Рішення № 17/3 на ЗП № 2380 про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій та ЗП 2380-1 про внесення змін до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення

Опубліковано 04 грудня 2019, о 17:21

 КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА
ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 


РІШЕННЯ

 


04 грудня 2019 року                                                                

№ 17/3

 

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій

(реєстр. № 2380 від 05.11.2019р.)

та проект Закону про внесення змін до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення

(реєстр. № 2380-1 від 22.11.2019р.)

 

 

Розглянувши відповідно до предметів відання проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (реєстр. № 2380 від 05.11.2019р.), внесений народним депутатом України Василевською-Смаглюк О.М. та проект Закону про внесення змін до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення (реєстр. № 2380-1 від 22.11.2019р.), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та  Солодом Ю.В., Комітет відмічає наступне.

          Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту (реєстр.  № 2380), його метою є удосконалення механізму фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення.

Законопроектом реєстр. № 2380 пропонується внести зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Передбачається, що фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України. Пропонується змінити механізм покриття витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, а також запровадити механізм розстрочення сплати заборгованості із вищезазначених витрат.

Як наведено у пояснювальній записці до законопроекту реєстр. № 2380, починаючи з 2011 року Державне агентство України з управління зоною відчуження не отримувало з державного бюджету в повному обсязі кошти на покриття Пенсійному фонду України витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. В той же час, розмір відшкодування Пенсійному фонду України цих витрат щороку збільшується. Пенсійний фонд України регулярно звертається до суду з позовами про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які задовольняються у повному обсязі, що призводить до арешту рахунків підприємств оскільки підприємства не мають відповідних коштів.

Державне агентство з управління зоною відчуження України звернулось з проханням підтримати прийняття законопроекту № 2380, оскільки у зв’язку із постійним недофінансуванням підприємств зони відчуження існує необхідність здійснювати покриття витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам, які працювали у шкідливих та важких умовах у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення, за рахунок коштів державного бюджету України.

Комітет звертає увагу, що блокування діяльності підприємств може призвести до втрати контролю на ядерно-небезпечних об’єктах та поставити під загрозу належне забезпечення ядерної і радіаційної безпеки при виконанні робіт по достроковому зняттю з експлуатації енергоблоків Державного спеціалізованого підприємства Чорнобильська АЕС та підтримки в екологічно безпечному стані зони відчуження.

На думку суб'єкта права законодавчої ініціативи, реалізація законопроекту реєстр. № 2380 дозволить удосконалити механізм фінансування пенсій, які призначені на пільгових умовах, запобігти банкрутству підприємств зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення.

 

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту (реєстр. № 2380-1), його метою є удосконалення механізму фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, а також запровадження механізму розстрочення заборгованості із відшкодування сум фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Як наведено у пояснювальній записці до законопроекту реєстр. № 2380-1, цим альтернативним проектом додатково передбачено удосконалення механізму фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони безумовного (обов’язкового) відселення.

Альтернативним проектом пропонується внести зміни до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Змінюється механізм покриття витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, а також запроваджується механізм розстрочення сплати заборгованості із вищезазначених витрат:

1) передбачається, що фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України (зміни до абзацу п’ятого пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування");

2) запроваджується механізм розстрочення сум фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, який передбачатиме:

- можливість розстрочення за заявою страхувальника на 60 календарних місяців сум заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій;

- списання органами Пенсійного фонду України сум накладених (нарахованих) та не сплачених штрафів та пені, а також сум штрафів та пені, які підлягають (підлягатимуть) накладенню (нарахуванню) на суми заборгованості із сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;

- списання заборгованості Пенсійного фонду України за позиками, наданими за рахунок коштів єдиного казначейського рахунка.

На думку суб'єктів права законодавчої ініціативи, реалізація законопроекту реєстр. № 2380-1 сприятиме:

- врегулюванню проблем погашення заборгованості із відшкодування підприємствами сум фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення;

- удосконаленню механізму фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення;

- запобіганню банкрутства підприємств зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, а також забезпечить недопущення блокування діяльності Підприємств, яке може поставити під загрозу належне забезпечення ядерної і радіаційної безпеки на території України.

 

За підсумками розгляду законопроекту Комітет в и р і ш и в:

 

1.  Рекомендувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (реєстр. № 2380 від 05.11.2019р.), внесеного народним депутатом України Василевською-Смаглюк О.М.

 

2.  Рішення Комітету направити до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

Голова Комітету                                                            О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку