Рішення Комітету № 7/22 від 15 травня 2013 р. Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту тварин від жорстокого поводження

Опубліковано 20 травня 2013, о 14:15

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

15 травня 2013 року № 7/22

 

Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

щодо захисту тварин від жорстокого поводження

 

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту тварин від жорстокого поводження, поданий народним депутатом України Паламарчуком М.П. (реєстр. № 2651), Комітет відмічає.

Законопроектом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" якими забороняється використання тварин при здійсненні відео- та фотознімань з метою отримання прибутку у невстановлених місцях.

Підтримуючи ініціативу автора щодо необхідності здійснення правового регулювання здійснення відео- та фотознімань, Комітет звертає увагу на наступне.

Проектом визначаються установлені місця де можна здійснювати відео- та фотознімання: кутки живої природи, зоологічні парки, національні природні парки, регіональні ландшафтні паркі, у біосферні і природні заповідники, центри розведення тварин, цирки. Але цей перелік не є вичерпним (наприклад дельфінарії, реабілітаційні центри для тварин, спортивні, видовищні заходи тощо).

Доцільніше було б надати список місць де відео- та фотознімання забороняється.

Викликає заперечення нова стаття 265-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо тимчасового вилучення тварин. Дана стаття не узгоджується з Цивільним кодексом України яким визначається право власності у тому числі на тварин (стаття 180 про право власності на тварин, стаття 346 "Підстави припинення права власності"). Окрім цього позбавлення права власності можливо тільки за рішенням суду (стаття 354).

Також стаття 12 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" визначає, що "Право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені за рішенням

суду шляхом їх оплатного вилучення або конфіскації".

Бюджетним кодексом України (підпункт 6 пункту 9 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення") передбачено, що реалізація конфіскованого або зверненого в дохід держави судом майна, а також його оцінка здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. У зв’язку з цим виникає необхідність приведення законопроекту у відповідність до згаданої норми Бюджетного кодексу України.

 

Комітет вирішив:

 

1. За результатом розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту тварин від жорстокого поводження доцільно повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

Голова Комітету

І.Сех

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку