Рішення Комітету № 46/9 від 06 жовтня 2016 року щодо проекту Закону про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України щодо встановлення мінімального розміру плати за оренду земельних ділянок під зоологічні парки (реєстр. № 5100)

Опубліковано 21 жовтня 2016, о 09:45

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

від 6 жовтня 2016 р.                                                                                         № 46/

 

 

Щодо проекту Закону про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України щодо встановлення мінімального розміру плати за оренду земельних ділянок під зоологічні парки

(реєстр. № 5100)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України щодо встановлення мінімального розміру плати за оренду земельних ділянок під зоологічні парки (реєстр. № 5100 від 08.09.2016 р.), поданий народним депутатом України Соболєвим С.В., і відзначає.

Метою законопроекту визначено підтримку та забезпечення належного рівня функціонування зоологічних парків.

Законопроектом передбачається внесення змін до Податкового кодексу України, а саме пункт 288.5. статті 288 Податкового кодексу України доповнити підпунктом, відповідно до якого розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу становить до 1 відсотку від нормативної грошової оцінки за оренду земельних ділянок під зоологічні парки усіх форм власності.

Прийняття законопроекту сприятиме зменшенню податкового навантаження на зоологічні парки усіх форм власності, земельні ділянки в яких знаходяться на праві оренди.

Автором законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування до законопроекту. Зокрема, щодо кількості зоологічних парків усіх форм власності, які мають відповідні орендні відносини, обсяг зайнятих такими зоологічними парками орендованих площ, інформацію про власника відповідних земель, сум податкових зобов’язань по орендній платі за земельні ділянки, та зокрема зоологічних парків - орендарів, з якими укладено договори оренди землі державної або комунальної власності. Відповідно до вимог частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, у разі внесення законопроекту, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету (надходжень бюджету та/або витрат бюджету), до законопроекту має бути додане фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки). Наявність зазначеного обґрунтування є підставою для складення відповідних висновків щодо доцільності його прийняття.

Разом з тим, автором зазначено, що реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат із Державного бюджету України. Відповідно до статті 30 Податкового Кодексу України сплата платником податків податку та збору в меншому розмірі є податковою пільгою. Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об'єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат. При встановленні зменшеного розміру ставки орендної плати по окремим землекористувачам можуть мати місце втрати місцевих бюджетів. Відповідно до частини першої статті 103 Бюджетного кодексу України надання державою податкових пільг, які зменшують доходи місцевих бюджетів, має супроводжуватися наданням додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів.

Законопроектом передбачається набуття чинності законом з дня його опублікування. Відповідно до пункту 4.1.9 статті 4 Податкового кодексу України зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки.

 

Зважаючи на викладене, Комітет   в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України щодо встановлення мінімального розміру плати за оренду земельних ділянок під зоологічні парки (реєстр. № 5100 від 08.09.2016 р.), поданий народним депутатом України Соболєвим С.В.

2. Рішення направити до Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

Перший заступник

  Голови Комітету                                                                           А.ДИРІВ

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку