Рішення № 17/4 про Голову та персональний склад Національної комісії з радіаційного захисту населення України

Опубліковано 04 грудня 2019, о 17:49

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

РІШЕННЯ

 

 

від 04 грудня 2019 р.                                                                    № 17/4

 

 

 

 

Про Голову та персональний склад

Національної комісії з радіаційного

захисту населення України

 

Відповідно до статті 8-1 Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» до повноважень Верховної Ради України щодо                  забезпечення захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання належить     затвердження Положення та персонального складу Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Національна комісія з радіаційного захисту населення України (далі – НКРЗУ) створена згідно з Постановою Верховної Ради Української РСР від 01.08.1990 № 95-ХІІ «Про невідкладні заходи щодо захисту громадян України від наслідків Чорнобильської катастрофи» відповідно до Декларації про державний суверенітет України від 16.07.1990.

До складу НКРЗУ ввійшли провідні вчені країни у галузі радіаційної медицини і гігієни, дозиметрії, математики і ядерної фізики, радіоекології та сільгоспрадіології. Важливо, що члени Комісії працюють на громадських засадах, а організацію її роботи здійснює Апарат НКРЗУ, який працює на постійній основі.

Згідно з Положенням про НКРЗУ її діяльність спрямована на визначення загальних принципів та критеріїв протирадіаційного захисту життя і здоров'я людини від негативного впливу іонізуючих випромінювань, розроблення основних концепцій, принципів, норм, правил, стандартів та заходів протирадіаційного захисту людини, а також рекомендацій щодо зменшення впливу радіаційного фактору, економічних і соціальних наслідків дії іонізуючого випромінювання.

До кола основних питань діяльності Комісії останніми роками також додалися проблеми, пов’язані з подовженням строків експлуатації АЕС в Україні, переглядом меж зон радіоактивного забруднення, необхідністю удосконалення нормативно-методичного забезпечення та гармонізації ядерного законодавства.

НКРЗУ тісно співпрацює з Міжнародною комісією радіаційного захисту.

Постановою Верховної Ради України від 06.10.2009 № 1630-VI «Про затвердження Положення про Національну комісію з радіаційного захисту населення України» було перезатверджено Положення про НКРЗУ та затверджено Голову НКРЗУ.

Чисельність та склад НКРЗУ затверджений Постановою Верховної Ради України від 23.12.2009 № 1791-VI «Про чисельність та склад Національної комісії з радіаційного захисту населення України».

Згідно з пунктами 2 та 3 розділу ІІІ Положення про НКРЗУ Голова НКРЗУ та її персональний склад затверджується Верховною Радою України терміном на п’ять років. Отже термін повноважень Голови та членів НКРЗУ сплив відповідно 16.09.2014 р. та 23.12.2014 р.

Відповідно до пункту 2 рішення Комітету № 15/6 від 26.11.2019 року, Комітет звернувся листом від 26.11.2019 року № 04-15/12-408 до Президії Національної академії наук України стосовно погодження пропозицій щодо включення кандидатур Яценка Володимира Михайловича, віце-президента Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», Бондаря Олександра Івановича, ректора Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, члена-кореспондента Національної академії аграрних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, доктора біологічних наук, професора, Шкарлета Сергія Миколайовича, ректора Чернігівського національного технологічного університету, професора, доктора економічних наук, Логановського Костянтина Миколайовича, завідувача відділу радіаційної психоневрології Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України», доктора медичних наук, професора та Скалецького Юрія Миколайовича, завідувача лабораторії безпекових стратегій в охороні здоров’я Державної установи «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Національної академії медичних наук України», доктора медичних наук, професора до персонального складу НКРЗУ.

Від Президії Національної академії наук України надійшла відповідь щодо  погодження включення запропонованих від Товариства ветеранів – інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Ради представників вищих навчальних закладів України та Національної академії медичних наук України кандидатур до персонального складу НКРЗУ. 

Відповідно до пункту 3 рішення Комітету № 15/6 від 26.11.2019 року Комітет запросив на своє засідання народного депутата України, академіка Національної академії наук України, професора, Копиленка Олександра Любимовича, запропонованого Національною академію наук України в якості Голови оновленого складу НКРЗУ.

 

 

 

 

 

Розглянувши та обговоривши питання, Комітет в и р і ш и в:

 

1.              Інформацію народного депутата України, академіка Національної академії наук України, професора, Копиленка Олександра Любимовича, взяти до відома.

2.              Інформацію щодо погодження Президією Національної академії наук України персонального складу та Голови Національної комісії з радіаційного захисту населення України взяти до відома.

3.              Внести на розгляд Верховної Ради України проект постанови Верховної Ради України про затвердження Голови та складу Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

4.              Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Кривошеєва Ігоря Сергійовича.

 

 

 

Голова Комітету                                                            О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку