Протокол засідання Комітету № 28 від 23.04.2020 р.

Опубліковано 23 квітня 2020, о 22:51

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

28

 

23        квітня           2020

 

м. Київ

 

ежим відеоконференціі)

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Бондаренко О.В.

 

ПРИСУТНІ члени Комітету: Фельдман О.Б., Криворучкіна О.В.,
Маріковський О.В., Овчинникова Ю.Ю., Андрійович З.М., Кривошеєв І.С., Задорожний А.В., Прощук Е.П., Якименко П.В., Василенко Л.В.,
Нестеренко К.О., Яценко А.В.

 

ВІДСУТНІ члени Комітету: Івахів С.П., Лабунська А.В., Шахов С.В.

 

ПРИСУТНІ:

Працівники секретаріату: Борисюк М.М., Воловенко О.П., Прощенко О.В., Хоренжая І.В., Бережний Є.О., Приліпко І.С., Ярмоленко О.В., Лопушенко О.І.

 

Помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету: Фельдмана О.Б. – Лойко Л.І.; Маріковського О.В. – Зарудна А.С.;
Прощука Е.П. – Турик М.В.; Андрійовича З.М. – Кучерак В.Л.

 

 

 

ПРИЄДНАЛИСЯ ДО УЧАСТІ:

Абрамовський Роман Романович – заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України.

Калашник Сергій Васильович Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Івашко Леонід Юрійович – представник народного депутата України
ІХ скликання Колихаєва Ігоря Вікторовича
.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

Питання для розгляду

1.     

Проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України

(реєстр. № 3330 від 13.04.2020), внесений Кабінетом Міністрів України.

 

Допов.: Голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Бережний Євген Олегович

2.     

Про звернення народного депутата України Василенко Л.В. щодо необхідності повернення до бюджету статей видатків на здійснення природоохоронних заходів та управління зоною відчуження.

 

Допов.: народний депутат України – член Комітету

Василенко Леся Володимирівна

Хоренжая Ірина Віталіївна

 

Комітет є головним по законопроектах

 

3.     

Проект Закону про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки)

(реєстр. № 2761 від 16.01.2020), внесений народними депутатами України Шаховим С.В., Вельможним С.А., Суховим О.С.

 

Допов.: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович

Лопушенко Олександр Іванович

 

4.     

Проект Закону про внесення змін до статті 121 Кодексу цивільного захисту України щодо допомоги на поховання і компенсації матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробка

(реєстр. № 3072-1 від 04.03.2020), внесений народними депутатами  України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В.,
Гнатенком В.С.

 

Допов.: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович

Лопушенко Олександр Іванович

 

 

Законопроекти, до яких Комітет має подати свої пропозиції

 

5.     

Проект Закону про електронні комунікації

(реєстр. № 3014 від 05.02.2020), внесений народними депутатами України Федієнком О.П., Крячком М.В., та іншими народними депутатами України .

 

Допов.: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович

Приліпко Ірина Сергіївна

6.     

Проект Закону про вільну економічну зону та спеціальний режим інвестиційної діяльності у Херсонській області

(реєстр. № 3183 від 06.03.2020), внесений народним депутатом України Колихаєвим І.В.

 

Допов.: голова підкомітету Якименко Павло Віталійович

Ярмоленко Оксана Василівна

7.     

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення законодавства про ціноутворення під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану або режиму надзвичайної ситуації державного рівня

(реєстр. № 3274-1 від 08.04.2020), внесений народними депутатами України Бакумовим О.С., Бородіним В.В. та іншими народними депутатами України.

 

Допов.: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович

Лопушенко Олександр Іванович

 

Питання для розгляду

 

8.     

Про лист Рахункової палати України щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу, будівництво комплексу «Вектор» та експлуатацію його об’єктів.

 

Допов.: голова підкомітету Кривошеєв Ігор Сергійович

Гуцало Ірина Вікторівна

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. про порядок денний засідання.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              У зв’язку із усним зверненням народного депутата України- заступника голови Комітету Маріковського О.В. включити до порядку денного засідання Комітету питання про лист громадської організації "Save Dnipro" щодо питання забруднення атмосферного повітря підприємством
ДТЕК Придніпровська ТЕС.

2.              Затвердити порядок денний зі змінами.

 

Порядок денний затверджено: за – 13.

 

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. про проєкт Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України (реєстр.
33
30 від 13.04.2020), внесений Кабінетом Міністрів України.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Василенко Л.В., Маріковський О.В., Овчинникова Ю.Ю., Яценко А.В., Борисюк М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію про Програму діяльності Кабінету Міністрів України взяти до відома.

2. Рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про надання Кабінету Міністрів України можливості доопрацювати Програму з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених при її обговоренні, яка додається до відповідного проекту Постанови Верховної Ради України (реєстр. № 3330), поданого Кабінетом Міністрів України.

3. Рішення направити до Комітету з питань економічного розвитку.

 

Рішення прийнято: за – 13.

 

Відповідальні: Голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Бережний Євген Олегович

 

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. та народного депутата України – члена Комітету Василенко Л.В. про звернення народного депутата України Василенко Л.В. щодо необхідності повернення до бюджету статей видатків на здійснення природоохоронних заходів та управління зоною відчуження.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Василенко Л.В., Андрійович З.М., Прощук Е.П., Маріковський О.В., Криворучкіна О.В., Нестеренко К.О., Яценко А.В., Борисюк М.М., Абрамовський Р.Р.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1.    Інформацію взяти до відома.

2.              Створити Робочу групу з напрацювання законодавчих ініціатив щодо відновлення видатків на фінансування природоохоронних програм Державного бюджету України на 2020 рік та субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності.

3.              Головою Робочої групи призначити народного депутата України – члена Комітету Василенко Лесю Володимирівну.

4.              Народним депутатам України – членам Комітету надати голові робочої групи пропозиції щодо включення їх кандидатур до складу Робочої групи.

5.              Робочій групі підготувати звернення Комітету до Кабінету Міністрів України щодо відновлення видатків на фінансування природоохоронних програм Державного бюджету України на 2020 рік та субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності.

6.              Звернення надіслати до Кабінету Міністрів України.

7.              Робочій групі спільно з Міністерством енергетики та захисту довкілля України та Міністерством фінансів України напрацювати законодавчі ініціативи щодо відновлення видатків на фінансування природоохоронних програм Державного бюджету України на 2020 рік та субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності.

8.              З порушеного питання запросити на одне з найближчих засідань Комітету Міністра фінансів України та в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля України.

 

Рішення прийнято: за – 13.

 

Відповідальні: народний депутат України – член Комітету

Василенко Леся Володимирівна

Хоренжая Ірина Віталіївна

 

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. та головного консультанта Лопушенка О.І. про проєкт Закону про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки) (реєстр. 2761 від 16.01.2020), внесений народними депутатами України Шаховим С.В., Вельможним С.А., Суховим О.С.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Борисюк М.М., Лопушенко О.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки), внесений народними депутатами України Шаховим С.В., Вельможним С.А. і Суховим О.С. (реєстр. № 2761 від 11.03.2020 р., доопрацьований), за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренка О.В.

 

Рішення прийнято: за – 13.

 

Відповідальні: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович

Лопушенко Олександр Іванович

 

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. та головного консультанта Лопушенка О.І. про проект Закону про внесення змін до
статті 121 Кодексу цивільного захисту України щодо допомоги на поховання і компенсації матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробка (
реєстр. № 3072-1 від 04.03.2020), внесений народними депутатами  України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Гнатенком В.С.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Фельдман О.Б.,
Лопушенко О.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 121 Кодексу цивільного захисту України щодо допомоги на поховання і компенсації матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробка, внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В. та Гнатенком В.С. (реєстр. № 3072-1 від 04.03.2020 р.), за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренка О.В.

 

Рішення прийнято: за – 12, утримався - 1.

 

 

Відповідальні: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович

Лопушенко Олександр Іванович

 

 

5.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. та консультанта Приліпко І.С. про проєкт Закону про електронні комунікації (реєстр. № 3014 від 05.02.2020), внесений народними депутатами України Федієнком О.П., Крячком М.В.,  та іншими народними депутатами України .

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Маріковський О.В., Борисюк М.М., Приліпко І.С.

 

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Комітету з питань цифрової трансформації внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про електронні комунікації (реєстр. № 3014 від 05.02.2020 р.), внесений народними депутатами України Федієнком О.П., Крячком М.В., Сохою Р.В., Штепою С.С., іншими народними депутатами України.

2.  Рішення направити до Комітету з питань цифрової трансформації.

 

Рішення прийнято: за – 10, відсутні під час голосування - 3.

 

Відповідальні: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович

Приліпко Ірина Сергіївна

 

 

6.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. та головного консультанта Ярмоленко О.В. про проєкт Закону про вільну економічну зону та спеціальний режим інвестиційної діяльності у Херсонській області
(реєстр. № 3183 від 06.03.2020), внесений народним депутатом України Колихаєвим І.В.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Якименко П.В.,
Борисюк М.М., Ярмоленко О.В., Івашко І.Ю.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку врахувати викладені у мотивувальній частині рішення зауваження Комітету з питань екологічної політики та природокористування до проекту Закону про вільну економічну зону та спеціальний режим інвестиційної діяльності у Херсонській області (реєстр. № 3183 від 06.03.2020 р.), внесеного народним депутатом України Колихаєвим І.В.

2. Рішення направити до Комітету з питань економічного розвитку.

 

Рішення прийнято: за – 11, відсутні під час голосування - 2.

 

Відповідальні: голова підкомітету Якименко Павло Віталійович

Ярмоленко Оксана Василівна

 

 

7.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. та головного  консультанта Лопушенка О.І. про проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення законодавства про ціноутворення під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану або режиму надзвичайної ситуації державного рівня (реєстр. 3274-1 від 08.04.2020), внесений народними депутатами України Бакумовим О.С., Бородіним В.В. та іншими народними депутатами України.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Лопушенко О.І.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести пропозицію Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення законодавства про ціноутворення під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану або режиму надзвичайної ситуації державного рівня, внесений народними депутатами України Бакумовим О.С., Бородіним В.В., Дануцею О.А. та іншими (реєстр. № 3274-1 від 08.04.2020 р.), за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Рішення надіслати Комітету з питань правоохоронної діяльності.

 

Рішення прийнято: за – 12, відсутні під час голосування – 1.

 

Відповідальні: голова підкомітету Шахов Сергій Володимирович

Лопушенко Олександр Іванович

 

 

8.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Бондаренка О.В. та голови підкомітету Кривошеєва І.С. про лист Рахункової палати України щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу, будівництво комплексу «Вектор» та експлуатацію його об’єктів.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Кривошеєв І.С.

 

Кривошеєв І.С. поінформував, що до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування надійшов лист Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Калашника С.В. з проханням перенести розгляд зазначеного питання у Комітеті у зв’язку з позовом ДАЗВ до Рахункової палати про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити дії щодо вищезазначеного звіту.

Бондаренко О.В. запропонував, відкласти розгляд зазначеного питання до надходження додаткових матеріалів від Державного агентства України з управління зоною відчуження відносно даного позову.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Перенести розгляд зазначеного питання до надходження додаткових матеріалів стосовно вирішення даного спору від Державного агентства України з управління зоною відчуження.

 

Рішення прийнято: за – 12, відсутні під час голосування - 1.

 

Відповідальні: голова підкомітету Кривошеєв Ігор Сергійович

Гуцало Ірина Вікторівна

 

 

9.

 

СЛУХАЛИ: інформацію заступника голови Комітету
Маріковського О. М. про лист громадської організації "
Save Dnipro" щодо питання забруднення атмосферного повітря підприємством
ДТЕК Придніпровська ТЕС.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Маріковський О.В., Абрамовській Р.Р.

 

Маріковський О.В. поінформував, що за інформацією зазначеної громадської організації, спалювання вугілля на енергоблоках №№ 7 і 8 зазначеної ТЕС, за інформацією громадськості, проводиться без належної очистки, чим спричиняє забруднення атмосферного повітря в Україні і наносить шкоду людям та довкіллю.

Бондаренко О.В. запропонував, звернутися до Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо недопущення порушень природоохоронного законодавства при включенні енергоблоків під час формування енергетичного балансу та висловити занепокоєння можливим збільшенням забруднення довкілля від спалювання вугілля для генерації електричної енергії та запросити тимчасово виконуючу обов’язки Міністра, першого заступника Міністра енергетики та захисту довкілля України Буславець О. А. до участі у наступному засіданні Комітету з питання перспектив розвитку природоохоронної сфери та її ролі у розвитку енергетики, зокрема на прикладі потужностей підприємства ДТЕК Придніпровська ТЕС.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Звернутися до Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо недопущення порушень природоохоронного законодавства при включенні енергоблоків під час формування енергетичного балансу та висловити занепокоєння можливим збільшенням забруднення довкілля від спалювання вугілля для генерації електричної енергії;

2.              Запросити тимчасово виконуючу обов’язки Міністра, першого заступника Міністра енергетики та захисту довкілля України Буславець О. А. до участі у наступному засіданні Комітету з питання перспектив розвитку природоохоронної сфери та її ролі у розвитку енергетики, зокрема на прикладі потужностей підприємства ДТЕК Придніпровська ТЕС.

 

Рішення прийнято: за – 12, відсутні під час голосування – 1.

 

Відповідальні: заступник Голови Комітету

Маріковський Олександр Валерійович

Бережний Євген Олегович

 

 

 

Голова Комітету                                                                     О. Бондаренко

 

 

Секретар Комітету                                                                 О. Фельдман

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку