Рішення Комітету № 19/8 про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів" (щодо ввезення транспортних засобів, які відповідають екологічним нормам "Євро-4" і "Євро-5")

Опубліковано 07 липня 2015, о 17:35

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

від 01 липня 2015 р.                                                               № 19/8

 

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (щодо ввезення транспортних засобів, які відповідають екологічним нормам «Євро-4» і «Євро-5») (реєстр. № 2085а)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (щодо ввезення транспортних засобів, які відповідають екологічним нормам «Євро-4» і «Євро-5») (реєстр.  2085а від 16.06.2015 р.), внесений народним депутатом України Фроловим М.О., і відзначає.

Метою законопроекту, на думку суб‘єктів законодавчої ініціативи, є уникнення зупинки виробництва на вітчизняних автомобілебудівних підприємствах після 1 січня 2018 року. Основним завданням законопроекту є надання можливості адаптації виробництва транспортних засобів до поетапного запровадження в нашій країні вимог екологічної безпеки, які відповідають міжнародним природоохоронним нормам щодо колісних транспортних засобів.

Як зазначає у пояснювальній записці автор законопроекту, різкий спад виробництва автомобільної галузі внаслідок економічної кризи ставить під загрозу виконання графіку поетапного введення екологічних норм «ЄВРО-6» з 1 січня 2018 року, передбаченого Законом України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів». Зважаючи на низький рівень продажів, автомобілебудівні підприємства у визначений термін будуть неспроможні перейти до освоєння випуску нових моделей автомобілів, які відповідатимуть екологічним вимогам до колісних транспортних засобів, що прийняті Європейською економічною комісією ООН (та еквівалентних ним вимог Європейського Союзу), та будуть не готові до заборони ввезення в країну та виробництва в країні автомобілів і двигунів, які не відповідають цим вимогам, що загалом має забезпечити комплексне вирішення природоохоронних проблем, стимулювання вітчизняної промисловості до розроблення сучасних економічних й екологічно більш чистих двигунів внутрішнього згоряння, високоякісних автомобільних бензинів і дизельних палив та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних перевізників.

Законопроект передбачає внесення доповнень до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» положеннями щодо можливості ввезення в Україну, виробництва та реєстрації після 31 грудня 2015 року транспортних засобів, які мають чинний сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий до 31 грудня 2015 року згідно із законодавством України, який підтверджує, що конструкція даного транспортного засобу відповідає екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-4», а також положеннями щодо можливості ввезення в Україну, виробництва та реєстрації після 31 грудня 2017 року транспортних засобів, які мають чинний сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий до 31 грудня 2017 року згідно із законодавством України, який підтверджує, що конструкція даного транспортного засобу відповідає екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-5».

 

З огляду на зазначене, Комітет    в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (щодо ввезення транспортних засобів, які відповідають екологічним нормам «Євро-4» і «Євро-5») (реєстр.  2085а від 16.06.2015 р.), внесений народним депутатом України Фроловим М.О.

 

2. Рішення направити Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

Голова Комітету                                                            М. ТОМЕНКО

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку