Рішення № 11/1 про стан підготовки до парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років»

Опубліковано 05 листопада 2019, о 22:11

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

від "5" листопада 2019 р.                                                             № 11/1

 

 

 

Про підготовку до проведення парламентських
слухань на тему "Пріоритети екологічної
політики Верховної Ради України
на наступні п'ять років"

 

Комітет з питань екологічної політики та природокористування заслухав інформацію про підготовку до проведення 27.11.2019 парламентських слухань на тему "Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років", передбачених Постановою Верховної Ради України від 18.09.2019 № 103-IХ.

Відповідно до зазначеної Постанови Кабінет Міністрів України до 28.10.2019 мав підготувати та подати інформаційно-аналітичні матеріали, пропозиції до проекту їх рекомендацій, визначити доповідачів із зазначеного питання. Фактично матеріали надані тільки електронною поштою.

За рішенням Комітету було спрямовано 178 листів із запрошенням взяти участь у парламентських слуханнях до Комітетів Верховної Ради України, депутатських фракцій, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій, наукових установ.

Інформацію про проведення слухань оприлюднено в мережі інтернет, зокрема на веб-сторінках Верховної Ради України, Комітету, газети Верховної Ради України "Голос України", журналі "Відомості Верховної Ради України".

Комітетом спрямовано звернення до Управління справами Апарату Верховної Ради України щодо організаційно-технічного та фінансового забезпечення проведення парламентських слухань, а саме щодо забезпечення стенографування, звукопідсилення та звукозапису парламентських слухань, демонстрації презентацій, висвітлення парламентських слухань та їх результатів у засобах масової інформації, а також щодо забезпечення необхідними матеріалами секретаріату Комітету та учасників парламентських слухань.

 

 

Кабінет Міністрів України визначив Міністра енергетики та захисту довкілля Оржеля О. А. доповідачем на парламентських слуханнях і запропонував 20 осіб, яких запрошено до ложі Уряду. Крім того Міністр енергетики та захисту довкілля Оржель О. А. запропонував 9 співдоповідачів, зокрема керівників Держенергоефективності, Держекоінспекції, Держводагентства, Держгеонадр, Держрибагентства, Держенергонагляду, Національної академії аграрних наук, Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, Національного наукового центру "Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського".

На думку Комітету доповідачем на парламентських слуханнях має бути Міністр енергетики та захисту довкілля, співдоповідачем - Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування, а всі інші можуть мати виступи.

На засіданні Комітету 04.09.2019 було утворено робочу групу з підготовки та проведення парламентських слухань. Секретаріатом Комітету та зазначеною робочою групою на розгляд Комітету готуються проекти матеріалів до зазначених слухань, пропозиції щодо доповідачів, виступаючих і учасників.

За інформацією заступника голови Комітету, члена робочої групи з підготовки та проведення парламентських слухань, народного депутата України Маріковського О. В. відповідно до форми реєстрації до нього надійшло 270 заявок на участь у парламентських слуханнях, у тому числі охочих виступити. Також ним запропоновано 10 пріоритетів парламентських слухань по категоріям, зокрема: імплементація всіх зобов'язань в рамках асоціації з Європейським Союзом; захист та раціональне використання природних ресурсів; природоохоронний контроль; поводження з відходами; захист біологічного різноманіття; створення нових та розширення існуючих об'єктів та територій природно-заповідного фонду; реформування екологічного податку; боротьба зі зміною клімату та адаптація до неї; створення кліматичного фонду; удосконалення напрямків державної політики відповідно до цілей сталого розвитку.

Станом на 04.11.2019 до Комітету надійшли пропозиції щодо участі у парламентських слуханнях близько 370 осіб, з яких 84 висловили бажання виступити. Пропозиції продовжують надходити.

По суті порушені у пропозиціях питання стосуються практично всіх галузей національної економіки та відносяться до предметів відання відповідних центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових установ, та які перебувають в центрі уваги громадських організацій.

 

 

 

Зважаючи на викладене, Комітет    в и р і ш и в:

1. Інформацію про підготовку до проведення парламентських слухань на тему "Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років" взяти до відома.

2. Взяти до відома, що Кабінет Міністрів України визначив Міністра енергетики та захисту довкілля Оржеля О. А. доповідачем на парламентських слуханнях.

3. Співдоповідачем на парламентських слуханнях від Комітету визначити Голову Комітету, народного депутата України Бондаренка О. В.

4. Головам підкомітетів доопрацьовані пропозиції щодо виступаючих на парламентських слуханнях подати до кінця тижня.

5. Доручити Голові Комітету затвердити остаточну редакцію порядків ведення та виступів, списку учасників, регламенту проведення слухань.

6. Інформацію для учасників парламентських слухань, а саме інформаційно-аналітичні матеріали та пропозиції до проекту рекомендацій парламентських слухань поширити через інтернет-сторінку Комітету. Секретаріату Комітету розмістити зазначену інформацію з 20.11.2019.

7. Списки учасників парламентських слухань подати комендатурі охорони до 25.11.2019.

8. Звернутися до керівництва Апарату Верховної Ради України і комендатури охорони щодо здійснення організаційних заходів з допуску до приміщень Верховної Ради України учасників слухань, їх реєстрації, розміщення в сесійному залі, відмітки відряджень тощо.

9. Робочій групі з підготовки та проведення парламентських слухань опрацювати і узагальнити до 04.12.2019 пропозиції до проекту рекомендацій і винести проект рекомендацій парламентських слухань на розгляд Комітету.

 

Голова Комітету

О. БОНДАРЕНКО

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку