Рішення № 15/4 про Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (реєстр. № 2381 від 05.11.2019), внесений народним депутатом України Василевською-Смаглюк О.М.

Опубліковано 26 листопада 2019, о 18:21

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

 

від 26 листопада 2019 р.                                                              № 15/4

 

 

 

Щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (реєстр. № 2381)

 

 

Комітет з питань екологічної політики та природокористування, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (реєстр. № 2381 від 05.11.2019 р.), внесений народним депутатом України Василевською-Смаглюк О.М. і відмічає.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроекту є посилення захисту права на доступ до публічної інформації. Завданням проекту є вдосконалення окремих законодавчих актів, що регулюють питання доступу до публічної інформації, усунення прогалин, суперечностей та нечіткості регулювання, враховуючи практику застосування Закону про доступ до публічної інформації.

У законопроекті пропонується внесення змін до законів України “Про доступ до публічної інформації”, “Про інформацію” та “Про захист персональних даних”, Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Змінами до статті 2123 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення права на інформацію та права на звернення» пропонується введення відповідальності за неповне, несвоєчасне оприлюднення інформації, оприлюднення недостовірної інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено Законом України "Про оцінку впливу на довкілля", тоді як чинною редакцією статті 2123 передбачена відповідальність тільки за неоприлюднення інформації.

У 4-6 разів підвищено розмір штрафних санкцій за вчинення відповідних порушень, а саме: «на посадових осіб від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»,  тоді як чинною редакцією статті 2123 передбачено: «від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Комітет підтримує посилення відповідальності за неоприлюднення, неповне, несвоєчасне оприлюднення інформації, оприлюднення недостовірної
інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено Законом України "Про оцінку впливу на довкілля".

Крім того, під час обговорення законопроекту, членами Комітету зазначено, що аналогічний законопроект про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (реєстр. № 2913 від 20.05.2015 р.) вже розглядався у  Верховній Раді України VIII скликання. Відповідно до висновку Головного науково-експертного управління до цього законопроекту, викликало зауваження нове визначення «публічної інформації» (зміни до статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації»), що могло призвести до довільного трактування відповідної норми суб’єктами подання запитів на інформацію, зловживання правом на інформацію. У висновку також зазначалось, що оновлена редакція статті 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації», згідно з якою конфіденційна інформація може поширюватися без згоди особи, якої вона стосується, в тому числі «якщо інтерес в отриманні інформації переважає істотну шкоду, що може бути завдана правам особи», суперечить приписам статті 32 Конституції України.

Комітет звертає увагу, що суб’єктом законодавчої ініціативи
під час підготовки законопроекту, реєстр. № 2381 від 05.11.2019 р., не усунуто зауваження, висловлені Головним науково-експертним управлінням до аналогічного законопроекту.

 

За результатами розгляду Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (реєстр. № 2381) прийняти за основу, з урахуванням зауважень Комітету.

 

2. Рішення направити до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

 

 

Голова Комітету                                                          О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку