Рішення № 3/2 про інформацію щодо підготовки законопроектів

Опубліковано 06 вересня 2019, о 13:10
 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ


 

    від 09 вересня  2019 року                                                     № 3/2

 

 

Інформація щодо підготовки законопроектів

 

Відповідно до предметів відання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 29 серпня 2019 року «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання», Комітет з питань екологічної політики та природокористування визначено головним з підготовки законопроектів, що були прийняті Верховною Радою України восьмого скликання у першому читанні і щодо яких не прийнято остаточного рішення та перереєстровані, зокрема:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування (рестр. № 0869 від 29.08.2019),  внесений народними депутатами України Левченком Ю.В., Осуховським О.І., Іллєнком А.Ю., Бубликом Ю.В., Марченком О.О., Головком М.Й. Прийнято у першому читанні  04.02.2015.

Законопроект спрямовано на забезпечення безперешкодного та безоплатного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування.

У законопроекті передбачається внесення змін до Водного кодексу України, Земельного кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації».

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни та флори згідно міжнародних угод) (реєстр. № 0870         від 29.08.2019), внесений народними депутатами України Дирівим А.Б., Рибаком І.П., Дзюбликом П.В. Прийнято у першому читанні 04.10.2016.

З метою посилення охорони фауни та флори згідно з нормами міжнародних екологічних угод пропонується внести зміни до законів України «Про тваринний світ», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про мисливське господарство та полювання», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про природно-заповідний фонд України».

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону) (реєстр. № 0873 від 29.08.2019) внесений народними депутатами України Подоляк І.І., Москаленком Я.М., Остріковою Т.Г., Герасимовим А.В., Сотник О.С. Прийнято в першому читанні 03.04.2018.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про природно-заповідний фонд» та «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону». Запропоновані зміни мають вдосконалити заходи щодо охорони ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону від суцільного вирубування як з підприємницькими, так і з оздоровчими цілями.

4. Проект Закону про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази (реєстр. № 0874 від 29.08.2019), внесений Кабінетом Міністрів України. Прийнято у першому читанні 28.02.2019.

Метою прийняття законопроекту є врегулювання відносин щодо виробництва, імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку та поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами та товарами, що їх містять або можуть містити, використання яких впливає на озоновий шар та на рівень глобального потепління.

5. Проект Закону про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (реєстр. № 0875 від 29.08.2019), внесений Кабінетом Міністрів України. Прийнято у першому читанні 28.02.2019.

Метою прийняття законопроекту є визначення правових та організаційних засад моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів та спрямований на виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Комітет зазначає, що з проектами Законів  реєстр. № 0869, № 0870,            № 0873, № 0874, № 0875 та з супровідними документами і документами, пов’язаними із роботою над законопроектами можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Верховної Ради України у розділі Законопроекти.

Також народним депутатам України – членам Комітету надані для детального ознайомлення матеріали щодо зазначених проектів Законів, а саме: супровідні записки, проекти Законів України, інформація про динаміку проходження законопроектів, порівняльні таблиці до другого читання, висновки Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, висновки інших комітетів Верховної Ради України (у разі наявності), висновки Головного науково-експертного управління, зауваження Головного юридичного управління, а також висновки, пропозиції, зауваження, застереження до законопроектів отримані від Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових закладів, громадських організацій  та інших зацікавлених установ (у разі наявності).

Згідно із частиною другою статті 106 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (далі – Регламент) прийняті Верховною Радою попереднього скликання в першому чи наступних читаннях законопроекти, але не прийняті в цілому, готуються і розглядаються Верховною Радою нового скликання за процедурою підготовки до другого читання, встановленою Регламентом.

Відповідно до частини першої статті 116 Регламенту пропозиції та поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (статей, їх частин, пунктів, речень), який прийнятий Верховною Радою за основу. Пропозиції та поправки до законопроектів, розгляд яких не було завершено Верховною Радою попереднього скликання, вносяться в 14-денний строк після дня включення їх до порядку денного першої сесії новообраної Верховної Ради.

Наразі вищезазначені законопроекти не включені до порядку денного сесії Верховної Ради України. Орієнтовно на наступному пленарному тижні планується затвердити порядок денний другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Відповідно протягом наступних 14 днів з моменту включення суб’єктами права законодавчої ініціативи вносяться пропозиції та поправки до тексту законопроекту, який прийнятий Верховною Радою за основу. Після закінчення 14-денного строку подачі пропозицій та поправок розпочнеться робота у Комітеті та секретаріаті Комітету над внесеними пропозиціями та формування порівняльної таблиці законопроекту до другого читання.

 

 

 

Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

 

1.      Інформацію взяти до відома.

2.      Народним депутатам України – членам Комітету детально ознайомитися з матеріалами стосовно проектів Законів, з опрацювання яких Комітет з питань екологічної політики та природокористування визначено головним, що були прийняті Верховною Радою України восьмого скликання у першому читанні та щодо яких не прийнято остаточного рішення.

3.      У 14-денний строк після дня включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроектів, зазначених у мотивувальній частині рішення, підготувати і надати пропозиції та поправки до законопроектів, які готуються до другого читання, у разі їх наявності.

 

 

 

 

 

Голова  Комітету                                                               О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку