Рішення Комітету № 4/7 від 20 березня 2013 р. про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення водопостачання та водовідведення у місті Умань та Уманському районі (№ 2389)

Опубліковано 06 квітня 2013, о 15:17

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

20 березня 2013 р.                      № 4/7

 

 

Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

щодо забезпечення водопостачання та водовідведення

у місті Умань та Уманському районі (№ 2389)

 

 

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення водопостачання та водовідведення у місті Умань та Уманському районі, поданий народним депутатом України Яценком А.В. (реєстр. № 2389), Комітет відмічає.

Законопроект розроблений з метою вирішення проблеми водопостачання та водовідведення у місті Умань та Уманському районі, залучення інвестицій для вирішення вказаної проблеми.

Назва законопроекту, що розглядається, свідчить про те, що його положення стосуються водопостачання та водовідведення у місті Умань. При цьому місто Умань та Уманський район згадуються лише у одній зі змін до Закону України "Про Загальнодержавну цільову програму "Питна вода України" на 2011-2020 роки", а зміни до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання", більшість змін до Закону України "Про Загальнодержавну цільову програму "Питна вода України" на 2011-2020 роки", зміни до законів України "Про особливості передачі в оренду чи концесію об‘єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності", "Про державно-приватне партнерство" мають загальний характер та стосуються невизначеного кола осіб, що не відповідає назві законопроекту.

Таким чином назва законопроекту потребує коригування та приведення її у відповідність до змісту.

Проектом пропонується включити м. Умань та Уманський район до першочергових територій для будівництва і реконструкції водопровідних і каналізаційних очисних споруд, але не вносяться зміни у додатки Програми "Питна вода України" на 2011-2020 роки в частині обсягів та джерел фінансування Програми, а також кількості збудованих та реконструйованих водопровідних і каналізаційних очисних споруд.

Також автором не надані пропозиції щодо додаткових джерел проведення видатків на виконання заходів Програми з державного та місцевих бюджетів.

Зміни до Закону України "Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності" щодо заборони збільшення цін (тарифів) на вироблені (надані) концесіонером комунальні послуги суперечать статті 31 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" у частині обов’язку встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги  в   розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання) та унеможливлюють забезпечити інвестиційну привабливість централізованого  водо-, теплопостачання і водовідведення.

Не можна погодитися з пропозицією визначення терміну "гаряча вода" в Законі України "Про питну воду та питне водопостачання" оскільки гаряча вода не є питною, а відносини з приводу постачання гарячої води регулюються насамперед законами України "Про житлово-комунальні послуги" та "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг".

Головне науково-експертне управляння рекомендує направити законопроект на доопрацювання.

Законопроект може мати вплив на показники бюджету, збільшуючи видаткову частину державного і місцевих бюджетів, але за ствердженням автора його прийняття не потребує додаткових витрат з державного бюджету України.

 

 

Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення водопостачання та водовідведення у місті Умань та Уманському районі відхилити.

 

2. Визначити співдоповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Голову Комітету І.Сех.

 

 

 

Голова Комітету                                                  

І. СЕХ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку