Рішення Комітету №30/11 від 03.02.2016 про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість (реєстр. № 3810)

Опубліковано 04 лютого 2016, о 11:47

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

 

від 3 лютого 2016 р.                                                               30/11

 

 

Про проект Закону про внесення змін

до Податкового кодексу України

щодо захисту прав платників податку

на додану вартість (реєстр. № 3810)

 

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість (реєстр. № 3810 від 25.01.2016 р.), внесений народними депутатами України Остріковою Т.Г., Журжієм А.В.. Курячим М.П., Галасюком В.В., Кіршем О.В., Гудзенком В.І., Лабазюком С.П., Бакуменком О.Б., і відзначає.

Метою законопроекту, на думку суб‘єктів законодавчої ініціативи, є захист законних інтересів платників податків (в т.ч. аграріїв) під час здійснення органами Державної фіскальної служби своїх функцій по контролю правомірності формування податкового кредиту з ПДВ, забезпечення рівних можливостей для отримання бюджетного відшкодування ПДВ.

24 грудня 2015 року Верховною радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" № 909-VIII, яким передбачено запровадження двох реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування та зміну спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.

Необхідність прийняття таких змін у Пояснювальній записці до законопроекту обґрунтовується тим, що вказана зміна спеціального режиму оподаткування, запроваджена без перехідного періоду. Одним з варіантів вирішення зазначеної проблеми є незастосування у 2016 році до суб'єктів спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства фінансових санкцій, передбачених цим Кодексом за допущення помилок у податкових деклараціях, в яких відображаються результати діяльності в межах спеціального режиму оподаткування.

Законопроектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України де передбачити:

-        заборону скасування контролюючим органом сум податкового кредиту за формальними ознаками, оскільки податковий кредит забезпечується грошовими коштами;

-        запровадження єдиного публічного Реєстру заяв на бюджетне відшкодування замість Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування платникам податку, які відповідають критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 Податкового кодексу України та Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування платникам податку, які не відповідають критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 Податкового кодексу України;

-        незастосування у 2016 році до суб'єктів спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства фінансових санкцій, передбачених цим Кодексом за допущення помилок у податкових деклараціях з податку на додану вартість.

 

З огляду на зазначене, Комітет    в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість (реєстр. № 3810 від 25.01.2016 р.).

 

2. Рішення направити Комітету з питань податкової та митної політики.

 

Голова Комітету

М. ТОМЕНКО

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку