну р. Молочна та захисту населення, яке проживає у її басейні, від підтоплення передбачити з Державного бюджету України на період 2014-2018рр. кошти у сумі 219270 тис.грн.;

внести зміни до Постанови Ради Міністрів Української РСР №500 від 28 жовтня 1974 р. «Про створення заказників загальнодержавного значення в Українській РСР» визначивши Приазовський національний природний парк установою, у віданні якої знаходиться гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Молочний лиман»;

розробити та запровадити ефективний механізм стягнення збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища.   

 

2. Міністерству екології та природних ресурсів України, Запорізькій обласній державній адміністрації:

забезпечити фінансування розробки «Плану заходів щодо збереження Молочного лиману (менеджмент-план)» у відповідності з Планом заходів щодо впровадження Рамсарської конвенції в Україні на період до 2015 року (Наказ Міністерства екології та природних ресурсів України від 17.07.2012р. №352);

 

3. Державному агентству водних ресурсів України, Запорізькій обласній раді, Запорізькій обласній державній адміністрації:

провести інвентаризацію ставків, водосховищ, інших гідротехнічних споруд у басейні р. Молочна та підготувати пропозиції щодо забезпечення оптимальної зарегульованості річки для збереження її гідрологічного,гідробіологічного та санітарного стану відповідно до статті 82 Водного кодексу України;

вжити заходів щодо забезпечення розчищення русла річка Молочна та річок її басейну;

 

4. Держводагентству України:

передбачити на 2014 рік видатки щодо розробки техніко-екологомічного обґрунтування для покращення гідрологічного та гідро екологічного режимів басейну р. Молочна;

 

5. Міністерству екології та природних ресурсів України, Державному агентству водних ресурсів України, Запорізькій обласній раді, Запорізькій обласній державній адміністрації:

у термін до 2015 року комплексну програму екологічного оздоровлення гідрологічного заказника «Молочний лиман» та басейну річки Молочної;

забезпечити фінансування у повному обсязі та реалізацію Регіональної програми розвитку водного господарства і екологічного оздоровлення басейну р. Дніпро у Запорозькій області до 2021 року, зокрема, у басейні р. Молочної та Молочного лиману, зокрема за заходами:

розширення русел річок (басейну р. Молочна) – 100 млн. гривень (за рахунок коштів державного бюджету);

будівництво систем водовідведення – 355,0 тис. гривень (за рахунок коштів місцевого бюджету);

розробка технічної документації по визначенню зон можливого затоплення – 70,0 тис. гривень (за рахунок коштів державного бюджету);

розробка проектів землеустрою зі встановленням меж прибережних захисних смуг – 2094,2 тис. гривень (за рахунок коштів державного бюджету);

забезпечити протягом 2013 року фінансування та реалізацію заходів з проведення робіт зі з’єднання нагірних каналів для безперешкодного скидання поверхневих вод у скидні канали, що відводять воду у місцеві водні об’єкти у сумі 2086,099 тис. грн.., відповідно до проекту «Проведення першочергових заходів щодо ліквідації надзвичайної ситуації з підтоплення села Костянтинівки Мелітопольського району Запорізької області»;

 

6.  Запорізькій обласній раді, Запорізькій обласній державній адміністрації:

для забезпечення екологічного оздоровлення басейну р. Молочна та захисту населення, яке проживає у її басейні, від підтоплення передбачити з обласного бюджету на період 2014-2018 рр. кошти у сумі 18 399 тис. грн.

протягом 2013 року завершити розроблення та затвердити Програму екологічного оздоровлення басейну р. Молочна, відновлення її гідрологічного режиму благоустрою та збереження біорізноманіття;

протягом 2013 року забезпечити винесення в натуру та облаштування прибережних захисних смуг р. Молочна відповідно до розроблених проектів;

забезпечити фінансування заходів щодо облаштування спрямляю чого каналу р. Молочна впродовж 6,3 км та скидного каналу уздовж провулку Красуцького в с. Костянтинівка зі скидом в р. Молочна;

 

7. Запорізькій обласній раді, Запорізькій обласній державній адміністрації, Мелітопольській районній державній адміністрації:

Забезпечити розроблення проектно-кошторисної документації та реалізацію заходів щодо ліквідації підтоплених сіл Удачне, Долинське, Ромашки Фруктовської сільської ради Мелітопольського району, розчистки річки Тащенак;

 

8. Мелітопольській районній раді, Мелітопольській районній державній адміністрації:

для забезпечення екологічного оздоровлення басейну р. Молочна та захисту населення, яке проживає у її басейні, від підтоплення передбачити з місцевого бюджету на період 2014-2018рр. кошти у сумі 14770 тис. грн.

9. Мелітопольській районній раді, Мелітопольській районній державній адміністрації, Костянтинівській сільській раді:

забезпечити надання клопотань щодо залучення коштів з державного та обласного бюджетів на завершення реалізації проекту «Захист від підтоплення с. Костянтинівка Мелітопольського району Запорізької області» для захисту від підтоплення та екологічного оздоровлення басейну р. Молочна.

 

10. Національній академії аграрних наук України:

забезпечити наукове супроводження заходів щодо вирішення екологічних проблем гідрологічного заказника «Молочний лиман» та річки молочної, зокрема, у частині відновлення водообміну лиману з Азовським морем та розчищення водних об’єктів басейну;

 

11. Державній екологічній інспекції України, Державній екологічній інспекції у Запорізькій області:

забезпечити дієвий контроль:

за дотриманням законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища у басейні річки Молочна та Молочного лиману, зокрема, на землях водного фонду;

за дотриманням вимог природоохоронного законодавства місцевими органами виконавчої та органами місцевого самоврядування при прийнятті рішень про виділення земельних ділянок на землях водного фонду у Мелітопольському районі, зокрема, в басейні р. Молочна та у межах прибережної смуги Молочного лиману;

за дотриманням законодавства орендарями та користувачами ставків у басейні р. Молочної.

 

12. Кабінету Міністрів України, Міністерству екології та природних ресурсів України, Державному агентству водних ресурсів України, Державній екологічній інспекції України, Запорізькій обласній державній адміністрації, Мелітопольській районній державній адміністрації:

щоквартально інформувати Комітет про хід виконання цього рішення.

 

Контроль за виконанням цього рішення покласти на секретаря Комітету Балицького Є.В.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальний: Мовчан Н.В.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М., Мельничук Л.Ю.

 

 

4. СЛУХАЛИ: інформацію Сех І.І. про лист Рахункової палати України щодо результатів перевірки ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих у 2011-2012 роках на розвиток мінерально-сировинної бази.

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію Рахункової палати України взяти до відома.

2. Звернути увагу Мінприроди та Держгеонадр на необхідність вжиття кардинальних заходів щодо запобігання в подальшому неефективного використання коштів державного бюджету.

3. Рекомендувати вжити заходів:

3.1. Кабінету Міністрів України:

щодо прискорення виконання рішення Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи від 18.09.12 № 128/10 в частині розроблення та подання на розгляд Верховної Ради України змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, а також розроблення інших законодавчих актів з щодо врегулювання питань геологічної галузі;

щодо забезпечення належного фінансування Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року та геологічної галузі.

3.2. Держгеонадрам разом з Мінприроди та Мінеконрозвитку – щодо прийняття необхідних нормативно-правових актів для забезпечення виконання Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року через виконання державного замовлення на приріст запасів корисних копалин.

3.3. Держгеонадрам разом з Мінприроди і Мінфіном – щодо аналізу причин повернення невикористаних коштів до державного бюджету в 2012 році, недопущення безвідповідального ставлення до освоєння виділених бюджетних коштів у майбутньому та визначення потреб у фінансуванні Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року в 2013 та 2014 роках.

4. Рекомендувати Мінприроди розглянути на засіданні колегії висновки Рахункової палати України про результати перевірки ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих у 2011-2012 роках на розвиток мінерально-сировинної бази.

5. Рішення Комітету направити до Кабінету Міністрів України, Рахункової палати України, Мінприроди, Мінекономрозвитку, Мінфіну та Держгеонадр.

 

Рішення комітету додається.

 

Відповідальний: Бережний Є.О.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М., Мельничук Л.Ю.

 

 

5. СЛУХАЛИ: інформацію Сех І.І. про затвердження рішення слухань у Комітеті на тему: «Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в України».

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд зазначеного питання на засідання Комітету 04 липня 2013 року.

 

Відповідальний: Бережний Є.О.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М., Мельничук Л.Ю.

 

6. СЛУХАЛИ: інформацію Сех І.І. про лист Рахункової Палати щодо аудиту використання коштів на промислову безпеку і охорону праці.

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

І. Інформацію Рахункової палати України взяти до відома.

ІІ. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1.     Забезпечити підвищення рівня промислової безпеки та охорони праці.

2.     Подати на розгляд Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін та доповнень до Закону України «Про охорону праці» в частині визначення механізму застосування штрафів при порушенні законодавства з питань охорони праці до юридичних та фізичних осіб, які використовують найману працю.

3.     Забезпечити фінансування заходів Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки відповідно по рокам.

ІІІ. Рекомендувати Державній службі гірничого нагляду та промислової безпеки України:

1.     Забезпечити усунення порушень чинного законодавства, які викладено в Аудиторському звіті Рахункової палати України та забезпечити їх виконання.

ІV. Рішення Комітету направити до Комітету з питань соціальної політики та праці.

 

Відповідальний: Кравченко Д.О.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М., Мельничук Л.Ю.

 

7. СЛУХАЛИ: інформацію Сех І.І. про звернення громадських організацій екологічного спрямування щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання природоохоронного законодавства при використанні біоресурсів) (реєстр. № 2732 від 04.04.2013р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд зазначеного питання на засідання Комітету 04 липня 2013 року.

 

Відповідальний: Воловенко О.П.

 

Рішення прийнято: за – Сех І.І., Лукашук О.Г., Глазунов С.М., Балицький Є.В., Аверченко С.М., Кальченко В.М., Чуб В.Є., Парубок О.Н., Котеляк Л.Л., Тягнибок А.Я., Сікора О.М., Мельничук Л.Ю.

 

 

8. СЛУХАЛИ: інформацію Сех І.І. про прискорення розроблення постанов Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. №1210» та «Про внесення змін та доповнень до «Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

 

В обговоренні взяли участь всі присутні члени Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

Перенести розгляд зазначеного питання на засідання Комітету 04 липня 2013 року.

 

Відповідальний: Кальченко В.М.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку