Рішення Комітету № 39/17 від 1 червня 2016 р. щодо проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зміцнення фінансової незалежності бюджетів об'єднаних територіальних громад) (реєстр. № 4690)

Опубліковано 06 червня 2016, о 09:36

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

від 1 червня 2016 р.                                                                                          39/17

 

 

Щодо проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зміцнення фінансової незалежності бюджетів об'єднаних територіальних громад)  (реєстр. № 4690)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зміцнення фінансової незалежності бюджетів об'єднаних територіальних громад) (реєстр. № 4690 від 18.05.2016 р.), поданий народними депутатами України Довгим О.С, Москаленком Я.М., Литвином В.М., Деркачем А.Л., Бандуровим В.В., Мартиняком С.В., Молотком І.Ф., Горбуновим О.В., Шевченком О.Л., Павелком А.В., Матвієнком А.С., Ревегою О.В., Гєллєром Є.Б., Іванчуком А.В., і відзначає.

Метою законопроекту визначено зміцнення фінансової незалежності бюджетів об’єднаних територіальних громад задля подальшого впровадження децентралізації та відповідного розвитку місцевого самоврядування. Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, обґрунтування необхідності його прийняття спирається на приклад лише деяких територіальних громад, зокрема, Світловодського району Кіровоградської області.

Законопроектом передбачається шляхом доповнення частини першої статті 64 Бюджетного кодексу України новим пунктом 31 спрямувати 25 відсотків рентної плати за спеціальне використання води (крім рентної плати за спеціальне використання води водних об'єктів місцевого значення) до загального фонду бюджетів об’єднаних територіальних громад, землі сільськогосподарського призначення яких зайняті водними об’єктами загальнодержавного значення. При цьому, на зазначені 25 відсотків рентної плати за спеціальне використання води зменшуються доходи загального фонду Державного бюджету України (пункт 4 частини другої статті 29 Кодексу).

До законопроекту відсутнє фінансово-економічне обґрунтування. Відповідно до вимог частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, у разі внесення законопроекту, проекту іншого акта, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету (надходжень бюджету та/або витрат бюджету), до законопроекту має бути додане фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки). Наявність зазначеного обґрунтування є підставою для складення відповідних висновків щодо доцільності його прийняття.

Слід зазначити, що враховуючи постійне недофінансування заходів загальнодержавних програм у сфері водних ресурсів, як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях, вбачається за доцільне визначитись щодо цільового спрямування у місцевих бюджетах сум стягнутого податку – рентної плати за спеціальне використання води на заходи із забезпечення раціонального використання, відтворення і охорони водних ресурсів.

 

Зважаючи на викладене, Комітет   в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення на доопрацювання проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зміцнення фінансової незалежності бюджетів об'єднаних територіальних громад) (реєстр. № 4690 від 18.05.2016 р.), поданого народними депутатами України Довгим О.С, Москаленком Я.М., Литвином В.М., Деркачем А.Л., Бандуровим В.В., Мартиняком С.В., Молотком І.Ф., Горбуновим О.В., Шевченком О.Л., Павелком А.В., Матвієнком А.С., Ревегою О.В., Гєллєром Є.Б., Іванчуком А.В.

 

2. Рішення направити до Комітету з питань бюджету.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                     А. ДИРІВ

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку