Рішення № 13/4 про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров'я населення (реєстр. № 2296 від 19.09.2019), внесений народними депутатами України Радуцьким М.Б., Зінкевич Я.В., Макаренком М.В. та іншими народними депутатами України

Опубліковано 13 листопада 2019, о 21:42

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

 

13 листопада 2019 р.                                                               13/4

 

 

Про проект Закону України  про внесення змін

до  деяких законів України  щодо запобігання 

несприятливому впливу забруднення повітряного

середовища на здоров’я населення                                                                    

 

Розглянувши відповідно до предметів відання Комітету з питань екологічної політики та природокористування проект Закону України про внесення змін до  деяких законів України  щодо запобігання  несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров’я населення (реєстр. № 2296 від 21.10.2019 р.), поданий народними депутатами України Радуцьким М.Б. та іншими народними депутатами України Комітет відмічає.

Метою законопроекту є зниження  рівня забруднення атмосферного повітря, рівнів шуму в містах України, попередження захворюваності населення, зниження рівнів його смертності та підвищення тривалості життя шляхом запровадження часового обмеження руху великовагових транспортних засобів територією міст, чисельність населення яких перевищує 250 тис. осіб.

Законопроектом пропонується доповнити  Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" положеннями щодо недопущення перевищення рівнів шуму під час руху автомобільного транспорту в населених пунктах, а також щодо необхідності розробки програм оздоровлення атмосферного повітря і комплексних заходів щодо зменшення забруднення атмосферного повітря та покращення стану здоров’я населення у разі перевищення державних медико-санітарних нормативів та/або  нормативів екологічної безпеки на відповідній території.

Також доповнюється перелік заходів щодо відвернення і зменшення забруднення атмосферного повітря викидами транспортних та інших пересувних засобів, визначений статтею 17 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" положеннями щодо необхідності запровадження часового обмеження руху великовагових транспортних засобів територією густонаселених міст (з чисельністю населення понад 250 тис. осіб).

Відповідну норму щодо заборони в’їзду та перевезення вантажів транспортними засобами з фактичною масою понад 8 т територією міст з чисельністю населення 250 і більше тисяч осіб з 6 до 11 години та з 17 до 21 години пропонується також внести у Закон України "Про автомобільний транспорт".

Підтримуючи ініціативу авторів законопроекту щодо необхідності вжиття заходів із зменшення забруднення атмосферного повітря у містах вихлопними газами, Комітет звертає увагу на наступне.

У пояснювальній записці серед очікуваних соціально-економічних наслідків вказано, що прийняття закону сприятиме зниженню рівня забруднення атмосферного повітря та шуму у містах із значною кількістю населення, що сприятиме покращанню здоров’я населення та підвищенню тривалості життя українців. Слід було би звернути увагу і на можливі економічні наслідки такої ініціативи, адже на сьогодні вже існує кілька обмежень для проїзду вантажного транспорту в населених пунктах. Існуюча заборона в'їзду вантажного транспорту в центральні райони Києва та інших міст не рятує їх мешканців від вихлопних газів сотен машин, які стоять в корках. Вочевидь, необхідно дбати також і про розвиток транспортної інфраструктури міст.

 

Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування проект Закону України про внесення змін до  деяких законів України  щодо запобігання  несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров’я населення внести пропозицію до Верховної Ради України по прийняття його за основу.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

 

 

 

Голова Комітету                                                              О.Бондаренко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку