Рішення Комітету № 11/14 щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку геотермальної енергетики та виробництва електроенергії з інших альтернативних джерел енергії (реєстр. № 2179)

Опубліковано 10 квітня 2015, о 22:20

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

від 18 березня 2015 р.                                                                              № 11/14

 

Щодо проекту Закону про внесення змін
до деяких законів України щодо сприяння
розвитку геотермальної енергетики та
виробництва електроенергії з інших
альтернативних джерел енергії (реєстр. № 2179)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку геотермальної енергетики та виробництва електроенергії з інших альтернативних джерел енергії (реєстр. № 2179), поданий народним депутатом України Балогою В. І., і відзначає.

Законопроект розроблено авторами з метою:

наблизити рівні "зеленого" тарифу на електроенергію, що вироблена з використанням альтернативних джерел енергії, до середньосвітових рівнів;

скасувати пільги щодо приєднання об’єктів електроенергетики, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел;

скасувати вимоги щодо місцевої складової як такі, що суперечать вимогам міжнародних договорів, ратифікованих Україною;

встановити розміри винагороди у вигляді надбавки до "зеленого" тарифу за використання складових українського виробництва при проектуванні та будівництві об’єктів енергетики на альтернативних джерелах енергії;

вирішити проблему надмірного стимулювання розвитку виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання, недостатнього стимулювання біоенергетики та відсутності взагалі будь-якого стимулювання розвитку геотермальної енергетики;

стимулювати приватні домогосподарства до запровадження енергоефективних технологій виробництва електричної енергії не лише з енергії сонячного випромінювання, а й енергії вітру.

Фактично пропонується раніше встановлений коефіцієнт "зеленого" тарифу для електроенергії, виробленої на об‘єктах, введених в експлуатацію з 01.04.15 до 31.12.29, з енергії вітру – зменшити на 0,7-3,7 % (крім невеликих об‘єктів приватних домогосподарств), біомаси – збільшити на 37,2-41 %, біогазу – збільшити на 52,2-56,5 %, сонячного випромінювання – збільшити на 6-85,3 % залежно від величини їх встановленої потужності та типу, гідроелектростанціями – збільшити на 100-106 % залежно від величини їх встановленої потужності, а також для електроенергії, виробленої на об‘єктах, введених в експлуатацію з 31.03.13 до 31.03.15 з енергії сонячного випромінювання – збільшити на 74-80%, гідроелектростанціями – збільшити на 80 %. Також пропонується встановити коефіцієнти "зеленого" тарифу для електроенергії, виробленої на об‘єктах, введених в експлуатацію з 01.04.15 до 31.12.29, з енергії вітру для приватних домогосподарств встановленою потужністю до 16 кВт, а також виробленої на геотермальних електростанціях. При цьому авторами не надано обґрунтування запропонованих змін, які не узгоджуються із змістом пояснювальної записки до законопроекту.

По суті законопроекту відповідно до предметів відання Комітету слід зазначити, що "зелений" тариф було запроваджено з метою сприяння розвитку альтернативної енергетики як екологічно чистої і безпаливної підгалузі енергетики, що є одним із принципів державної політики в електроенергетиці, визначених статтею 5 Закону України "Про електроенергетику".

Певне зменшення коефіцієнту "зеленого" тарифу для вітрових електростанцій (крім невеликих об‘єктів приватних домогосподарств) порівняно із суттєвим збільшенням їх для всіх інших об‘єктів альтернативної електроенергетики може призвести до зменшення заінтересованості до такого екологічно чистого способу генерації електроенергії та інвестиційної привабливості реалізації відповідних проектів.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку геотермальної енергетики та виробництва електроенергії з інших альтернативних джерел енергії (реєстр.
№ 2179), поданого народним депутатом України Балогою В. І.

2. Рішення направити до Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

 

Голова Комітету                                                                                             

М. Томенко

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку