Протокол засідання Комітету № 2 від 04.09.2019

Опубліковано 07 вересня 2019, о 19:25

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

№ 2

 

                                                                                                                                                                     04     вересня   2019

                                                                                                                              11:00

м. Київ

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Бондаренко О.В.

 

ПРИСУТНІ члени Комітету: Івахів С.П., Фельдман О.Б., Криворучкіна О.В., Маріковський О.В., Андрійович З.М., Задорожний А.В., Кривошеєв І.С., Лабунська А.В., Луценко І.С., Нестеренко К.О., Овчинникова Ю.Ю.,
Прощук Е.П., Якименко П.В.

 

ВІДСУТНІ члени Комітету: Шахов С.В.

 

Присутні працівники секретаріату: Борисюк М.М., Халімон Г.В.,
Бережний Є.О., Прощенко О.В.

 

Помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету: Фельдмана О.Б. – Лойко Л.І., Шахова С.В. – Давиденко І.С.,
Лабунської А.В. – Логвин С., Прощука Е.П. – Турик М.В., Івахіва С.П. – Попова Н.В., Якименка П.В. – Волкова О.М., Роскопіна Ю.О., Луценко І.С. – Радченко Ю.Ю., Маріковського О.В. – Вусик О.В., Зарудна А.С.

 

ЗАПРОШЕНІ:

Магера С.В. – народний депутат України ІХ скликання

Єднак О.В. – народний депутат України VIII скликання

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

Питання для розгляду

1.   

Про персональний склад підкомітетів

 

Допов.: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

 

2.   

Про законотворчу роботу Комітету у вересні 2019 року

 

Допов.: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Керівник секретаріату: Борисюк Михайло Миколайович

 

3.   

Інформація заступника голови Комітету Маріковського Олександра Валерійовича про проведення парламентських слухань

 

Допов.: заступник голови Комітету Маріковський Олександр Валерійович

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. про порядок денний засідання Комітету.

Кривошеєв І.С. висловив стурбованість щодо можливого негативного впливу на довкілля будівництва турецьким будівельно-енергетичним холдингом GURIS вітрових електростанцій у Закарпатській області. Запропонував внести до порядку денного засідання Комітету питання:

про створення робочої групи стосовно можливого негативного впливу на довкілля будівництва турецьким будівельно-енергетичним холдингом GURIS вітрових електростанцій у Закарпатській області.

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити порядок денний з урахуванням пропозиції голови підкомітету Кривошеєва І.С. щодо розгляду питання про створення робочої групи стосовно можливого негативного впливу на довкілля будівництва турецьким будівельно-енергетичним холдингом GURIS вітрових електростанцій у Закарпатській області

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

Відповідальні: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Борисюк Михайло Миколайович

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. про персональний склад підкомітетів

 

Бондаренко О.В. запропонував до складу підкомітетів кандидатури народних депутатів України – членів Комітету, які надали пропозиції:

 

-                 з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів:

голова підкомітету - Андрійович З.М.; члени підкомітету – Задорожний А.В., Нестеренко К.О., Овчинникова Ю.Ю., Прощук Е.П., Якименко П.В.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

-                 з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду: голова підкомітету - Овчинникова Ю.Ю., члени підкомітету – Андрійович З.М., Кривошеєв І.С., Лабунська А.В., Прощук Е.П.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

-                                     з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища: голова підкомітету - Якименко П.В., члени підкомітету - Лабунська А.В., Нестеренко К.О., Овчинникова Ю.Ю.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

-                  з питань державної політики у сфері поводження з відходами: голова підкомітету - Нестеренко К.О., члени підкомітету - Андрійович З.М., Задорожний А.В., Лабунська А.В., Луценко І.С., Овчинникова Ю.Ю., Прощук Е.П.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

-                  з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи: голова підкомітету - Кривошеєв І.С., члени підкомітету - Андрійович З.М., Лабунська А.В., Нестеренко К.О., Прощук Е.П., Якименко П.В.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

-        з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей: голова підкомітету – Шахов С.В., члени підкомітету - Андрійович З.М., Нестеренко К.О., Овчинникова Ю.Ю., Прощук Е.П.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Інформацію взяти до відома.

2.              Затвердити персональний склад підкомітетів.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Борисюк Михайло Миколайович

 

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. про законотворчу роботу Комітету у вересні 2019 року

 

Бондаренко О.В. поінформував, що відповідно до Предметів відання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 29 серпня 2019 року «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», Комітет з питань екологічної політики та природокористування визначено головним з підготовки законопроектів, що були прийняті Верховною Радою України восьмого скликання у першому читанні і щодо яких не прийнято остаточного рішення та перереєстровані, зокрема:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування (рестр. № 0869 від 29.08.2019), внесений народними депутатами України Левченком Ю.В., Осуховським О.І., Іллєнком А.Ю., Бубликом Ю.В., Марченком О.О., Головком М.Й. Прийнято у першому читанні 04.02.2015.

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни та флори згідно міжнародних угод) (реєстр.
 № 0870  від 29.08.2019), внесений народними депутатами України Дирівим А.Б., Рибаком І.П., Дзюбликом П.В. Прийнято у першому читанні 04.10.2016.

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону) (реєстр. № 0873 від 29.08.2019) внесений народними депутатами України Подоляк І.І., Москаленком Я.М., Остріковою Т.Г., Герасимовим А.В., Сотник О.С. Прийнято в першому читанні 03.04.2018.

4. Проект Закону про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази (реєстр. № 0874 від 29.08.2019), внесений Кабінетом Міністрів України. Прийнято у першому читанні 28.02.2019.

5. Проект Закону про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (реєстр. № 0875 від 29.08.2019), внесений Кабінетом Міністрів України. Прийнято у першому читанні 28.02.2019.

Лабунська А.В. зазначила, що Комітету необхідно налагодити злагоджену співпрацю з Кабінетом Міністрів України. Запропонувала звернутися до Кабінету Міністрів України для з’ясування бачення Уряду щодо цих законопроектів для узгодження спільних дій. Запропонувала голові Комітету Бондаренку О.В. або першому заступнику голови Комітету Івахіву С.П. налагодити співпрацю з Міністром новоутвореного Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Бондаренко О.В. зазначив, що зараз розглядається питання про ті законопроекти, що були нам передані Верховною Радою України VIII скликання. Зауважив, що Комітет повинен їх доопрацювати і на протязі 14 днів, після їх включення до порядку денного сесії надати до них зауваження або пропозиції.

Фельдман О.Б. підтримав пропозицію Лабунської А.В. Запропонував запросити Міністра, запросити людей і все обговорити. Зазначив, що Комітет має підтримувати законопроекти, але й має відстоювати свою думку та співпрацювати з Урядом.

Бондаренко О.В. поінформував, що вчора у нього була зустріч з міністром з Олексієм Оржелем, вона була не формальною. Хоча й відбувалася на протязі двох годин. Зазначив, що бачення є, воно напрацьовується, це бачення буде комплексне з іншими Міністерствами, оскільки сфера відання Міністерств у них зараз перемішалася, частина повноважень до них надійшла від Міністерства енергетики, частина повноважень надійде від Міністерства аграрної політики та продовольства, частина повноважень навіть надійде від Міністерства регіонального будівництва та житлово-комунального господарства стосовно поводження з відходами і стосовно ЖКХ. Тобто є загальна концепція діяльності цього великого міністерства. Сталося так, що міністерство не збігається з Комітетами. Тобто три комітети, будуть впливати на діяльність одного Міністерства. Але ні яким чином не навпаки.

Фельдман О.Б. зазначив, що тут дуже багато залежить від нас. Ми можемо погоджуватись з цим, а можемо не погоджуватись. Тобто від того змінилася назва міністерства на сьогодні чи не змінилася, чи змінилися призначення, наша позиція не повинна змінюватись. Потрібно визначитись, яку ми для себе вибрали стратегію роботи на п’ять років: відповідати на запити, сидіти, підтримувати речі, які не розуміємо – це перша позиція, друга позиція йти в наступ. До нас прийшли звернення, ми повинні їх відпрацювати, але ми можемо самі піти в атаку і відпрацювати ті самі Карпатські ліси, бурштин, Чорнобиль. Ми можемо задавати тон і тоді з нами будуть рахуватися. Я би пішов від зворотного, ми робимо те, що нам потрібно робити, а ви як керівник маєте знаходити з усіма спільну мову, а нас підтримувати.

Єднак О.В. поінформував, що він народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України VIII скликання. Зазначив, що оскільки питання, що розглядається, зачіпає сферу діяльності VIII скликання, хоче пояснити, що два останні законопроекти – це моніторинг, звітність та верифікація викидів парникових газів та озоноруйнівні речовини розроблені на виконання міжнародних зобов’язань України. Зазначив, що в попередньому скликанні дуже довго зволікали з прийняттям цих законопроектів, тому є резонним запросити керівників департаментів Міністерства екології та природних ресурсів, які працювали над цими законопроектами, що вони пояснили філософію та логіку цих законопроектів. Зазначив, що оскільки законопроекти зачіпають бізнес (виробників та імпортерів холодильного обладнання), то їх зауваження та пропозиції потрібно врахувати. Вони співпрацювали з нашим Комітетом у восьмому скликанні. Пропозиції, що були надані народними депутатами України – членами Комітету попереднього скликання потрібно врахувати. З ними можна ознайомитися і в 14 денний термін подати зауваження та пропозиції.

Маріковський О.В. запропонував поділити законотворчу діяльність на дві частини. Перша частина - це робота з законопроектами, які пройшли перше читання і обов’язково їх відпрацювати, незважаючи на те призначений новий склад Кабінету Міністрів України чи він старий. Нам треба як депутатам відпрацювати їх. Тому ці п’ять законів нам потрібно пройти по процедурі обговорення і прийняття рішення по ним. Чи рекомендувати їх до другого читання чи ні. Друга частина нашої законотворчої історії - це те, яку саме законодавчу політику Комітет буде трансформувати. Зазначив, що в Україні екологічна тематика дуже складна і важливо, що саме Комітет визначить пріоритетом для нашого спільного обговорення. Зазначив, що Комітет має відпрацювати ці п’ять законопроектів та прийняти відповідне рішення, а також визначитись, кого ми будемо запрошувати до обговорення, на наступному Комітеті прийняти рішення, чи рекомендувати їх до другого читання.

Бондаренко О.В. зазначив, що відповідно до доручення голови Верховної Ради України Комітет визначений головним з підготовки та попереднього розгляду двох законопроектів, а саме: проект Закону «Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо встановлення мораторію на суцільну вирубку лісів та зелених насаджень» (реєст. № 1155 від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Д. Шпеновим, та проект Закону «Про державне регулювання у сфері мийних засобів» (реєст. № 1170 від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Д. Шпеновим. Зазначив, що ці законопроекти потрібно готувати до першого читання.

Борисюк М.М. зазначив, що відповідно до Регламенту Верховної Ради України на отримання зауважень надається 14 днів і на протязі місяця Комітет має відпрацювати надані пропозиції та поправки.

Івахів С.П. зауважив, що депутати Верховної Ради України подають пропозиції та поправки та розглядають їх протягом 30 днів.

Прощук Е.П. запропонував поділити законопроекти та визначитись, хто якими буде займатися. Зазначив, що готовий долучитися до четвертого та п’того законопроектів, що були внесені Кабінетом Міністрів України.

Фельдман О.Б. уточнив, що після затвердження Верховною Радою України Порядку денного сесії, до Комітету надійдуть законопроекти, що зареєстровані до другого читання. Після чого народні депутати України в 14 денний термін нададуть свої пропозиції та поправки, потім Комітет їх розгляне.

Луценко І.С. зауважила, що законопроекти, які сьогодні ми розглядаємо на комітеті, це перехідні, які перейшли нам з попереднього скликання. Це ті законопроекти які ми відповідно до Регламенту та до Закону «Про комітети Верховної Ради України» маємо взяти як перехідні для нашої роботи. Запропонувала проголосувати за те, що ми беремо їх до роботи, так як від нас цього вимагає процедура. І як тільки ми сьогодні проголосуємо, що беремо їх в роботу, то зможемо розподілити їх по підкомітетам і на погоджувальній раді зможемо проголосувати для включення їх в порядок денний. Нам зараз пропонується база для роботи.

Борисюк М.М. запропонував підтримати проект рішення Комітету, оскільки воно повністю відповідає тому що було сказано членом Комітету Луценко І.С.

Луценко І.С. поінформувала, що Комітет не може визначитись чітко з датою, оскільки законопроекти зайшли до нас в редакції першого читання. Потім будуть вноситись поправки, їх може бути багато, а комітету потрібно буде скласти порівняльну таблицю. Коли ця таблиця буде сформована, тільки тоді вони будуть доповідати керівнику Комітету, все залежить від об’єму.

Бондаренко О.В. запропонував проголосувати. Зазначив, що є ще декілька законопроектів.

Борисюк М.М. зазначив, що ми маємо надати свої зауваження і пропозиції головному Комітету, згідно з дорученням Голови Верховної Ради України.

Івахів С.П. зазначив, що є законопроекти, які розписані на нас як основні, а інші як допоміжні.

Маріковський О.В. зазначив, що необхідно визначитися з датою, щоб ми обговорили це на Комітеті, щоб всі розуміли до якої дати ми маємо підготувати висновки до законопроектів.

Борисюк М.М. зазначив, що поки ми визначилися з 19 вересня, але ми будемо затверджувати план роботи Комітету на другу сесію, тоді й розпишемо на наступну сесію. Зазначив, що до затвердження плану роботи Комітету на другу сесію це наша робота на місяць.

Бондаренко О.В. запропонував голосувати.

 

УХВАЛИЛИ:

1.   Інформацію взяти до відома.

2.   До затвердження Плану роботи Комітету на другу сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання визначити, що у вересні 2019 року Комітет буде працювати над законопроектами, перерахованими у мотивувальній частині Рішення.

3.   Рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проекти Законів України, з опрацювання яких Комітет з питань екологічної політики та природокористування визначено головним, зазначені у мотивувальній частині Рішення.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Борисюк Михайло Миколайович

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію заступника голови Комітету Маріковського О.В. про проведення парламентських слухань

 

Маріковський О.В. зазначив, що відповідно до статті 93 Конституції України, в порядку законодавчої ініціативи звертається до Комітету з питанням підтримати рішення про проведення перших в IX скликанні парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Парламенту на наступні 5 років» 9 жовтня 2019 року у 15:00 в пленарному залі будівлі Верховної Ради України.

За результатами підписаної Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом, в нашій державі розпочався активний етап реформування в сфері навколишнього середовища, зокрема, шляхом імплементації відповідних директив ЄС, прийняття яких є невід’ємним етапом виконання умов цієї угоди, народні депутати новообраного комітету мають стати флагманами якісних, професійних законодавчих змін, які наближають рівень екологічної політики до рівня провідних Європейських країн, та забезпечуватимуть рівень зниження ризиків для екосистем та здоров’я нашої держави. Зазначив, що маємо переглянути ті стратегії та напрямки, які були запропоновані попередньою владою та визначити актуальні основні пріоритети державної екологічної політики у сфері екології на найближчі 5 років. За результатами парламентських слухань буде прийняте важливе рішення з зазначеного питання. Зазначив, що підготовку до зазначених парламентських слухань потрібно доручити Комітету з питань екологічної політики та природокористування за рахунок коштів передбачених видатків Апарату Верховної Ради України, та попросив визначити його доповідачем з цього питання на пленарному засіданні.

Луценко І.С. зазначила, що недостатньо часу, якщо ми хочемо підготувати громадські організації, Кабінет Міністрів України, то вона би радила на кінець жовтня. Зазначила, що було б добре запросити міжнародну спільноту на підготовку парламентських слухань.

Бондаренко О.В. запропонував змістити на початок грудня.

Фельдман О.Б. підтримав Бондаренка О.В. і Луценко І.С.

Борисюк М.М. зазначив, що у грудні згідно з Регламентом ми можемо провести в непленарний тиждень.

Маріковський О.В. запропонував провести у листопаді.

Бондаренко О.В. запропонував провести парламентські слухання 25 листопада 2019 року.

Лабунська А.В. запропонувала - 27 листопада 2019.

Бондаренко О.В. підтримав Лабунську А.В. та поставив на голосування 27 листопада 2019.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

Лабунська А.В. запропонувала співпрацювати не лише з іноземною спільнотою, але й з нашими громадами та науковцями.

Фельдман О.Б. зазначив, що в нього є напрацювання, які він готовий передати для опрацювання для парламентських слухань. Чим більше буде запрошено, тим буде краще. Чим більше ми будем активні, тим краще це буде для нашого Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про необхідність проведення парламентських слухань на тему: "Пріоритети екологічної політики Парламенту на наступні 5 років" взяти до відома.

2. Внести в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України "Про проведення парламентських слухань на тему: "Пріоритети екологічної політики Парламенту на наступні 5 років", визначивши 27 листопада 2019 року датою проведення зазначених парламентських слухань.

3. Доповідачем при розгляді проекту Постанови Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету, народного депутата України Маріковського О. В.

4. Утворити робочу групу з підготовки та проведення парламентських слухань на тему: "Пріоритети екологічної політики Парламенту на наступні 5 років", визначивши її членів відповідальними за підготовку зазначених парламентських слухань, у складі Голови Комітету, народного депутата України Бондаренка О. В., заступників Голови Комітету, народних депутатів України Криворучкіної О. В. і Маріковського О. В., секретаря Комітету, народного депутата України Фельдмана О. Б., народних депутатів України - членів Комітету Кривошеєва І. С., Лабунської А. В., Луценко І. С., Нестеренка К. О., Овчинникової Ю. Ю., Якименка П. В. Від секретаріату Комітету відповідальними визначити керівника секретаріату Борисюка М. М. і головного консультанта Бережного Є. О.

 

Рішення прийнято: за – 14.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Борисюк Михайло Миколайович

 

 

Різне.

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету Кривошеєва І.С. щодо можливого негативного впливу на довкілля будівництва турецьким будівельно-енергетичним холдингом GURIS вітрових електростанцій у Закарпатській області.

 

Кривошеєв І.С поінформував щодо можливого негативного впливу на довкілля будівництва турецьким будівельно-енергетичним холдингом GURIS вітрових електростанцій у Закарпатській області. Запропонував створити робочу групу.

 

УХВАЛИЛИ:

1.          Створити робочу групу у складі заступника голови Комітету Маріковського О. В., голів підкомітетів Овчинникової Ю. Ю. та Кривошеєва І. С. Робочій групі у місячний строк поінформувати  Комітет про результати своєї діяльності.

 

Рішення прийнято: за – 13, відсутній під час голосування - 1.

 

Відповідальні: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Борисюк Михайло Миколайович 

 

 

 

5.

 

СЛУХАЛИ: інформацію члена Комітету Криворучкіної О. В. про виїзне засідання Комітету до м. Кривий Ріг

 

Криворучкіна О. В. зазначила, що бере на себе зобов’язання організувати виїзне засідання до Кривого Рогу. Зазначила, що у Кривому Розі існує дуже багато екологічних проблем окрім діяльності ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Борисюк М. М. зазначив, що найближчим часом ми будемо затверджувати план роботи Комітету на другу сесію. Запропонував обговорити виїзні засідання, круглі столи, парламентські слухання, комітетські слухання та внести їх до плану роботи. Запропонував зачекати до затвердження плану роботи.

Фельдман О.Б. підтримав Борисюка М.М. стосовно погодження плану роботи.

Лабунська А.В. запропонувала створити ще один підкомітет з питань європейської інтеграції.

Пропозиція не знайшла підтримки членів Комітету.

 

Бондаренко О.В. запропонував 18 вересня провести зустріч з Міністром енергетики та захисту довкілля України.

Борисюк М.М. зазначив, що 18 вересня на 14:30 заплановане засідання Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                                     О. Бондаренко

 

 

Секретар Комітету                                                                 О. Фельдман

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку