Рішення № 11/4 про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства в сфері поводження з тваринами (реєстр. № 2246 від 08.10.2019), внесений народним депутатом України Яценком А.В.

Опубліковано 05 листопада 2019, о 22:19

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

5 листопада 2019 р.                                № 11/4

 

 

Про проект Закону України про внесення змін до

деяких законодавчих актів України щодо

вдосконалення законодавства у сфері поводження з тваринами

 

 

          Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері поводження з тваринами (реєстр. № 2246 від 08.10.2019 р.), поданий народним депутатом України Яценком А.В., Комітет відмічає.

  Як зазначено у пояснювальній записці, метою прийняття законопроекту є гуманізація в Україні розважальної діяльності з використанням тварин, яка продиктована необхідністю захисту тварин від жорстокого поводження, а також захисту суспільної моралі від жорстокості.

Пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею "Порушення правил поводження з тваринами, які використовуються у видовищних заходах, у спорті, при організації дозвілля". Розгляд справ про ці правопорушення покладається на органи внутрішніх справ.

Також пропонується доповнити Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження" новим терміном "видовищний захід" та статтю 25 "Правила поводження з тваринами, що використовуються у видовищних заходах, у спорті, при організації дозвілля" Закону пропозицією про недопущення при дресируванні тварин використання вогню, електрошоку, піротехнічних засобів, гострих предметів.

Підтримуючи необхідність запровадження відповідальності за порушення правил використання тварин у видовищних заходах, викликає сумнів широке тлумачення терміну "видовищний захід". Навряд перелік видів видовищних заходів, наведений у законопроекті, є вичерпним. На думку членів Комітету,  доцільним було б використання більш вживаних визначень, наприклад, "публічний показ", або "публічне виконання номерів з тваринами".

При обговоренні проекту Закону члени Комітету наголосили на необхідності комплексного підходу до вдосконалення законодавства у сфері поводження з тваринами. У зв'язку із розглядом у Верховній Раді України кількох законопроектів, таких як  0870 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни та флори згідно міжнародних угод) (реєстр. № 0870), про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) (реєстр. № 2351) та інших члени Комітету вважають за доцільне врахувати запропоновані зміни при доопрацюванні названих законопроектів.

 

Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести пропозицію до Верховної Ради України про повернення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері поводження з тваринами.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань правоохоронної діяльності.

 

 

Голова Комітету                                                                      О.Бондаренко

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку