Рішення Комітету №13/5 щодо проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінально-правової охорони земель водного фонду, № 2454)

Опубліковано 27 квітня 2015, о 13:06

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

                                                                                                    Рішення

 

22 квітня 2015 р.                                                                           13/5

 

 

Про проект Закону України

про внесення змін до Кримінального кодексу України

(щодо кримінально-правової охорони земель водного фонду)

(реєстр. № 2454) 

 

 

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінально-правової охорони земель водного фонду) (реєстр. № 2454 від 23.03.2015 р.), поданий народними депутатами України А.Антонищаком, Д.Добродомовим, Т.Кутовим, О.Мусієм, М.Томенком, Б.Матківським і відзначає.

Метою і завданням проекту Закону є забезпечення можливості притягнення до кримінальної відповідальності за незаконні дії стосовно земель водного фонду, зокрема незаконне зняття ґрунтового шару земель водного фонду в істотному розмірі, незаконне штучне утворення земельної ділянки на землях водного фонду, незаконне виведення земельної ділянки зі складу земель водного фонду.

Завданням законопроекту є підвищення ефективності протидії екологічній злочинності в Україні.  

Проект Закону України передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України у вигляді удосконалення назви і змісту статті 2392 КК України та змісту частини 2 статті 1971 КК України.

Проблема дотримання законодавства у межах земель водного фонду набула надзвичайної актуальності по усій території України. Незважаючи на те, що землі водного фонду не можуть перебувати у приватній власності (згідно Водного кодексу України), а надаються лише в оренду і лише для визначених видів діяльності, відбувається повсюдне використання цих земель не за цільовим призначенням, руйнується ґрунтовий покрив та екологічна система узбереж, повсюдно порушується визначений законами режим господарської діяльності у їх межах. В результаті зростає негативний антропогенний вплив, особливо небезпечний у випадках її самовільного зайняття, нецільового використання, руйнування або нераціонального зняття поверхневого (ґрунтового) шару, а також інше негативне втручання в структуру земель водного фонду.

Комітет підтримує необхідність посилення кримінальної відповідальності прийняття цього законопроекту.

 

 Комітет в и р і ш и в:

1.               Рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінально-правової охорони земель водного фонду) (реєстр. № 2454) на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу.

2.               Рішення направити Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

Голова Комітету                                                   

М.В.Томенко

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку