РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 05.10.2011 № 105/7 Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури розмежування земель державної та комунальної власності (реєстр. №9104 від 06.09.2011р.)

Опубліковано 09 жовтня 2011, о 17:00

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 5 жовтня 2011р.    105/7

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури розмежування земель державної та комунальної власності (реєстр. №9104 від 06.09.2011р.)

 

 

Заслухавши інформацію щодо проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури розмежування земель державної та комунальної власності (реєстр. №9104 від 06.09.2011р., поданий Кабінетом Міністрів України) Комітет, в межах своїх повноважень, зазначає наступне.

Метою прийняття законопроекту, на думку суб’єкта права законодавчої ініціативи, є удосконалення нормативно-правової бази у сфері розмежування земель державної та комунальної власності, а саме: спрощення процедури розмежування земель державної та комунальної власності. Спрощення процедури посвідчення права комунальної власності дозволить прискорити процес визначення земель комунальної власності та покращення матеріальної бази для розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Пропозиції щодо внесення змін та доповнень до статті 84 Земельного кодексу України не узгоджуються зі статтею 6 Закону України "Про розмежування земель державної та комунальної власності". Для більш чіткого розмежування земель державної та комунальної власності необхідно визначити, що землі державної власності знаходяться за межами населених пунктів". Це дасть можливість місцевій владі ефективно використовувати землі, які знаходяться у їх власності.

У зв’язку з цим, Комітет вирішив:

1. Інформацію прийняти до відома.

2. Рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин при доопрацюванні у другому читанні проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури розмежування земель державної та комунальної власності (реєстр. №9104 від 06.09.2011р.) врахувати наступне:

у підпункті 1) пункту 1 у частині третій статті 84 Земельного кодексу України пункт "г" викласти в такій редакції:

"г) землі під водними об’єктами загальнодержавного значення відповідно до законодавства України, а також землі під береговими смугами водних шляхів, водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони об’єктів водного фонду загальнодержавного значення за межами населених пунктів";

пункт "ґ" викласти в такій редакції:

"ґ) землі лісогосподарського призначення, що знаходяться у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств, за межами населених пунктів";

новий додатковий пункт "з" в законопроекті виключити.

у пункті 3:

у підпункті 2) абзац одинадцятий статті 6 залишити у чинній редакції;

у підпункті 5) розділ другий після слів "земельних ресурсів" доповнити словами "з питань екології та природних ресурсів";

 

3. Рішення Комітету направити до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

Голова Комітету                                          

А.І. СЕМИНОГА

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку