Рішення Комітету № 6/ щодо Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставки плати за користування надрами, № 1493)

Опубліковано 19 січня 2015, о 12:57

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

від 14 січня 2015 року                                   № 6/

 

Щодо Закону про внесення змін

до Податкового кодексу України

(щодо підвищення ставки плати за

користування надрами, реєстр. № 1493)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставки плати за користування надрами, реєстр. № 1493), поданий народними депутатами України Дерев‘янко Ю. Б. та Сусловою І. М., і відзначає.

За задумом авторів законопроект розроблено з метою збільшення надходжень до державного бюджету.

Фактично пропонується до 01.01.16 ставки плати за користування надрами для руд (крім уранових) збільшити на 20%, а для залізної руди зменшити на 25%, для вуглеводнівзбільшити до 14,3 %, ввести ставки для вугілля і торфу від 0,75 до 1,5 %, а на всі інші встановити 6 %.

При цьому збільшення ставок плати за користування надрами для видобування корисних копалин відноситиметься на собівартість відповідної продукції, і в кінцевому рахунку оплачуватимуться її кінцевим споживачем, в тому числі через відповідні ціни і тарифи на енергоресурси для населення. Перегляд зазначених ставок можливий тільки внаслідок детального економічного аналізу впливу збільшення цих ставок на попит по кожному виду корисних копалин, який може бути проведений під керівництвом відповідних центральних органів виконавчої влади.

Додаткове необґрунтоване збільшення ставок в умовах дії угод про розподіл продукції може призвести до зменшення інвестиційної привабливості проектів видобування корисних копалин, включаючи власні енергоресурси, збільшенню енергетичної залежності економіки України від імпортованих енергоносіїв.

Слід зазначити, що законопроект не містить відомостей щодо спрямування на розвиток сфери надрокористування коштів, які пропонується додатково залучити до державного бюджету, тобто планується вирішити питання наповнення бюджету за рахунок сфери надрокористування.

Автором не надано жодних обґрунтувань запропонованих змін розмірів ставок для різних видів корисних копалин, а також фінансово-економічних розрахунків впливу запропонованих змін на показники бюджету. У зв‘язку з цим потребує додаткового обґрунтування також термін набрання чинності, визначений "Прикінцевими положеннями" законопроекту.

Члени Комітету звертають увагу на спрощений підхід до формування ставок плати за користування надрами, запропонованим у законопроекті. Хоча ідея приведення розмірів плати за користування надрами у відповідність до реальних умов господарювання заслуговує на підтримку, проте зазначені недоліки унеможливлюють прийняття законопроекту у запропонованій редакції.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставки плати за користування надрами, реєстр. № 1493), поданого народними депутатами України Дерев‘янко Ю. Б. та Сусловою І. М.

2. Рішення направити до Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

Голова Комітету        

М. Томенко

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку