Рішення Комітету 26/11 про внесення змін до Земельного кодексу України щодо користування водними об'єктами місцевого значення (реєстр. № 4935 від 26.05.2014 р.), поданий народним депутатом України Королюком В.А.

Опубліковано 08 липня 2014, о 15:20

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

 

18 червня  2014 р.                                                                           26/11

 

 

Про проект Закону України

 (реєстр. № 4935)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у межах предметів відання розглянув проект Закону України про внесення змін до  Земельного кодексу України щодо користування водними об’єктами місцевого значення (реєстр. № 4935 від 26.05.2014 р.), поданий народним депутатом України Королюком В.А., та відзначає.

Метою законопроекту автором визначено значне спрощення процесу надання в оренду водних об’єктів, зміцнення фінансової основи місцевих бюджетів, збереження і розвитку природних ресурсів рекреаційного призначення, розмежування повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері використання природних ресурсів.

Комітет звертає увагу на наступне.

Зміст законопроекту не відповідає його назві та обґрунтуванню, викладеному у Пояснювальній записці.

Так, з назви законопроекту  випливає, що  врегульовуються питання користування водними об’єктами саме місцевого значення. У  змінах до частини третьої статті 122 пункт «а» пропонується викласти у редакції: «для цілей аквакультури на територіях водних об’єктів загальнодержавного значення».

Питання користування водними об’єктами на умовах оренди визначені статтею 51 Водного кодексу України  та статтею 59 Земельного кодексу України.

Зміни, запропоновані до статі Земельного кодексу України суперечать частині третій статті 51 Водного кодексу України, якою передбачено надання в оренду саме водних об’єктів  у комплексі із земельною ділянкою, а не «територій водних об’єктів», як пропонує автор законопроекту.

У той же час, законопроектом вилучається право у районних державних адміністрацій на їх території передавати земельні ділянки із земель державної власності для ведення водного господарства, що суперечить частині третій статті 59 Земельного кодексу України. Позбавлення районних державних адміністрацій повноважень в частині надання земель для ведення водного господарства позбавить державні водогосподарські організації можливості догляду за водними об'єктами, прибережними захисними смугами, смугами відведення, береговими смугами водних шляхів, гідротехнічними спорудами, створить додаткові перешкоди під час реалізації заходів Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року.

Зміни, запропоновані до частини п’ятої статті 122 суперечать змінам, запропонованим до частини третьої цієї ж статті, оскільки стосуються надання земельних ділянок під водними об’єктами місцевого значення для цілей аквакультури.

Таким чином, для цілей аквакультури повноваження щодо надання водних об’єктів як загальнодержавного, так і місцевого значення передаються до повноважень районних державних адміністрацій.

Прийняття зазначеного законопроекту створить законодавчу колізію внаслідок якої водні об’єкти для різних цілей будуть надаватись різними органами влади.

Комітет також вважає, що водні об’єкти для рибогосподарських потреб (у тому числі рибництва (аквакультури), культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт мають надаватись у комплексі з земельною ділянкою без її виокремлення (відповідно до статті 51 Водного кодексу України) за аналогією надання частин водних об’єктів для розміщення плаваючих рибницьких садків, як передбачено статтею 14 Закону України «Про аквакультуру».

 

Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин проект Закону України про внесення змін до  Земельного кодексу України щодо користування водними об’єктами місцевого значення (реєстр. № 4935), поданий народним депутатом України Королюком В.А., за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2. Рішення направити Комітету Верховної Ради України  з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                   

О.Г.Лукашук

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку