Рішення Комітету 28/4 "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо забезпечення продуктами харчування) (реєстр. № 4024а від 05.06.2014 року, поданий народними депутатами України: Барвіненком В.Д., Герегою О.В., Зарубінським О.О., Зубком Г.Г.)

Опубліковано 19 серпня 2014, о 11:33

ф

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,
ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ, ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ
ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

 

від  23   липня 2014 року                                                          № 28/4

 

            Про проект Закону України про внесення змін

            до Закону України "Про статус і соціальний

            захист громадян, які постраждали внаслідок

Чорнобильської катастрофи" (щодо

забезпечення продуктами харчування)

(реєстр. № 4024а)

 

Розглянувши  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний    захист громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи" (щодо забезпечення продуктами харчування) (реєстр. № 4024а від 05.06.2014 року), поданий народними депутатами України: Барвіненком В.Д., Герегою О.В., Зарубінським О.О., Зубком Г.Г., Комітет зазначає.

У законопроекті пропонується внести зміни до статей 20 та 21 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", згідно яких пропонується встановити, що компенсація вартості продуктів харчування для осіб, віднесених до категорії 1 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, повинна становити не менше одного прожиткового мінімуму, а для постраждалих 2 категорії - не менше половини прожиткового мінімуму, встановленого на відповідний рік.

На даний час Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено, що громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1 і 2 категорій забезпечуються продуктами харчування за медичними нормами з обов’язковим прикріпленням до відповідних магазинів за місцем проживання. Таким особам, в залежності від категорії, компенсується від 25 до 50 процентів вартості продуктів харчування за медичними нормами, встановлюваними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

На сьогодні суми, які підлягають відшкодуванню таким особам, встановлені Наказом Міністерства соціальної політики України від 07.04.2014 № 196 і в середньому складають 300 гривень для 1 категорії та 150 гривень – 2 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованої злочинністю і корупцією у своєму висновку зазначає, що проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства (рішення Комітету від 02.07.2014 р., протокол № 43).

Кабінетом Міністрів України законопроект не підтримується. У висновку зазначається, що законопроектом передбачається збільшити розмір компенсації вартості продуктів харчування для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 та 2, що потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету в обсязі 2,2 млрд. грн. щороку. Разом з тим, до законопроекту не додано фінансово-економічного обґрунтування та пропозицій про внесення змін до законодавчих актів щодо скорочення витрат та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення його збалансованості (частина перша статті 27 Бюджетного кодексу України).

            За висновком Міністерства соціальної політики України, у разі запровадження запропонованих змін компенсаційні виплати повинні становити 1 176 грн та 588 грн відповідно до категорії 1 та 2, що потребуватиме  додаткових видатків з державного бюджету. За орієнтованими розрахунками Мінсоцполітики це становитиме понад 3 млрд гривень. В той же час як Законом України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" за бюджетною програмою КПКВК 2501200 "Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" для  забезпечення всіх компенсаційних виплат постраждалим передбачено всього 2,6 млрд гривень. Мінсоцполітики вважає, що прийняття законопроекту можливе лише після стабілізації фінансово-економічної ситуації в країні.

Головне науково-експертне управління, не заперечуючи проти законодавчої ініціативи, спрямованої на посилення соціальної захищеності осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, висловило ряд зауважень. Зокрема, у своєму висновку зазначає, що питання компенсації вартості продуктів харчування та виплати грошової допомоги на продукти харчування, крім зазначених вище, регулюються також статтями 30 і 37 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". На погляд Головного управління,  вбачається доцільним передбачити системний підхід до проблеми визначення розміру грошової компенсації продуктів харчування для різних категорій громадян, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. У зв‘язку з цим відповідних змін потребують також статті 30 і 37 цього Закону.

Крім того, оскільки реалізація законодавчої ініціативи потребуватиме бюджетних видатків, відповідно до вимог статті 27 Бюджетного кодексу України до законопроекту має додаватися фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо відповідних змін до законодавчих актів  для досягнення збалансованості бюджету. Також потребує уточнення запропонований термін набрання чинності законом ("з дня наступного за днем його опублікування"). Відповідно до вимог згаданої статті Бюджетного кодексу України закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного  періоду, що настає за плановим.

За узагальнюючим висновком Головного науково-експертного управління за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

Враховуючи викладене, Комітет в и р і ш и в:

 

1.         Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус    і     соціальний            захист громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи" (щодо забезпечення продуктами харчування) (реєстр. № 4024а)  відхилити.

2.         Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України від Комітету визначити  народного депутата України, голову підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, управління радіоактивно забрудненими територіями, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Кальченка Валерія Михайловича.

 

           

 

Перший заступник

Голови Комітету

 

О.ЛУКАШУК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку