Рішення Комітету № 41/7 від 7 липня 2016 р. про проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо необов'язковості вивчення надр в окремих випадках видобування підземних вод, реєстр. № 4347)

Опубліковано 14 липня 2016, о 09:12

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

від "7" липня 2016 р.                                                                                        № 41/7

 

Щодо законопроекту про внесення змін
до Кодексу України про надра
(щодо
необов‘язковості вивчення надр в
окремих випадках видобування
підземних вод, реєстр. № 4347)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув доопрацьований законопроект про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо необов'язковості вивчення надр в окремих випадках видобування підземних вод, реєстр. № 4347), внесений народним депутатом України Вадатурським А.О., і відзначає.

Метою законопроекту визначено уточнення редакції статей 20 і 23 Кодексу України про надра для усунення зайвих регуляторних обмежень щодо необхідності попереднього геологічного вивчення надр при видобуванні підземних вод невеликими водокористувачами, які є землевласниками чи землекористувачами.

Зокрема пропонується додати посилання до статті 20, а частину першу статті 23 Кодексу України про надра розділити на два підпункти, виокремивши, що землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право:

1) без попереднього геологічного вивчення ділянок надр, спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати підземні води (крім мінеральних) для всіх потреб, крім виробництва фасованої питної води, за умови, що обсяг видобування підземних вод із кожного з водозаборів не перевищує 300 кубічних метрів на добу;

2) без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів.

 

У доопрацьованому законопроекті враховано зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, зазначене у його висновку № 16/3-435/4347 від 06.04.16.

Проте поданий законопроект і супровідні документи мають ряд недоліків.

Як зазначено у висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України текст змін до частини 1 статті 20 Кодексу України про надра порівняльній таблиці до законопроекту не відповідає тексту цих змін у самому проекті, що суперечить вимогам частини 6 статті 91 Регламенту Верховної Ради України. Комітет відзначає необхідність приведення автором у відповідність тексту законопроекту і порівняльної таблиці.

Прийняття законопроекту потребуватиме внесення змін до ряду нормативно-правових актів з питань надрокористування. Проте до законопроекту не додано перелік нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту в разі його прийняття, як це передбачено частиною 8 статті 90 Регламенту Верховної Ради України.

За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України законопроект може бути прийнятий за основу.

За висновком Комітету з питань запобігання і протидії корупції у проекті акта не виявлено корупціогенних факторів, проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

За висновком, схваленим Урядовим комітетом з питань економічної, фінансової та правової політик, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правової діяльності, законопроект не підтримується, оскільки у разі його прийняття буде порушено стадійність геологорозвідувальних робіт і це може призвести до катастрофічних негативних наслідків,.

Державна служба геології та надр не підтримує запропонований законопроект, оскільки у разі його прийняття також може бути втрачено геологічну інформацію, отриману при геологічному вивченні надр.

 

 

Зважаючи на викладене, Комітет  в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України повернути на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи законопроект про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо необов'язковості вивчення надр в окремих випадках видобування підземних вод, реєстр. № 4347, доопрацьований) внесений народним депутатом України Вадатурським А.О.

 

 

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Балицького Євгена Віталійовича.

 

 

Перший заступник
Голови Комітету

 

А. ДИРІВ

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку