Про підготовку до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи

Опубліковано 23 лютого 2016, о 13:34

 

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,
ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

РІШЕННЯ

 

 

 

 

03 лютого 2016 року                                                                           № 30/1

 

Про  підготовку до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи

 

Заслухавши інформацію про підготовку до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи, Комітет зазначає.

З метою забезпечення належного вшанування та поліпшення соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та постраждалих внаслідок цієї катастрофи громадян 12 листопада 2015 року Верховна Рада України  прийняла Постанову "Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи" № 793-VIII.

Президент України видав Указ Президента "Про заходи у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи"  від 14 грудня 2015 року № 702/2015.

Кабінет Міністрів України розпорядженням від 11 листопада 2015 року №1161-р "Про утворення Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2016 році заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи"  утворив оргкомітет.

 

Комітет відмічає, що із переліку заходів, передбачених відповідною Постановою Верховної Ради України та Указом Президента України,

-    оголошено 2016 рік Роком вшанування  учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи;

-   утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення у 2016 році заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи;

-  02 лютого 2016 року затверджено План заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.

 

Виконання Урядом заходів, передбачених Постановою Верховної Ради "Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи" та Указу Президента України "Про заходи у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи" викликає у членів Комітету занепокоєння.

 

У Законі України "Про Державний бюджет України на 2016 рік":

за бюджетною програмою КПКВК 2501200 „Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено видатки у загальному обсязі 1,9 млрд грн , що менше у порівнянні з 2015 роком   (у 2015 році – 2,1 млрд гривень).

не передбачені видатки на фінансування заходів, пов’язаних із 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи;

не передбачено збільшення видатків на пенсійне забезпечення інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих дітей та евакуйованих у 1986 році із зони відчуження, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою;

виплата пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, не проводиться в повному розмірі без урахування одержаного заробітку (доходу), окрім пенсійних виплат інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,  прирівняних до інвалідів війни;

не збільшено обсяг фінансування  бюджетної програми "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи";

не передбачені кошти для підвищення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 та 2;

 не передбачено фінансування реконструкції реабілітаційного центру для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ДУ "Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України";

не відновлено фінансування бюджетної програми "Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

 

Комітет відмічає, що залишається невирішеним питання підпорядкування та фінансування спеціалізованих медико-санітарних частини №5 (м. Славутич) та №16 (м. Чорнобиль).

 

Законодавчих ініціатив від Уряду стосовно внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" з метою фінансування заходів, передбачених Постановою Верховної Ради України та Указом Президента України,  внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо  підвищення рівня пенсійного забезпечення, внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, до Верховної Ради України не подано.

 

Відповідно до інформації, наданої Державним агентством України з управління зоною відчуження,  12 січня поточного року відбулось засідання Оргкомітету, на якому розглянуто проект Плану заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи. До проекту Плану включено заходи, запропоновані обласними державними адміністраціями, центральними органами виконавчої влади, громадськими організаціями,  а також заходи, викладені у постанові Верховної Ради України від 12.11.2015 № 793-VIII "Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи".

План,  відповідно до пункту 1 Протоколу № 1  засідання  Організаційного комітету, 25 січня 2016 р. подано Голові Оргкомітету на затвердження.

 

За інформацією Міністерства соціальної політики України, Законом України „Про Державний бюджет України на 2016 рік” за бюджетною програмою КПКВК 2501200 „Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено видатки у загальному обсязі 1,9 млрд грн    (у 2015 році – 2,1 млрд гривень).

Мінсоцполітики розроблено проект Указу Президента України „Про встановлення відзнаки Президента України – медалі „За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи”, який  02.12.2015 схвалено на засіданні Кабінету Міністрів України та подано на розгляд Президенту України.

Для підвищення рівня пенсійного забезпечення Мінсоцполітики розробляється проект Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Мінсоцполітики підготовлено проект Закону України „Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування пенсій інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою)”, який направлено на розгляд заінтересованим центральним органам виконавчої влади.

З метою відновлення фінансування бюджетної програми „Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” Мінсоцполітики підготовлено пропозиції до Плану заходів, пов’язаних із 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, щодо виділення у 2016 році коштів на зазначену програму.

 

За інформацією Міністерства фінансів України, станом на 01.02.2016 до Мінфіну доопрацьований проект плану заходів не надходив.

Реалізація заходів,  пов`язаних із 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, має здійснюватися головними розпорядниками коштів за рахунок і в межах бюджетних призначень за відповідними бюджетними програмами.

У Законі України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" видатки на заходи з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, соціальний захист та пенсійне забезпечення населення передбачені Міністерству екології та природних ресурсів, Міністерству соціальної політики, Міністерству охорони здоров`я та Пенсійному фонду у обсязі близько 11 105,5 млн. грн., що на 147,9 млн. грн. більше ніж у 2015 році.  

Рішення про розподіл коштів державного бюджету, передбачених на вказану мету за відповідними бюджетними програмами, приймають головні розпорядники коштів – Мінприроди, Мінсоцполітики, МОЗ та Пенсійний фонд.

 

За інформацією Державної  інспекції ядерного регулювання України, з огляду на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки діяльності в зоні відчуження та на майданчику Чорнобильської АЕС, Держатомрегулювання підтримує виконання заходу щодо завершення реалізації проекту першої черги комплексу виробництв "Вектор". Однак виконання цього заходу передбачає додаткове фінансування з Державного бюджету в обсязі 48 млн. грн.

Що стосується проведення міжнародного форуму "Уроки Чорнобиля – для ядерної безпеки світу", то Держатомрегулюванням подано запити та отримано підтвердження про участь у зазначеному форумі. Відповідно до основної мети форуму – обговорення нового етапу міжнародного співробітництва, спрямованого на спільну реалізацію заходів щодо завершення перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему – вважаємо за доцільне відмітити необхідність продовження міжнародного співробітництва, зокрема, в рамках створення інфраструктури для демонтажу та поводження з нестабільними конструкціями об’єкта "Укриття", видалення паливомістких матеріалів з цього об’єкта та їх захоронення.

 

Комітет вкрай занепокоєний станом підготовки до 30-роковин Чорнобильської катастрофи, затримкою та несвоєчасністю заходів, які вживаються Урядом, адже до цієї сумної дати залишається лише трохи більше двох місяців.

 

Враховуючи викладене,   Комітет в и р і ш и в:

 

1.           Інформацію взяти до відома.

 

2.           Рекомендувати Кабінету Міністрів України забезпечити виконання Постанови Верховної Ради України "Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи" № 793-VIII від 12 листопада
2015 року, зокрема:

    2.1. забезпечити внесення змін до державного бюджету на 2016 рік, в яких передбачити видатки:

на фінансування заходів, пов’язаних із 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи;

на збільшення видатків на пенсійне забезпечення інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих дітей та евакуйованих у 1986 році із зони відчуження, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою;

на збільшення обсягів фінансування бюджетної програми "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи";

для підвищення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 і 2;

на фінансування реконструкції реабілітаційного центру для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ДУ "Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України";

на фінансування бюджетної програми "Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи";

врахування при визначенні показників обсягу медичної субвенції чисельності наявного населення міст обласного значення, районів, яке частково обслуговується СМСЧ Міністерства охорони здоров’я України.

2.2.                            забезпечити внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

3. Міністерству охорони здоров’я, Київській обласній державній адміністрації, Державному агентству України з управління зоною відчуження вжити заходів щодо врегулювання питання  підпорядкування та фінансування спеціалізованих медико-санітарних частини №5 (м. Славутич) та №16             (м. Чорнобиль).

 

4.  Рішення Комітету направити  Кабінету Міністрів України, Міністерству охорони здоров’я, Київській обласній державній адміністрації, Державному агентству України з управління зоною відчуження.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                      М.ТОМЕНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку