Рішення Комітету № 15/14 про проект Закону "Про внесення зміни до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування питань фінансування заходів з підвищення безпеки ядерних установок)" (реєстр. № 2417а)

Опубліковано 28 вересня 2013, о 22:16

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 18.09.2013 р.                                   № 15/14

 

 

 

"Про внесення зміни до деяких

законодавчих актів України (щодо

впорядкування питань фінансування

заходів з підвищення безпеки

ядерних установок)"

(реєстр. № 2417а від 25.06.2013)

 

Повторно розглянувши проект Закону України "Про внесення зміни до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування питань фінансування заходів з підвищення безпеки ядерних установок)", поданий народним депутатом України Бандуровим В.В. з урахуванням висновку Кабінету Міністрів України (лист № 10449/0/2-13 від 10.07.2013 р.) та листа народного депутата України Бандурова В.В. (лист № 09/13-162 від 09.09.2013 р.) Комітет відмічає наступне:

 

Законопроект має на меті впорядкування питань фінансування заходів з підвищення безпеки АЕС, які реалізовуються в рамках програм підвищення безпеки роботи АЕС та заходів, передбачених програмами продовження строків експлуатації діючих енергоблоків АЕС, шляхом внесення змін до статті 33 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" та до частини 7 статті 17 Закону України "Про електроенергетику", а саме:

- включення експлуатуючою організацією (оператором) відповідно до положень Конвенції про ядерну безпеку до тарифу на електроенергію, який затверджується НКРЕ, витрат на реалізацію заходів програм з підвищення безпеки ядерних установок та продовження строків експлуатації діючих ядерних установок в обсягах та за переліком, затверджених Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, погоджених органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки України;

- регулювання тарифів на електричну енергію, вироблену АЕС з урахуванням витрат на реалізацію заходів програм підвищення безпеки атомних електростанцій та продовження терміну експлуатації діючих енергоблоків АЕС, в обсягах та за переліком, затверджених центральним органом виконавчої влади у сфері формування та реалізації державної політики у паливно-енергетичному комплексі, погоджених центральним органом виконавчої влади з формування та реалізації державної політики у сфері безпеки використання ядерної енергії.

 

Реалізація заходів з підвищення безпеки є невід’ємною умовою подовження терміну експлуатації діючих енергоблоків АЕС, яке вимагає значних фінансових ресурсів. З 2013 по 2019 роки необхідно подовжити термін експлуатації 10 енергоблоків АЕС, при цьому, в 2014, 2016, 2017 і 2019 роках по 2 енергоблоки одночасно, що потребує значних фінансових ресурсів.

 

Кабінет Міністрів України у своєму висновку підтримує прийняття законопроекту № 2417а, як такого, що спрямований на удосконалення процедури визначення витрат експлуатуючої організації (оператора) ядерної установки на здійснення заходів з підвищення безпеки ядерних установок, зняття їх з експлуатації та продовження строків експлуатації АЕС.

 

У листі голови підкомітету з питань ядерної політики та ядерної безпеки Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Бандурова В.В. зазначено, що прийняття зазначеного проекту Закону України сприятиме виконанню міжнародних зобов’язань Україною, створить умови для своєчасного та повноцінного фінансування заходів  підвищення безпеки АЕС України та не призведе до підвищення тарифів на електроенергію, оскільки відповідно до статті 33 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» ці заходи включаються до тарифу на електричну енергію.

 

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

 

1. На заміну рішення Комітету № 14/10 від 04.09.2013 рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття проекту Закону України "Про внесення зміни до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування питань фінансування заходів з підвищення безпеки ядерних установок)" (реєстр. № 2417а від 25.06.2013), поданого народним депутатом України Бандуровим В.В. за основу.

 

2. Рішення Комітету направити до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

 

Голова Комітету                                                      

І.Сех

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку