Рішення № 13/2 про проект Закону № 2339 про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)та проект Закону № 2339-1 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо збільшення розмірів штрафів за забруднення атмосферного повітря)

Опубліковано 13 листопада 2019, о 20:21

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

 

від 13 листопада 2019 р.                                                                                                       13/2

 

 

 

Проект Закону про внесення змін до деяких

законодавчих актів України з метою збереження

довкілля (щодо посилення відповідальності за дії,

спрямовані на забруднення атмосферного повітря

та знищення або пошкодження об'єктів

рослинного світу) (реєстр. № 2339)

та

Проект Закону про внесення змін до Кодексу

України про адміністративні правопорушення

та Кримінального кодексу України (щодо

збільшення розмірів штрафів за забруднення

атмосферного повітря) (реєстр. № 2339-1)

 

Комітет з питань екологічної політики та природокористування, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) (реєстр. № 2339 від 29.10.2019), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Якименком П.В., Тищенком М.М. та іншими та проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо збільшення розмірів штрафів за забруднення атмосферного повітря) (реєстр. № 2339-1 від 29.10.2019), внесений народними депутатами України Василевською-Смаглюк О.М., Матусевичем О.Б. та Овчинниковою Ю.Ю., і відзначає.

Метою законопроекту (реєстр. № 2339) є удосконалення порядку притягнення до відповідальності за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків для того аби зменшити руйнівні наслідки та захистити право громадян на безпечне повітря і навколишнє середовище, а також зменшити кількість пожеж, які виникають через це.

Законопроєктом (реєстр. № 2339) пропонується внести зміни до статей 241, 245 Кримінального Кодексу України, статей 77, 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме збільшити в 18 разів штрафи за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, а також привести положення Кодексу України про адміністративні правопорушення у відповідність з частиною третьою статті 27 Закону України «Про рослинний світ», відповідно до якої випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Як зазначає суб’єкт права законодавчої ініціативи, проект закону (реєстр. № 2339-1) розроблений з метою реалізації Директиви 2008/50/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 21 травня 2008 року, Директиви Європейського Парламенту та Ради 2008/98/ЄС від 19 листопада 2008 року про відходи та скасування деяких Директив, зокрема, запровадження європейського досвіду здійснення державного природоохоронного контролю, посилення відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері охорони довкілля шляхом збільшення розміру штрафів за порушення вимог законодавства у сфері атмосферного повітря та поводження з відходами.

Законопроєктом (реєстр. № 2339-1) пропонується внести зміни до статей 771,78, 781, 79, 82, 821,1885 Кодексу України про адміністративні правопорушення, статті 241 Кримінального Кодексу України, з метою збільшення від 14 до 17 разів розміру штрафів за порушення вимог законодавства у сфері охорони довкілля.

Статтею 771 законопроекту № 2339-1 зазначено, що без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя особа буде притягнена до адміністративної відповідальності.

Комітет зазначає, що вищезазначена норма є застарілою, оскільки у Законі України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» дозвіл органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища на випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя є відсутнім.

Комітет зазначає, що оскільки в зоні відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи періодично відбуваються пожежі, зокрема горить трава, частину 2 статті 771 законопроектів № 2339, 2339-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення вбачається за доцільне викласти у такій редакції:

«Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, в зоні відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот сорока до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тисячі до тисячі чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.».

Комітет зазначає, що в цілому підтримує посилення відповідальності за порушення вимог природоохоронного законодавства.

 

За результатами розгляду Комітет   в и р і ш и в :

 

1.                    Рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) (реєстр. № 2339 від 29.10.2019), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Якименком П.В., Тищенком М.М. та іншими, з врахуванням пропозиції викладеної у мотивувальній частині. При подальшому опрацюванні проекту Закону реєстр. № 2339, у разі його прийняття за основу, врахувати окремі положення проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо збільшення розмірів штрафів за забруднення атмосферного повітря) (реєстр. № 2339-1 від 29.10.2019), внесений народними депутатами України Василевською-Смаглюк О.М., Матусевичем О.Б. та Овчинниковою Ю.Ю., щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення навколишнього природного середовища.

 

2. Рішення направити Комітету з питань правоохоронної діяльності.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                     О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку