Рішення Комітету № 49/13від 07 грудня 2016 року щодо проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил поводження з побутовими відходами) (реєстр. № 5375 від 08.11.2016 р.)

Опубліковано 30 січня 2017, о 18:09

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

 

 

 

7 грудня  2016 р.                                49/13

 

Про проект закону України про внесення змін  

до Кодексу України про адміністративні

правопорушення (щодо посилення адміністративної

відповідальності за порушення правил поводження

з побутовими відходами)

 

 

            Розглянувши проект закону України про внесення змін  до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил поводження з побутовими відходами), поданий народним депутатом України Балогою В.І. (реєстр. № 5375 від 08.11.2016 р.), Комітет відмічає.

            Законопроект розроблений з метою створення стимулів до виконання вимог чинного законодавства щодо поводження з відходами.

Для реалізації цієї мети пропонується внести зміни до статті 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення збільшивши розміри штрафів за засмічення лісів громадянами від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів громадян і посадових осіб – від ста до ста п’ятдесяти.

Також пропонується доповнити Кодекс новими статтями 153-1 та 153-2, якими встановлюється відповідальність за   засмічення території населеного пункту твердими побутовими відходами (окрім випадків викидання сміття з борту річкового або маломірного судна, із автомобільного та електротранспорту, вікон і дверей вагонів поїздів, звалювання сміття у смузі відводу автомобільних шляхів – оскільки за такі правопорушення передбачена окрема відповідальність) та несвоєчасне вивезення твердих побутових відходів суб’єктами господарювання, які надають послуги з їх вивезення, що призвело до забруднення (засмічення) території загального користування та (або) інших об'єктів благоустрою населених пунктів.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, його реалізація  дозволить запровадити ефективні важелі впливу на недобросовісних громадян та посадових осіб суб’єктів господарювання, які порушують правила поводження з відходами, створює механізми щодо стимулювання дотримання чистоти в населених пунктах та боротьби із засміченням, а також притягнення осіб, що винні у засміченні населених пунктів, лісів чи порушенні інших норм і правил поводження з відходами до адміністративної відповідальності.

 

 

            Комітет вирішив:

 

            1. Рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності проект закону України про внесення змін  до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил поводження з побутовими відходами) внести пропозицію до Верховної Ради України про прийняття його за основу.

 

            2. Висновок направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

            Перший заступник

            Голови Комітету                                                 А.Дирів

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку