Рішення Комітету № 7/23 від 15 травня 2013 р. Про проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення екологічного податку за розміщення твердих побутових відходів

Опубліковано 20 травня 2013, о 14:10

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

15 травня 2013 року                                                 № 7/23

 

Про проект Закону України про внесення змін

до Податкового кодексу України щодо

встановлення екологічного податку за

розміщення твердих побутових відходів

 

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення екологічного податку за розміщення твердих побутових відходів, поданий народним депутатом України Пінчуком А.П. (реєстр. № 2672), Комітет відмічає.

 

Як зазначено у пояснювальній записці проект розроблено з метою розвитку в Україні сфери поводження з відходами, модернізації діючих та створення нових сучасних об’єктів із захоронення твердих побутових відходів, запровадження новітніх технологій утилізації відходів, максимального повторного їх залучення у господарський оборот як вторинних ресурсів та альтернативного джерела енергії, а також стимулювання екологічних інвестицій.

 

Для реалізації цієї мети пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо збільшення розміру екологічного податку за розміщення твердих побутових відходів.

 

Таким чином автором запроваджується еколого-економічний механізм поводження з побутовими відходами і диференційована плата за розміщення відходів в залежності ступеня їх перероблення чи утилізації.

 

Разом з тим, встановлення податку для суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення твердих побутових відходів до спеціально відведених для цього місць чи об’єктів, не узгоджується з пунктом 240.1 статті 240 Податкового кодексу України, яким визначено, що платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюється, зокрема, розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах.

 

Запровадження даної норми може призвести до подвійного оподаткування.

 

Згідно з підпунктом 14.1.223 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України розміщення відходів - постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів.

 

Платниками екологічного податку є лише ті суб’єкти господарювання, що розміщують відходи у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах. Екологічний податок включається до тарифу на захоронення побутових відходів.

 

Комітет вирішив:

 

1. За результатом розгляду у першому читанні проект закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення екологічного податку за розміщення твердих побутових відходів доцільно відхилити.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань митної та податкової політики.

 

Голова Комітету

І.Сех

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку