Рішення № 13/5 про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії(реєстр. № 2372 від 01.11.2019), внесений народними депутатами України Шипайлом О.І., Припутенем Д.С., Жупаниним А.В. та іншими народними депутатами України

Опубліковано 13 листопада 2019, о 21:46

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА
ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

 

РІШЕННЯ

 

 

13 листопада 2019 року                                                          

№ 13/5

 

 

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії

(реєстр. № 2372 від 01.11.2019р.)

 

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії (реєстр. № 2372 від 01.11.2019р.), внесеного народними депутатами України Шипайлом О.І., Припутенем Д.С., Жупаниним А.В., Камельчуком Ю.О. та Герусом А.М., Комітет відповідно до предметів відання відмічає наступне.

          У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що цей законопроект спрямований на уникнення послаблення державного регулювання безпеки використання ядерної енергії відповідно до мети такого регулювання - забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в країні.

Законопроектом пропонується внести зміни до Законів України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» і «Про ліцензування видів господарської діяльності» щодо непоширення дії зазначених законів на нагляд за дотриманням вимог безпеки використання ядерної енергії та ліцензування діяльності у сфері використання ядерної енергії.

На думку суб'єкта права законодавчої ініціативи, реалізація цього законопроекту сприятиме забезпеченню здійснення державного регулювання у сфері використання ядерної енергії із врахуванням міжнародних вимог до здійснення такої діяльності для забезпечення її безпеки, збереження іміджу України в світі як країни, яка виконує свої міжнародні зобов’язання та країни, що спроможна забезпечити безпечне використання ядерної енергії.

Комітет відмічає необхідність приведення чинного законодавства у відповідність до міжнародних зобов’язань України та його вдосконалення з метою усунення суперечок та протирічь в законодавчих актах в частині провадження дозвільної системи та наглядової діяльності у сфері господарської діяльності.

Прийняття цього законопроекту забезпечить виконання завдань органом державного регулювання у сфері використання ядерної енергії, що встановлені у міжнародних зобов’язаннях України та стандартах міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) членом якого є Україна.

 

За підсумками розгляду законопроекту Комітет в и р і ш и в:

 

1.              Рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії (реєстр. № 2372 від 01.11.2019р.), внесеного народними депутатами України Шипайлом О.І., Припутенем Д.С.,          Жупаниним А.В., Камельчуком Ю.О. та Герусом А.М.

 

2.              Рішення Комітету направити до Комітету з питань економічного розвитку.

 

 

 

Голова Комітету                                                            О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку