Протокол засідання Комітету № 18 від 10.12.2019

Опубліковано 11 грудня 2019, о 21:37

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

№ 18

 

                                                                               10        грудня      2019

 

 

м. Київ

 

 

ГОЛОВУЄ: голова Комітету Бондаренко О.В.

 

ПРИСУТНІ члени Комітету: Криворучкіна О.В.,
Овчинникова Ю.Ю., Андрійович З.М., Кривошеєв І.С., Прощук Е.П.,
Василенко Л.В., Лабунська А.В., Шахов С.В.

 

ВІДСУТНІ члени Комітету: Маріковський О.В., Фельдман О.Б.,
Задорожний А.В., Нестеренко К.О., Якименко П.В., Івахів С.П., Яценко А.В.

 

ПРИСУТНІ:

Працівники секретаріату: Борисюк М.М., Халімон Г.В.,
Прощенко О.В., Бережний Є.О., Лопушенко О.І., Войтович Л.В.,
Омельянець С.М., Воловенко О.П.

 

Помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету: Бондаренка О.В. – Мовчан Н.В., Симоненко В.А., Жук С.В., Петрова А.Ф., Романовський В.Ф., Фельдмана О.Б. – Лойко Л.І., Івахіва С.П. – Попова Н.В., Маріковського О.В. – Зарудна А.С., Вусик О.В., Прощука Е.П. – Турик М.В., Тимочко С.Т., Кривошеєва І.С. – Кучерява З.І., Лабунської А.В. – Іванов С.Б.,
Андрійовича З.М. – Кучерак В.Л.,
Овчинникової Ю.Ю. – Сіпєєв В.А.,
Шавріна В.І., Василенко Л.В. – Столбова М.А., Рябченко Т.О., Шахова С.В. – Лой О.В.

 

Абрамовський Роман Романович – заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України.

Бабенко Дмитро – секретаріат депутатської фракції політичної партії «Слуга народу».

Головатенко Володимир Вікторович - заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України.

Гопкало Віталій – кореспондент журналу «Лісовий і мисливський журнал».

Ільченко Ярослава Валеріївна - помічник народного депутата України
ІХ скликання Констанкевич І.М.

Петренко Артем Сергійович – радник міністра енергетики та захисту довкілля України Оржеля О.А.

Поденко Віктор – кореспондент  журналу «Природа і суспільство».

Марчук Юрій Миколайович – всеукраїнська громадська організація «Товариство лісівників України».

Капустюк Анатолій Анатолійович – заступник директора комунального підприємства «Волиньприродресурс».

Корчова Тетяна Василівна – директор ТОВ «Центр «Сонячне ремесло»».

Курачик Тарас Володимирович - помічник народного депутата України ІХ скликання Ковальчука О.В.

Червоний Віктор Олександрович – перший віце-президент Громадської спілки «Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь».

Фещенко Тетяна Петрівна - начальник відділу законопроектної роботи та взаємодії з Верховною Радою України Департаменту правової та законопроектної роботи, Міністерства аграрної політики та продовольства України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

Комітет є головним по законопроектах

 

1.     

Проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів

(реєстр. № 2379 від 05.11.2019), внесений народними депутатами  України Бондаренком О.В., Андрійовичем З.М., Прощуком Е.П. та іншими народними депутатами України

 

Допов.:голова підкомітету Овчинникова Юлія Юріївна

Войтович Людмила Василівна

2.     

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину

(реєстр. № 2240 від 08.10.2019), (друге читання).

 

Допов.: голова підкомітету Андрійович Зіновій Мирославович
Бережний Євген Олегович

Питання для розгляду

3.     

Про проект рекомендацій  парламентських слухань на тему: "Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років".

 

Допов.: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Бережний Євген Олегович

Войтович Людмила Василівна

4.     

Про лист Ради національної безпеки і оборони України щодо надання кандидатур до складу робочої групи з питань забезпечення роботи Головного ситуаційного центру України.

 

 Допов.: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович
Лопушенко Олександр Іванович

 

Різне

 

5.     

Про лист народного депутата України Маріковського О.В. про доповнення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) реєстр. № 2351, положеннями щодо заборони насильного годування тварин з метою отримання фуа-гра.

 

Допов.:заступник голови Комітету
Маріковський Олександр Валерійович

Омельянець Сергій Миколайович

Приліпко Ірина Сергіївна

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. про порядок денний засідання.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Затвердити порядок денний без змін.

 

Порядок денний затверджено: за – 9.

 

За пропозицією голови Комітету Бондаренка Олега Володимировича у зв’язку з відсутністю на засіданні Комітету секретаря Комітету Фельдмана Олександра Борисовича, тимчасово покласти виконання повноважень секретаря Комітету на народного депутата України – заступника голови Комітету Криворучкіну Олену Володимирівну.

 

Рішення прийнято: за – 8, утримався – 1.

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. та голови підкомітету Овчинникової Ю.Ю. про проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (реєстр. № 2379 від 05.11.2019), внесений народними депутатами  України Бондаренком О.В., Андрійовичем З.М., Прощуком Е.П. та іншими народними депутатами України

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Овчинникова Ю.Ю., Лабунська А.В., Романовський В.Ф.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проєкт Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (реєстр. № 2379 від 05.11.2019), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Андрійовичем З.М., Прощуком Е.П., Овчинниковою Ю.Ю., Криворучкіною О.В., за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Підтримати пропозицію народного депутата України Бондаренка О.В. щодо необхідності, як виняток, внесення до тексту законопроекту пропозицій і поправок, що не були предметом розгляду в першому читанні, а саме у статті 28 ЛКУ: «1) пункт 2 частини першої статті 28 викласти у такій редакції:  «2) забезпечує формування державної політики у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, ведення лісовпорядкування, державного лісового кадастру, обліку, моніторингу та національної інвентаризації лісів».

Звернутися до головуючого щодо оголошення на пленарному засіданні під час розгляду законопроекту у першому читанні зазначені пропозиції та поправки для їх подальшого врахування під час підготовки законопроекту до розгляду у другому читанні.

3. Співдоповідачем при розгляді законопроєкту від Комітету визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Овчинникову Юлію Юріївну.

 

Рішення прийнято: за – 9.

 

Відповідальні: голова підкомітету Овчинникова Юлія Юріївна

Войтович Людмила Василівна

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. та голови підкомітету Андрійовича З.М. про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину (реєстр. № 2240 від 08.10.2019), (друге читання).

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Андрійович З.М., Лабунська А.В., Василенко Л.В., Кривошеєв І.С., Прощук Е.П.,
Абрамовський Р.Р., Борисюк М.М., Капустюк А.А., Петренко А.С.,
Тимочко С.Т.

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. 1. Інформацію щодо підготовленого до другого читання законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину (реєстр. № 2240) взяти до відома.

2. Пропозиції, викладені у мотивувальній частині цього рішення щодо остаточної редакції доповнення статті 51 Кодексу про надра для внесення до порівняльної таблиці, підготовленої до другого читання, подати в редакції Комітету від народного депутата України Бондаренка О. В.

3. Пропозиції, викладені у мотивувальній частині цього рішення щодо остаточної редакції статті 206 Кримінального кодексу України для внесення до порівняльної таблиці, підготовленої до другого читання, подати в редакції Комітету від народного депутата України Бондаренка О. В.

4. Пропозиції, викладені у мотивувальній частині цього рішення щодо змін до груп 25 і 96 Митного тарифу України, встановленого Законом України "Про Митний тариф України" для внесення до порівняльної таблиці, підготовленої до другого читання, подати в редакції Комітету від народного депутата України Ковальчука О. В.

5. Прийняти остаточну редакцію доповнення статті 151 Кодексу України про надра, викладену у мотивувальній частині цього рішення.

6. Відхилити поправку народного депутата України Бондаренка О. В. щодо змін до статті 7 Закону України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)”.

7. Пропозиції, викладені у мотивувальній частині цього рішення щодо остаточної редакції доповнення статті 7 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" частиною шостою для внесення до порівняльної таблиці, підготовленої до другого читання, подати в редакції Комітету від народного депутата України Бондаренка О. В.

8. Пропозиції народних депутатів України з урахуванням результатів обговорення та попередніх голосувань поправок, викладених у мотивувальній частині:

врахувати – Батенка Т. І. і Констанкевич І. М. (№ 15), Бондаренка О. В. (№№ 17, 23, 39, 45, 55, 57, 63, 89, 96, 98, 100, 102, 105, 107, 108, 127, 128, 134, 136), Ковальчука О. В. (№№ 109, 138), Кожем'якіна А. А. (№№ 80, 81, 85), Лабунської А. В. (№№ 1, 15, 24, 110), Мамки Г. М. (№ 18), Неклюдова В. М.
(№ 2), Припутня Д. С. (№№ 113, 124), Стефанчука Р. О. (№№ 69, 73, 79, 81, 82, 84, 86, 87, 88, 141), Шпенова Д. Ю. (№№ 19, 26);

відхилити – Аліксійчука О. В. (№№ 30, 49, 60), Батенка Т. І. і Констанкевич І. М. (№№ 9, 13), Бобровської С. А. (№№ 11, 12, 32, 121, 123), Бондаренка О. В. (№№ 48, 50, 53, 61, 133), Василенко Л. В. (№ 35),
Драбовського А. Г. (№№ 5, 7), Кожем'якіна А. А. (№№ 3, 78), Кулініча О. І. (№№ 93, 131), Лабунської А. В. (№№ 10, 14, 33, 34, 51, 90, 116, 129),
Мамки Г. М. (№ 59, 62, 64), Пасічного О. С. (№№ 4, 6, 31), Припутня Д. С.
(№№ 112, 125, 139, 140), Рущишина Я. І. (№ 36), Стефанчука Р. О. (№№ 94, 130), Халімона П. В., Литвиненка С. А., Кириченка М. О., Буніна С. В., Чорноморова А. О., Чернявського С. М., Гузенка М. В., Гайду О. В.,
Салійчука О. В. (№№ 95, 132), Шпенова Д. Ю. (№№ 8, 42, 56);

врахувати частково – Аліксійчука О. В. (№№ 67, 77, 97, 99, 101, 104, 106, 111, 126), Батенка Т. І. і Констанкевич І. М. (№№ 44, 103), Бобровської С. А. (№№ 41, 65, 76, 118, 135), Бондаренка О. В. (№ 37, 139), Василенко Л. В. (№ 20, 27, 119), Кожем'якіна А. А. (№№ 66, 68, 70, 71, 72, 74), Кулініча О. І. (№№ 21, 28, 91), Лабунської А. В. (№№ 38, 56, 114), Мамки Г. М. (№ 25, 58, 75),
Припутня Д. С. (№№ 115, 120), Рущишина Я. І. (№ 117), Халімона П. В., Литвиненка С. А., Кириченка М. О., Буніна С. В., Чорноморова А. О., Чернявського С. М., Гузенка М. В., Гайду О. В., Салійчука О. В. (№№ 22, 29, 92);

врахувати редакційно – Батенка Т. І. і Констанкевич І. М. (№ 52), Бондаренка О. В. (№ 122), Кулініча О. І. (№ 46), Лабунської А. В. (№ 40), Пасічного О. С. (№ 43), Халімона П. В., Литвиненка С. А., Кириченка М. О., Буніна С. В., Чорноморова А. О., Чернявського С. М., Гузенка М. В.,
Гайду О. В., Салійчука О. В. (№ 47).

9. Надати Голові Комітету право вносити техніко-юридичні правки до законопроекту під час його підготовки до розгляду у другому читанні.

10. Рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину (реєстр. № 2240) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

11. Доповідачем при розгляді законопроекту від Комітету визначити Голову Комітету, народного депутата України Бондаренка О. В.

 

Рішення прийнято: за – 9.

 

Відповідальні: голова підкомітету Андрійович Зіновій Мирославович

Бережний Євген Олегович

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. про проект рекомендацій  парламентських слухань на тему: "Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років".

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Василенко Л.В.,
Борисюк М.М., Тимочко С.Т.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати проект Рекомендацій парламентських слухань на тему: "Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років" з доповненнями і технічними правками, запропонованими під час розгляду на засіданні Комітету, та внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови про їх схвалення (проект Постанови та Рекомендацій додаються).

2. Доповідачем при розгляді проекту Постанови Верховної Ради України визначити голову Комітету, народного депутата України Бондаренка О.В.

 

Рішення прийнято: за – 8, відсутній під час голосування – 1.

 

Відповідальні: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Бережний Євген Олегович

Войтович Людмила Василівна

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. про лист Ради національної безпеки і оборони України щодо надання кандидатур до складу робочої групи з питань забезпечення роботи Головного ситуаційного центру України.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Лабунська А.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Запропонувати Секретарю Ради національної безпеки і оборони України Данілову О.М. включити до складу робочої групи з питань забезпечення роботи Головного ситуаційного центру України народного депутата України, Голову Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренка Олега Володимировича.

2. Рішення направити Секретарю Ради національної безпеки і оборони України Данілову О.М.

 

Рішення прийнято: за – 9.

 

Відповідальні: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович

Лопушенко Олександр Іванович

 

5.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В та керівника секретаріату Комітету Борисюка М.М. про лист народного депутата України Маріковського О.В. про доповнення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) реєстр. № 2351, положеннями щодо заборони насильного годування тварин з метою отримання фуа-гра.

 

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) реєстр. № 2351 внесений народними депутатами України Маріковським О.В.,
Овчинниковою Ю.Ю., Бондаренком О.В., Криворучкіною О.В.,
Нестеренком К.О., Андрійовичем З.М., Фельдманом О.Б. та іншими народними депутатами України
, зареєстрований у Верховній Раді України 30.10.2019 р.

На розгляд Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування законопроект було направлено 04.11.2019 р.

На своєму засіданні 05.11.2019 р. Комітет розглянув питання щодо попереднього розгляду та доцільності включення до порядку денного другої сесії дев’ятого скликання Верховної Ради України законопроектів, у тому числі проекту Закону реєстр. № 2351. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного другої сесії законопроект реєстр. № 2351. (Рішення № 11/12 від 05.11.2019 р.).

Під час пленарного засідання Верховної Ради України 12.11.2019 р. законопроект включено до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України 25.11.2019 р. надало висновок на проект Закону реєстр. № 2351.

На своєму зсіданні 26.11.2019 р. Комітет розглянув та рекомендував Верховній Раді України проект Закону реєстр. № 2351 за результатом розгляду у першому читанні прийняти за основу (Рішення № 15/1 від 26.11.2019 р.).

Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу був зареєстрований 02.12.2019 р.
(реєстр.№ 2351/П від 02.12.2019).

Під час розгляду законопроекту на засіданні Комітету 26.11.2019 р. пропозицій щодо доповнення проекту Закону (реєстр. № 2351), положеннями «щодо заборони насильного годування тварин з метою отримання фуа-гра» не надходило та не було зазначено у висновку Комітету для оголошення головуючим на пленарному засіданні під час розгляду цього законопроекту у першому читанні.

Подання Комітету про розгляд законопроекту реєстр № 2351 вручено народним депутатам України 03.12.2019 р. в такому вигляді, як затверджено Рішенням Комітету № 15/1 від 26.11.2019 р.

Розглянувши пропозицію народного депутата України
Маріковського О.В. про доповнення проекту Закону реєстр. № 2351, положеннями щодо заборони насильного годування тварин з метою отримання фуа-гра, було запропоновано підготувати окремий проект Закону з положеннями «щодо заборони насильного годування тварин з метою отримання фуа-гра».

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Борисюк М.М.,
Вусик О.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Інформацію взяти до відома.

 

Рішення прийнято: за – 9.

 

Відповідальні: заступник голови Комітету

Маріковський Олександр Валерійович

Омельянець Сергій Миколайович

Приліпко Ірина Сергіївна

 

 

Голова Комітету                                                                     О. Бондаренко

 

 

Секретар Комітету                                                                 О. Фельдман

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку