Рішення Комітету № 13/7 щодо проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону надр (№ 2502)

Опубліковано 27 квітня 2015, о 12:45

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

від 22 квітня 2015 р.                                                                                             13/7

 

Щодо проекту Закону про внесення змін
до Кодексу України про адміністративні
правопорушення (щодо посилення відпо-
відальності за порушення вимог законодав-
ства про охорону надр, реєстр. № 2502)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону надр, реєстр. № 2502), поданий народним депутатом України Рибаком І. П., і відзначає.

Метою законопроекту є підвищення відповідальності громадян та посадових осіб за самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра шляхом збільшення на порядок відповідних штрафів.

Зокрема за такі порушення запропоновано накладати штраф на громадян у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – 1000.

Ідея посилення відповідальності за порушення правового режиму використання природних ресурсів заслуговує на підтримку. Проте потребує обґрунтування розмір запропонованих штрафів.

Зокрема, згідно з частиною другою статті 240 Кримінального кодексу України за порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення встановлено покарання штрафом від 400 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

У разі прийняття запропонованих змін покарання за адміністративне правопорушення може перевищити відповідне покарання за кримінальне.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу законопроекту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону надр, реєстр. № 2502), поданого народним депутатом України Рибаком І. П.

2. Рішення направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

Голова Комітету                                                                                               

М. В. Томенко

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку