Рішення № 15/6 про пропозиції Національної академії наук України та Товариства ветеранів – інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління та Ради представників вищих навчальних закладів України щодо голови Національної комісії з радіаційного захисту населення України та персонального складу НКРЗУ

Опубліковано 26 листопада 2019, о 18:29

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

від 26 листопада 2019 р.                                                             

№ 15/6

 

 

Про пропозиції Національної академії наук України, Товариства ветеранів – інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Ради представників вищих навчальних закладів України та Національної академії медичних наук України щодо голови Національної комісії з радіаційного захисту населення України та персонального складу НКРЗУ

 Національна комісія з радіаційного захисту населення України (далі – НКРЗУ) створена згідно з Постановою Верховної Ради Української РСР від 01.08.1990 № 95-ХІІ «Про невідкладні заходи щодо захисту громадян України від наслідків Чорнобильської катастрофи» відповідно до Декларації про державний суверенітет України від 16.07.1990.

До складу НКРЗУ ввійшли провідні вчені країни у галузі радіаційної медицини і гігієни, дозиметрії, математики і ядерної фізики, радіоекології та сільгоспрадіології. Важливо, що члени Комісії працюють на громадських засадах, а організацію її роботи здійснює Апарат НКРЗУ, який працює на постійній основі.

Згідно з Положенням про НКРЗУ її діяльність спрямована на визначення загальних принципів та критеріїв протирадіаційного захисту життя і здоров'я людини від негативного впливу іонізуючих випромінювань, розроблення основних концепцій, принципів, норм, правил, стандартів та заходів протирадіаційного захисту людини, а також рекомендацій щодо зменшення впливу радіаційного фактору, економічних і соціальних наслідків дії іонізуючого випромінювання.

До кола основних питань діяльності Комісії останніми роками також додалися проблеми, пов’язані з подовженням строків експлуатації АЕС в Україні, переглядом меж зон радіоактивного забруднення, необхідністю удосконалення нормативно-методичного забезпечення та гармонізації ядерного законодавства.

НКРЗУ тісно співпрацює з Міжнародною комісією радіаційного захисту.

Постановою Верховної Ради України від 06.10.2009 № 1630-VI «Про затвердження Положення про Національну комісію з радіаційного захисту населення України» було перезатверджено Положення про НКРЗУ та затверджено Голову НКРЗУ.

Чисельність та склад НКРЗУ затверджений Постановою Верховної Ради України від 23.12.2009 № 1791-VI «Про чисельність та склад Національної комісії з радіаційного захисту населення України».

Згідно з пунктами 2 та 3 розділу ІІІ Положення про НКРЗУ Голова НКРЗУ та її персональний склад затверджується Верховною Радою України терміном на п’ять років.

З огляду на те, що термін повноважень Голови та членів НКРЗУ сплив відповідно 16.09.2014 р. та 23.12.2014 р. Комітет на своєму засіданні 16.10.2019 прийняв  рішення № 8/11, пунктом 2 якого передбачено, що у зв’язку із закінченням терміну повноважень Голови та членів НКРЗУ та у відповідності з розділом ІІІ Положення про НКРЗУ звернутися до Національної академії наук України стосовно надання пропозицій щодо кандидатури Голови НКРЗУ, її чисельності та персонального складу.

До Комітету надійшли пропозиції Національної академії наук України щодо Голови НКРЗУ, її чисельності та персонального складу (додається). Крім того, до Комітету надійшли пропозиції Товариства ветеранів – інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Ради представників вищих навчальних закладів України та Національної академії медичних наук України щодо персонального складу НКРЗУ (додаються).

Розглянувши пропозиції Національної академії наук України щодо Голови НКРЗУ, її чисельності та персонального складу, а також пропозиції Товариства ветеранів – інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Ради представників вищих навчальних закладів України та Національної академії медичних наук України щодо персонального складу Комісії, Комітет в и р і ш и в:

 

1.              Погодитись із пропозиціями Національної академії наук України, Товариства ветеранів – інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Ради представників вищих навчальних закладів України та Національної академії медичних наук України  щодо Голови та персонального складу НКРЗУ.

2.              Відповідно до пунктів 2 і 3 розділу ІІІ Положення про Національну комісію з радіаційного захисту населення України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 06.10.2009 № 1630-VI, направити на погодження Президії Національної академії наук України пропозицію щодо включення кандидатур Яценка Володимира Михайловича, віце-президента Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», Бондаря Олександра Івановича, ректора Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, члена-кореспондента Національної академії аграрних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, доктора біологічних наук, професора, Шкарлета Сергія Миколайовича, ректора Чернігівського національного технологічного університету, професора, доктора економічних наук, Логановського Костянтина Миколайовича, завідувача відділу радіаційної психоневрології Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України», доктора медичних наук, професора та Скалецького Юрія Миколайовича, завідувача лабораторії безпекових стратегій в охороні здоров’я Державної установи «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзеева Національної академії медичних наук України», доктора медичних наук, професора до персонального складу НКРЗУ.

3.              Повернутися до розгляду питання оновлення складу Національної комісії з радіаційного захисту населення України та її Голови після погодження кандидатур з Президією Національної академії наук України та запросити на засідання Комітету Копиленка Олександра Любимовича, народного депутата України, академіка Національної академії наук України, професора, запропонованого Національною академію наук України в якості Голови оновленого складу НКРЗУ.

 

 

 

Голова Комітету                                                            О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку