Рішення № 13/3 про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку з метою проведення додаткових заходів, що сприятимуть зміцненню здоров'я та покращенню медико-санітарного забезпечення громадян України (реєстр. № 2367 від 01.11.2019), внесений народними депутатами України Шевченком Є.В., Гетманцевим Д.О., Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України

Опубліковано 13 листопада 2019, о 20:23

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ
ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ



13 листопада 2019 р.                                                     №  13/3   


Про проект Закону України  про внесення змін
до Податкового кодексу України щодо збільшення
ставок екологічного податку з метою проведення
додаткових заходів, що сприятимуть зміцненню
здоров’я та покращенню медико-санітарного
забезпечення громадян України
                                                                     

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку з метою проведення додаткових заходів, що сприятимуть зміцненню здоров’я та покращенню медико-санітарного забезпечення громадян України  (реєстр. № 2367 від 01.11.2019 р.), поданий народними депутатами України Шевченком Є.В., Гетманцевим Д.О., Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України, Комітет відмічає.
Проект спрямований на збільшення надходжень від екологічного податку та їх цільове використання на здійснення заходів, що сприятимуть зміцненню здоров’я та покращенню медико-санітарного забезпечення громадян України.
Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, досвід європейських країн показує, що активне застосування екологічних податків сприяє зниженню загального рівня забруднення навколишнього середовища, зростанню обсягів виробництва нової, екологічно чистої продукції, зміцнюючи, таким чином, конкурентоздатність та економічні позиції виробників. Збільшення ставок екологічного податку дозволить забезпечити цільове фінансування нагальних заходів, що сприятимуть зміцненню здоров’я та покращенню медико-санітарного забезпечення громадян України, як державного так і місцевого значення.
    Для реалізації цієї мети пропонується змінами до статей 243, 245, 246, 247 та 248 Податкового кодексу України збільшити в чотири рази ставки екологічного податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення; за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти; за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах; за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені); за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.
На думку авторів це дозволить докорінно змінити ситуацію негативного впливу промислового комплексу країни на навколишнє середовище і створить стимул для зниження рівня викидів як на державному рівні, так і на рівні регіональних систем управління, що, у свою чергу, сприятиме зміцненню здоров’я та покращенню медико-санітарного забезпечення громадян України.
Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту його реалізація не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.
Підтримуючи пропозицію суб'єктів законодавчої ініціативи щодо необхідності збільшення ставок екологічного податку, члени Комітету вважають, що це призведе до збільшення дохідної частини Державного бюджету, що, у свою чергу, відповідно до Бюджетного кодексу потребує техніко-економічного обгрунтування, яке не надається. Оскільки відповідно до статті 116 Конституції України проведення фінансової політики та виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України забезпечує Кабінет Міністрів України, головному Комітету доцільно отримати відповідний експертний висновок Уряду щодо зазначеного законопроекту.

    Комітет вирішив:
    
1. Рекомендувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики внести пропозицію Верховній Раді України про повернення на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку з метою проведення додаткових заходів, що сприятимуть зміцненню здоров’я та покращенню медико-санітарного забезпечення громадян України (реєстр. № 2367).

2. Висновок направити Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.



    Голова Комітету                                                        О.Бондаренко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку