РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 06.03.2013 № 3/24 про проект Закону України про внесення змін до статті 55 Бюджетного кодексу України щодо видатків на збереження природно-заповідного фонду України (реєстр. № 2197 від 05.02.2013 р.)

Опубліковано 17 березня 2013, о 18:26

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

06 березня 2013 р.                 № 3/24

 

 

про проект Закону України про внесення змін

до статті 55 Бюджетного кодексу України щодо

видатків на збереження природно-заповідного фонду України

(реєстр. № 2197 від 05.02.2013 р.)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів свого відання, розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 55 Бюджетного кодексу України щодо видатків на збереження природно-заповідного фонду України (реєстр. № 2197 від 05.02.2013 р.), внесений народним депутатом України О. Михайленко та  відзначає наступне.

Бюджетний кодекс України, визначаючи порядок накопичення і використання бюджетних коштів, в разі виникнення проблем з наповненням єдиного казначейського рахунку встановлює можливість обмеження видатків загального фонду на незахищені статті. Стосовно спеціального фонду діюча нормативна база взагалі не передбачає захищених статей. При цьому об’єкти природно-заповідного фонду України, що зберігають біологічне різноманіття, яке внесене до Червоної книги України, Червоної книги Міжнародної спілки охорони природи, колекцій тварин зоопарків, що становлять Національне надбання України та міжнародних конвенцій з питань збереження видів, яким загрожує знищення і стороною яких є Україна, не можуть забезпечити їх утримання і виконувати свої статутні зобов’язання.

Проект спрямований на забезпечення збереження біологічного різноманіття на об’єктах та територіях природно-заповідного фонду загальнодержавного значення: природних і біосферних заповідників, національних природних парків, зоопарків, ботанічних та дендрологічних садів.

Отже, законопроектом внести зміни до статті 55 Бюджетного кодексу України, доповнивши частину другу, що встановлює перелік захищених видатків загального фонду Державного бюджету України, видатками на збереження природно-заповідного фонду. Також пропонується доповнити згадану статтю новою частиною третьою, передбачивши захищеність видатків спеціального фонду Державного бюджету України, спрямованих на збереження природно-заповідного фонду.

Як зазначено автором у пояснювальній записці, прийняття цього проекту дозволить забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства із збереження природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

 

Враховуючи викладене, Комітет  в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 55 Бюджетного кодексу України щодо видатків на збереження природно-заповідного фонду України (реєстр. № 2197 від 05.02.2013 р.), внесений народним депутатом України Михайленко О.Д.

 

2. Рішення направити до Комітету з питань бюджету.

 

 

Голова Комітету                                                  

І. СЕХ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку