Рішення Комітету №26/5 від 9.12.2015 про проект закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру (щодо спеціального водокористування) (реєстр. №3323 від 13.10.2015 р.)

Опубліковано 18 грудня 2015, о 14:30

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

від 9 грудня 2015 року           №26/5

 

 

щодо законопроекту

(реєстр. 3323)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру (щодо спеціального водокористування) (реєстр. №3323 від 13.10.2015 р.), поданий народним депутатом України Рибаком І.П., та відзначає.

Метою законопроекту, як визначено у Пояснювальній записці, є дерегуляція та розвиток підприємництва, поліпшення умов ведення бізнесу шляхом усунення надмірного навантаження при оформленні права на здійснення спеціального водокористування та приведення процедури оформлення зазначеного права у відповідність до вимог Закону України «Про адміністративні послуги».

Законопроектом пропонується, зокрема:

надати повноваження щодо видачі дозволів на спеціальне водокористування центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політики у сфері розвитку водного господарства (Державному агентству водних ресурсів України), позбавивши таких повноважень обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, а також Раду міністрів Автономної республіки Крим;

не відносити до спеціального водокористування водокористувачів, які забирають та використовують менше 5 кубічних метрів води на добу, крім тієї, що використовується для виробництва напоїв та фасованої води;

скоротити та визначити вичерпний перелік документів, які подаються водокористувачем для оформлення права спеціального водокористування;

встановити вичерпні підстави для припинення права спеціального водокористування та визначити порядок припинення такого права.

Підтримуючи основні положення законопроекту, Комітет висловлює зауваження і пропозиції до нього, зокрема, щодо терміну надання висновків відповідними центральними органами виконавчої влади у разі спеціального використання підземних вод та у разі використання водних об’єктів, віднесених до категорії лікувальних, доповнення переліку документів, які подаються для отримання дозволу на спеціальне водокористування, розроблення і затвердження індивідуальних технологічних нормативів для підприємств, установ і організацій усіх галузей економіки.

Комітет вважає за доцільне передбачити відповідальність водокористувачів за повноту та достовірність інформації, наданої в заяві та документах, що додаються до неї.

По всьому тексту законопроекту  слова «збір за спеціальне водовикористання» замінити на слова «рентна плата за спеціальне використання води» відповідно до статті 255 Податкового кодексу України.

Міністерство екології і природних ресурсів України підтримало законопроект та висловило низку зауважень, які можуть бути враховані при його доопрацюванні до другого читання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило зауваження до законопроекту та зазначило, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з наступним урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру (щодо спеціального водокористування) (реєстр. №3323 р.) за результатами розгляду у першому читанні  прийняти за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, Голову підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Рибака І.П.

 

 

 

 

Голова Комітету

М.ТОМЕНКО

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку