Рішення Комітету № 12/10 від 03.07.2013 р. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи) (реєстр. № 2072а)

Опубліковано 09 липня 2013, о 11:31

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 03 липня 2013                                                           № 12/10

 

Проект Закону про внесення змін

до деяких законів України

(щодо гарантування прав на справедливе

пенсійне забезпечення та скасування

деяких норм пенсійної реформи) (реєстр. № 2072а)

 

Комітет розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи)» (реєстр. № 2072а від 21.05.2013 р.), поданий народними депутатами України Розенком П.В., Ковальчуком В.А.  та іншими.

Проектом пропонується відновити право на отримання пенсії чоловіками при досягненні віку 60 років і трудовому стажі не менше 25 років і жінками – при досягненні віку 55 років і стажу 20 років шляхом внесення зміни до Законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про дипломатичну службу», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про пенсійне забезпечення», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» та інших.

Автори зазначають, що метою законопроекту є внесення системних змін до законодавства, які відновлять права громадян на справедливе пенсійне забезпечення, а також ліквідують низку невиправданих привілеїв у пенсійному забезпеченні високопосадових осіб.

Комітет зауважує, що в цілому пропоновані авторами законопроекту зміни передбачають скасування норм, внесених у законодавство Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8 липня 2011 року. Низка пропонованих у проекті змін до Законів України стосуються соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Зокрема у Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пропонується:

 - повернутися до попередньої редакції статті 55 в контексті відновлення попередньої редакції статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме: «Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60 років, жінками – 55 років та наявності страхового стажу не менше п’яти років».

 - скасувати зміни в частині другій статті 55, знявши таким чином обмеження застосування пільгового зниження пенсійного віку до 1 січня 2022 року.

 - змінами до статті 67 підвищити максимальний розмір пенсії, що передбачається Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» до 12 прожиткових мінімумів.

У Законі України «Про  загальнообов'язкове  державне  пенсійне страхування» проектом передбачається внесення зміни до абзацу першого пункту «в» статті 30 а саме: надати право батькам та дружинам військовослужбовців, які загинули (померли) у період проходження військової служби чи після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання, пов’язаного з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (до якої також законопроектом передбачені відповідні зміни). Дані зміни не коригують права батьків чи дружин по суті (право на пенсію по досягненню 55 років чоловіками і 50 років жінками не змінюється), але, за логікою законопроекту, лише скасовують зміни, що були внесені  Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8 липня 2011 року. Останні ж вносилися не з метою зміни пільгового віку, а задля формального узгодження змін у низці законів. Разом з тим, законопроектом пропонується видалити абзац другий статті 30 цього Закону, що обмежує зниження пенсійного віку жінкам, відповідно до абзацу першого, терміном до 1 січня 2022 року.

Запропоновані зміни до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що передбачають право на призначення пенсії за віком для жінок після досягнення 55 років відповідно впливають на обчислення пільгових термінів у бік збільшення соціальних гарантій особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Разом з тим, у законопроекті не передбачається відновлення права на пенсію жінок, які досягли віку 55 років у період з дати набранням чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» і до цього часу, відновлення права на пенсію чоловіківдержавних службовців, які досягли віку 60 років і яким, у зв’язку з підвищенням пенсійного віку, пенсії не були призначені, не визначено заходи щодо порядку перерахунку пенсій, призначених за післяреформений час із застосуванням середньої  заробітної  плати за  три  календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії і т. ін. У законопроекті відсутні норми, спрямовані на подолання подвійних стандартів  у визначенні розміру пенсійних виплат працюючим пенсіонерам, які вийшли на пенсію до «пенсійної реформи» та після її запровадження.

У висновках Головного науково-експертного управління зазначається, що призначення і виплата пенсій за минулий час потребуватиме додаткових видатків з коштів Пенсійного фонду та Державного бюджету України. Між тим законопроект не містить необхідного фінансово-економічного обґрунтування. Передбачений у Прикінцевих положеннях термін набрання чинності законом - «через три місяці після опублікування» - також потребує узгодження з вимогами Бюджетного Кодексу України.

Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління: за результатами розгляду в першому читанні проект Закону доцільно направити на  доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантування прав на справедливе пенсійне забезпечення та скасування деяких норм пенсійної реформи)» (реєстр. № 2072а від 21.05.2013 р.), поданий народними депутатами України Розенком П.В., Ковальчуком В.А.  та іншими.

            2. Рішення направити до Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                   

І.Сех

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку