Рішення № 12/2 на проект Закону про видобуток бурштину-сирцю та тих корисних копалин, які економічно невигідно розробляти промисловими методами (реєстр. № 2348 від 30.10.2019), внесений народним депутатом України Костюком Д.С.

Опубліковано 11 листопада 2019, о 13:23

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

 

від "11" листопада 2019 р.                                                            12/2

 

 

Щодо законопроекту про видобуток бурштину-
сирцю та тих корисних копалин, які економічно
невигідно розробляти промисловими методами
(реєстр. № 2348)

 

 

Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув законопроект про видобуток бурштину-сирцю та тих корисних копалин, які економічно невигідно розробляти промисловими методами (реєстр. № 2348), поданий народним депутатом України Костюком Д. С., і відзначає.

Метою прийняття законопроекту визначено врегулювання видобутку бурштину та тих корисних копалин, які економічно невигідно розробляти промисловими методами; переведення несанкційованого видобутку бурштину місцевими мешканцями у законне русло, що призведе до наповнення місцевих бюджетів та збільшення зайнятості населення.

Комітет підтримує необхідність законодавчого врегулювання питань, пов‘язаних із видобуванням бурштину та запропонованого автором законопроекту комплексного підходу до розробки всіх корисних копалин, проте до запропонованого законопроекту можна висловити ряд зауважень.

Проект не відповідає принципу системності у регулюванні суспільних відносин, зокрема, він має узгоджуватися з іншими нормативно-правовими актами, у першу чергу з Кодексом України про надра, про що у своєму висновку зазначає Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України. Зокрема зазначеному Кодексу не відповідають положення абзацу 6 частини 1 статті 1, абзацу 8 частини 1 статті 1, статей 10 - 14, 16 – 20, 22 законопроекту.

Міністерство енергетики та захисту довкілля не підтримує законопроект.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши проект у межах відведеного часу, не підтримує його прийняття.

Слід зазначити, що у Верховній Раді України зареєстровано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину (реєстр. № 2240), в якому питання видобування бурштину пропонується врегулювати більш комплексно.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендуати Верховній Раді України відхилити законопроект про видобуток бурштину-сирцю та тих корисних копалин, які економічно невигідно розробляти промисловими методами (реєстр. № 2348), поданий народним депутатом України Костюком Д. С.

2. Співдоповідачем при розгляді законопроекту від Комітету визначити Голову Комітету, народного депутата України Бондаренка Олега Володимировича.

 

 

Голова Комітету

О. БОНДАРЕНКО

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку