Рішення Комітету № 46/14 від 06 жовтня 2016 року про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 5131)

Опубліковано 21 жовтня 2016, о 09:52

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,  ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

від 6 жовтня 2016 року                      № 46/14

 

 

Про проект Закону про внесення змін

до Бюджетного кодексу України

(реєстр. № 5131)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про внесення зміни до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 5131 від 15.09.2016 р.), внесений Кабінетом Міністрів України, і відзначає.

Метою законопроекту, на думку суб’єкта законодавчої ініціативи, є врегулювання питань, пов’язаних із підготовкою проекту Державного бюджету України на 2017 рік.

Комітет зазначає, що у законопроекті пропонується виключити частину п’яту статті 102, згідно із якою за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв'язку, інших передбачених законодавством пільг (крім пільг на одержання ліків, зубопротезування, оплату електроенергії, природного і скрапленого газу на побутові потреби, твердого та рідкого пічного побутового палива, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот) на компенсацію втрати частини доходів у зв'язку з відміною податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та відповідним збільшенням ставок акцизного податку з пального і на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян надаються пільги ветеранам війни; особам, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдовам (вдівцям) та батькам померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; вдовам (вдівцям) та батькам померлих (загиблих) осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; ветеранам праці; жертвам нацистських переслідувань; ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ; ветеранам податкової міліції; ветеранам державної пожежної охорони; ветеранам Державної кримінально-виконавчої служби; ветеранам служби цивільного захисту, ветеранам Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України; вдовам (вдівцям) померлих (загиблих) ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби, ветеранів служби цивільного захисту та ветеранів Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України; особам, звільненим з військової служби, які стали інвалідами під час проходження військової служби; інвалідам, дітям-інвалідам та особам, які супроводжують інвалідів І групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого); пенсіонерам з числа слідчих прокуратури; реабілітованим громадянам, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами; громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; дружинам (чоловікам) та опікунам (на час опікунства) дітей померлих громадян, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, багатодітним сім'ям, дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, а також здійснюються компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

У законопроекті змінами до статей 89, 91 пропонується встановити, що до видатків місцевих бюджетів відносяться видатки на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, зокрема громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За інформацією Міністерства соціальної політики України станом на 01.07.2016 року  чисельність осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи складає 1 937 417 осіб. Найбільше громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, проживає в областях – Київська (630 254), Житомирська (261 548), Рівненська (343 703), Волинська (138 711), Черкаська (109 840), Чернігівська (74 720), Вінницька (85354), м. Київ (76 178).

Зазначені області найбільше постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС. Перекладення видатків на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,  на місцеві бюджети призведе до збільшення нерівномірного навантаження на місцеві бюджети, особливо тих областей, де проживає велика кількість постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають радіоактивно забруднені території і є депресивними.

 

За результатами розгляду, Комітет   вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Закону про внесення зміни до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 5131 від 15.09.2016 р.), внесеного Кабінетом Міністрів України.

 

2. Рішення направити до Комітету з питань бюджету.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                    А. ДИРІВ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку