Рішення Комітету від 11.05.2011 р. № 94/3 щодо проекту Закону України про внесення змін до статті 17-1 Закону України "Про електроенергетику" щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу (реєстр. №8028)

Опубліковано 16 травня 2011, о 08:55

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

11 травня 2011 р.    № 94/3

 

 

 

Про проект Закону України про внесення

змін до статті 17-1 Закону України

"Про електроенергетику" щодо вдосконалення

системи тарифоутворення на електроенергію,

яка виробляється з біогазу

           

Розглянувши доопрацьований проект Закону України "Про внесення змін до статті 17-1 Закону України "Про електроенергетику" щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу, реєстр. № 8028 від 15.04.2011 року, поданий народними депутатами України Горошкевичем О.С., Мартиненком М.В., Комітет відмічає наступне.

 

1. Комітет 16 лютого п.р. розглянув законопроект у першій редакції від 28.01.2011 року та прийняв рішення запропонувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (профільного) внести проект на розгляд  Верховної Ради України  з пропозицією прийняти його за основу за підсумками розгляду у першому читанні з подальшим доопрацюванням до другого читання з урахуванням зауважень Головного науково-експертного управління.

2. Профільний Комітет за результатами обговорення на своєму засіданні прийняв рішення доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням необхідності законодавчого закріплення досвіду, набутого з початку запровадження системи стимулювання розвитку альтернативної енергетики.

 

3.  Під час доопрацювання законопроекту народними депутатами України – членами профільного Комітету було удосконалено нормативний матеріал щодо  застосування "зеленого" тарифу для окремих видів альтернативних джерел шляхом включення до цього переліку вторинних енергетичних ресурсів.

Одночасно разом з органом державного регулювання електроенергетики України, до повноважень якого належить визнання  рівня тарифів в енергетиці, було напрацьовано величини стимулюючих коефіцієнтів для  згадуваних видів альтернативних джерел енергії. 

 

4. Членами профільного Комітету визнано необхідним впровадити систему  контролю за використанням суб’єктами господарювання коштів, отриманих за рахунок "зеленого" тарифу, доручивши здійснювати це органу державного регулювання в енергетиці. Такий контроль дозволить зберегти інвестиційну спрямованість коштів, отриманих за рахунок "зеленого" тарифу, і забезпечити подальший розвиток альтернативної енергетики.

 

5. Проект Закону розроблено з метою розширення передумов для широкого будівництва біогазових комплексів з міні-ТЕЦ, будівництва міні-ТЕЦ на сміттєзвалищах, очисних спорудах, а також сприяння реалізації проектів, які мають, як енергетичні, так і екологічні фактори.

При цьому зменшуються також викиди парникових газів в навколишнє середовище, зменшуються  технологічні витрати електроенергії на передачу по електричних мережах, підвищується надійність електропостачання споживачів.

На побудованих об’єктах будуть створені додаткові робочі місця.

 

 6. Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України: за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

 

Враховуючи пропозиції членів Комітету, Комітет вирішив :

1. Запропонувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України  проект Закону України про внесення змін до статті 17-1 Закону України "Про електроенергетику" щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу, реєстр.       № 8028 від 15.04.2011 року, поданий народними депутатами України Горошкевичем О.С., Мартиненком М.В., з пропозицією прийняти його за основу за результатами розгляду у першому читанні з подальшим доопрацюванням при підготовці до другого читання з урахуванням зауважень Головного науково-експертного управління.

2. Рішення Комітету направити до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки

        

 

Голова Комітету                                           

А.Семинога

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку