Рішення Комітету №13/ щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" щодо безоплатного відвідування дендрологічних парків (реєстр. № 2498)

Опубліковано 27 квітня 2015, о 12:12

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Рішення

 

від 22 квітня 2015 р.                                                               № ______

 

Про проект Закону про внесення змін до

Закону України «Про наукову і науково-технічну

діяльність» щодо безоплатного відвідування

дендрологічних парків

(реєстр. № 2498)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо безоплатного відвідування дендрологічних парків (реєстр. № 2498 від 31.03.2015 р.), внесений народним депутатом України Яценком А.В., і відзначає.

Метою законопроекту, на думку суб‘єктів законодавчої ініціативи, є забезпечення права жителям міст, в яких знаходяться дендрологічні парки, безкоштовного доступу до таких парків.

Законопроектом пропонується зобов’язати Національну академію наук України забезпечити безоплатне відвідування дендрологічних парків жителям населених пунктів в адміністративних межах яких розташовані парки.

Як видно із Пояснювальної записки, реалізація положень даного законопроекту після його прийняття не потребує внесення змін до інших законів України.

Комітет зазначає, що відповідно до статті 12 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» спеціально уповноваженим органом державного управління в галузі організації, охорони та використання природно-заповідного фонду є центральний орган виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища (Міністерство екології та природних ресурсів України).

Одночасно запропонована законопроектом норма суперечить положенням статті 47 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», якою визначено, що кошти, одержані, зокрема, дендрологічними парками від наукової, природоохоронної, туристсько-екскурсійної, рекламно-видавничої та іншої діяльності в межах заповідних територій та об‘єктів, що не суперечать їх цільовому призначенню, є їх власними коштами. Ці кошти не підлягають вилученню і використовуються для здійснення заходів щодо охорони відповідних територій та об‘єктів природно-заповідного фонду.

Окрім того, законопроект не відповідає пункту 8 статті 90 Закону України «Про Регламент Верховної Ради», якою передбачено: «Якщо для реалізації положень поданого законопроекту після його прийняття необхідні зміни до інших законів, такі зміни мають викладатися в розділі «Перехідні положення» цього законопроекту або в одночасно внесеному його ініціатором окремому законопроекті. До законопроекту додається перелік законів та інших нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту в разі його прийняття».

 

З огляду на зазначене, Комітет    в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати Комітету з питань науки і освіти внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію відхилити проект Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо безоплатного відвідування дендрологічних парків (реєстр. № 2498 від 31.03.2015 р.), внесений народним депутатом України Яценком А.В.

 

2. Рішення направити Комітету з питань науки і освіти.

 

 

           Голова Комітету

             М. В. Томенко

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку