Рішення Комітету № /15 від 22 вересня 2016 року про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 5130)

Опубліковано 30 вересня 2016, о 10:12

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

від 22 вересня 2016 року                                  № ________

 

 

 

Про проект Закону про внесення змін до

деяких законодавчих актів України

(реєстр. № 5130)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув, відповідно до предметів відання, проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 5130 від 15.09.2016 р.), внесений Кабінетом Міністрів України, і відзначає.

Метою законопроекту, на думку суб’єкта законодавчої ініціативи, є створення умов для стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики.

Реалізація законопроекту, як зазначено у Пояснювальній записці, сприятиме збалансуванню Державного бюджету України та ефективному і раціональному використанню бюджетних коштів.

Законопроектом пропонується внести зміни до ряду законів України, зокрема "Про пенсійне забезпечення", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про державну службу", "Про Національний банк України", "Про статус народного депутата України", "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", "Про службу в органах місцевого самоврядування".

Проектом Закону, зокрема, пропонується внести зміни до статті 58 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а саме тимчасово, по 31 грудня 2017 року, пенсії, призначені відповідно до цього Закону особам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"), які працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України "Про статус народного депутата України", "Про державну службу", "Про прокуратуру", "Про судоустрій і статус суддів".

Відповідно до цих змін з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2017 року призначені пенсії / щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються.

З 1 січня 2018 року пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачуються в повному розмірі без урахування одержуваного заробітку (доходу).

Також передбачені зміни до статті 67 цього Закону, якими тимчасово, по 31 грудня 2017 року, максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10 740 гривень.

Комітет зауважує, що таке "тимчасове" обмеження було запроваджене з 1 січня 2015 року, потім з 1 січня 2016 року. Тепер вже третій рік поспіль - на 2017 рік пропонується відміна виплати призначеної пенсії працюючим громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Вважаємо за доцільне запропонувати вилучити із законопроекту зміни до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", що стосуються обмеження прав пенсійного забезпечення чорнобильців.

 

Враховуючи викладене, Комітет  вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, при доопрацюванні проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 5130 від 15.09.2016 р.), не допускати звуження/обмеження прав і свобод громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, - вилучити із законопроекту всі питання, що стосуються змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", а саме: вилучити пункт 3 законопроекту.

 

2. Рішення направити до Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                    А. ДИРІВ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку