Рішення Комітету № 4/13 " Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин (реєстр.№ 1252)"

Опубліковано 25 грудня 2014, о 23:18

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

від 24 грудня 2014 року                                   № 4/13

 

 

Про проект Закону (реєстр.№ 1252)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин (реєстр. № 1252 від 04.12.2014 р.), авторами якого є народні депутати України Кириленко І.Г., Івченко В.Є., Бакуменко О.Б. та інші, і відзначає.

Законопроектом пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, Законів України «Про фермерське господарство», «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону земель» з метою  розширення повноважень органів місцевого самоврядування у частині регулювання земельних відносин, у тому числі розпорядження земельними ділянками.

Серед іншого, сільські, селищні та  міські ради пропонується наділити повноваженнями щодо розпорядження земельними ділянками державної власності, у тому числі з надання у користування земельних ділянок  сільськогосподарського призначення для всіх потреб, та зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності за межами населених пунктів.

Підтримуючи в цілому необхідність розширення прав місцевих громад щодо володіння, користування та розпорядження  природними ресурсами, Комітет висловлює низку застережень.

Відповідно до пункту 7 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 06.09.2012 № 5245-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» з дня набрання чинності цим Законом землі державної та комунальної власності в Україні вважаються розмежованимиунктами 3, 4 цього розділу визначено земельні ділянки, які вважаються землями комунальної власності відповідних територіальних громад, а також землі, що залишаються  у державній власності.

Зміни щодо врегулювання цього питання законопроектом не передбачені. З огляду на це, позбавлення державиособі органів виконавчої влади) можливості розпоряджатися своїми землями, суперечитиме  принципам побудови відносин власності, оскільки ключовою ознакою права власності є  право розпорядження.

  Законопроект не містить положень щодо розмежування сфер відповідальності сільських, селищних та міських рад за межами населених пунктів, через що  його практична реалізація призведе до виникнення колізій та конфліктів (наприклад,  незрозуміло як буде визначатися  який орган має приймати рішення, якщо земельна ділянка за межами населених пунктів розташована на приблизно однаковій відстані від  декількох сіл, селищ чи міст).

На сьогодні у державній власності залишається близько 10,5 млн. га сільськогосподарських угідь, з яких біля 5,2 млн. га - рілля.

Чинними нормативно-правовими актами України визначені основні напрями вдосконалення структури земель та угідь країни, у тому числі передбачені завдання щодо:

- зменшення до 2020 року в середньому на 5-10 % площі орних земель;

- збільшення до 2020 року площі заліснення до 17 % території країни; (Основні засади (стратегія) державної екологічної політики України на період до 2020 року, затверджені Законом України від 21.12.2011 № 2818-VI);

- збільшення площі сіножатей і пасовищ до 2015 року до 15,8 % території країни (Загальнодержавна програма формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки, затверджена Законом України  від 21.09.2000 № 1989-III).

Вказані землі державної власності є основним резервом для вирішення цих питань.

Надання права розпорядження ними у запропонованому законопроектом форматі більш ніж 11 тисячам сільських селищних та міських рад (при більш ніж 28 тисячах відповідних населених пунктів) в сучасних умовах фактично унеможливить реалізацію та координацію виконання згаданих  завдань, що передбачені законами України і спрямовані на покращення стану довкілля, охорону  та стале використання земель.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати  Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин (реєстр. № 1252)  відхилити.

2. Рішення направити Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

Голова Комітету                                                 

М.Томенко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку